Ελλάδα προφίλ της χώρας

Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της η Ελλάδα εξακολουθεί να αντηχεί σε όλο το σύγχρονο δυτικό κόσμο - στην λογοτεχνία, την τέχνη του, τη φιλοσοφία και την πολιτική.
Βρίσκεται στο νοτιότερο της Βαλκανικής χερσονήσου, η Ελλάδα συνδυάζει τα πανύψηλα βουνά της ηπειρωτικής χώρας με πάνω από 1400 νησιά, το μεγαλύτερο των οποίων είναι η Κρήτη..

Επισκόπηση

Post-Β 'Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα έχει δει ταχεία οικονομική και κοινωνική αλλαγή. Συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Η οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 έπληξαν την Ελλάδα ιδιαίτερα σκληρά, όπως η κληρονομιά των υψηλών δημόσιων δαπανών και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση και η επακόλουθη ύφεση να εγκαταλείψουν τη χώρα με ένα τεράστιο χρέος.
Την άνοιξη του 2010, εν μέσω φόβων για επικείμενη αποπληρωμής του δανείου το χρέος, τους συναδέλφους των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα συμφώνησαν σε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο 110 δισ. ευρώ για να σώσει την οικονομία της παραπαίει. Η κύρια προϋπόθεση που συνοδεύουν το δάνειο - δραστικές περικοπές των δημόσιων δαπανών και αυξήσεις φόρων - ζητηθεί παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή και την αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης.
Προεδρική Φρουρά στο Παρθενώνα, Αθήνα
Παρθενώνα, Αθήνα: Χτισμένο στην κορυφή της εξουσίας της πόλης-κράτους
Το 2010 το πακέτο διάσωσης σύντομα αποδείχθηκε ότι είναι άνιση για το έργο της συνδέοντας την τρύπα στα οικονομικά στην Ελλάδα και τον επόμενο χρόνο ένα ακόμη μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης των 130 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν υποχρεωμένη να εξορκίσει το επικείμενο κίνδυνο της χώρας αθέτησης τα χρέη της.
Η Ελλάδα έχει εδώ και πολύ καιρό σε αντίθεση με τους στενούς γείτονά της, την Τουρκία, πάνω από εδαφικών διαφορών στο Αιγαίο και το διαιρεμένο νησί της Κύπρος.
Σχέσεις θερμαίνεται μετά και οι δύο χώρες υπέστησαν σεισμούς το 1999 και προσφέρονται κάθε άλλη πρακτική βοήθεια.
Αν και οι διαφορές παραμένουν ανεπίλυτες, η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρή υποστήριξη για την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ της Τουρκίας. Βλέπει τα μερίσματα που θα προκύψουν από την αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα που πιστεύει ότι η ένταξη θα φέρει.
Η Ελλάδα έχει ήδη αμφισβητείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία από τη γειτονική χώρα προϋποθέτει μια εδαφική διεκδίκηση επί των δικών της περιοχής στην Ελλάδα με το ίδιο όνομα. Ο ΟΗΕ ασχολείται με τη συνέχιση των προσπαθειών διαμεσολάβησης.
Αθήνα περπάτησε στο παγκόσμιο προσκήνιο, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι το 2004. Τα παιχνίδια ήταν χαιρετίστηκε ως επιτυχία, παρά την μεγάλη δημοσιότητα τους φόβους ότι οι υποδομές δεν θα ήταν πλήρης στο χρόνο.

Τα πραγματικά περιστατικά

  • Πλήρες όνομα: Η Ελληνική Δημοκρατία
  • Πληθυσμός: 11,2 εκατομμύρια (ΟΗΕ, 2010)
  • Πρωτεύουσα: Αθήνα
  • Περιοχή: 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα (50.949 τετραγωνικά μίλια)
  • Κύρια γλώσσα: Ελληνικά
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 78 Χρόνια (άνδρες), 83 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: 1 ευρώ = 100 λεπτά
  • Κύρια εξαγωγές: κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, τροφίμων, τα προϊόντα πετρελαίου
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ $ 28.630 (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet:. Gr
  • Διεθνής Κωδικός κλήσης: +30

Ηγέτες

Πρόεδρος: Κάρολος Παπούλιας
Έλληνας πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας
Κάρολος Παπούλιας
Γεννημένος το 1929, βετεράνος Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας εξελέγη πρόεδρος από το κοινοβούλιο το 2004, και πάλι για μια τελική πενταετή θητεία το 2010.
Η Προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό θέση, ως εκτελεστική εξουσία κατοικεί με τον πρωθυπουργό.
Προσωρινό πρωθυπουργό: Λουκάς Παπαδήμος
Λουκάς Παπαδήμος έγινε προσωρινό πρωθυπουργό τον Νοέμβριο του 2011 μετά ημέρες συνομιλιών μεταξύ των μερών που επιδιώκουν να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να κατευθύνουν τη χώρα από την οξεία πολιτική κρίση που προκλήθηκε από μακροχρόνια κρίση του χρέους στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαδήμος δίνει δήλωση με την ελληνική τηλεόραση έξω από το προεδρικό μέγαρο
Λουκάς Παπαδήμος: ο άνθρωπος με την πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη;
Η κυβέρνησή του είναι ένας συνασπισμός των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) του προκατόχου του Γιώργο Παπανδρέου, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ένα μικρό κόμμα της Δεξιάς λαϊκιστές (Λάος).
Ένας τεχνοκράτης και πολιτικά ανεξάρτητη, ο κ. Παπαδήμος είχε στο παρελθόν λειτούργησε ως συμβούλου του κ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας μέρος στις διαπραγματεύσεις διάσωσης μεταξύ της Αθήνας και η "τρόικα" των διεθνών δανειστών - το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις οικονομικές υποθέσεις, έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδα 1994 - 2002 και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ 2002 - 2010.
Στην πρώτη ιδιότητα, επέβλεψε τη μετάβαση στην Ελλάδα από τη δραχμή στο ευρώ το 2002.
Τώρα χρειάζεται να αντλήσει από όλες τις οικονομικές ικανότητές του για να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά.
Πάνω απ 'όλα, χρειάζεται να πείσει τους πιστωτές στην Ελλάδα ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τους όρους της τελευταίας σχέδιο διάσωσης της ΕΕ έφθασε στις 27 Οκτωβρίου και να θεσπίσουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να πληρούν τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση του διεθνούς δανείου της - την οποία η χώρα χρειάζεται επειγόντως, ώστε να εξορκίσει την επικείμενη πτώχευση.
Μόλις η χρηματοδότηση διάσωσης είναι εξασφαλισμένη, επόμενος στόχος του θα είναι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έχουν διστακτικά προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2012.
Ο κ. Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και φοιτήσει σε πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ, τη μελέτη της φυσικής και της ηλεκτρολογίας πριν από τη μετάβαση στην οικονομία.
Δίδαξε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κολομβίας 1975 - 1984, μετά την οποία επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδα, που πηγαίνει για να γίνει διοικητής της τράπεζας το 1994.
Σε αυτό το ρόλο, ήταν σαφώς υπέρ του ενιαίου νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι τα πιθανά οφέλη που θα προκύψουν από την εισαγωγή του ευρώ ήταν τεράστια.
Οι επικριτές λένε ότι θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πιθανά σφάλματα των αριθμητικών δεδομένων του προϋπολογισμού στην Ελλάδα στην πορεία προς την ένταξη στο ευρώ, ένα τέλος που έχει απορριφθεί.
Κατά την παραμονή του στην ΕΚΤ, που θεωρήθηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της φορολογικής και δημοσιονομικής πειθαρχίας, συμφωνώντας με την άποψη του αφεντικού του, Jean-Claude Trichet, ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στην διάσωση υπερχρεωμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Προκάτοχος του κ. Παπαδήμου, Γιώργος Παπανδρέου, συμφώνησε να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα στις αρχές το Νοέμβριο του 2011 εν μέσω διαρκώς εντεινόμενη κριτική για τους χειρισμούς του να αποδυναμώσει την ελληνική κρίση χρέους της.
Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη το 2009, όπως ακριβώς και η κλίμακα της τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας γινόταν όλο και πιο εμφανής.
Υπό αυξανόμενη πίεση από τις αγορές για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, ανακοίνωσε αρκετούς γύρους σκληρά μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων βαθιές περικοπές στον δημόσιο τομέα και την πληρωμή των συντάξεων, αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, και η καταστολή της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, όλα αυτά τα βήματα μόνο αγόρασε μια σύντομη ανάπαυλα, κάθε φορά, και πριν από πολύ καιρό την προοπτική Ελλάδα αθέτησης χρέη του ήταν για άλλη μια φορά πάρα πολύ πραγματικό.
Τον Οκτώβριο του 2011, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν ένα πακέτο μέτρων που θα θραύσματα το 50% του χρέους στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη λήψη περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Η συμφωνία ήταν πολύ δημοφιλής με τον ελληνικό λαό, και αντιμέτωπη με την προοπτική της περαιτέρω απεργίες του δημόσιου τομέα και της πολιτικής αναταραχής, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα για το σχέδιο.
Αυτή έριξε την όλη συμφωνία σε αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπω σε ένα γύρισμα και την επιδείνωση της εγχώριας πολιτικής κρίσης.
Υπό μεγάλη πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Παπανδρέου απέσυρε το σχέδιο δημοψήφισμα του και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί υπέρ του εθνικού συνασπισμού ενότητα.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...