Eίναι απολύτως σαφές ότι η απόφασή του Γιώργου Παπανδρέου να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες επιταχύνοντας τις εξελίξεις οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε περίοδο έντονων εσωτερικών ανακατατάξεων. Και η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να..
διασφαλισθεί πάση θυσία η ενότητα της παράταξης, αλλά και να στηριχθεί ώστε να πετύχει η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, καθοδηγούν τις περαιτέρω εξελίξεις.
Το σχέδιο του Γιώργου για αλλαγή σελίδαςΟ κ. Παπανδρέου σε μια ακόμη κίνηση πολιτικής ανωτερότητας προετοιμάζει και προωθεί συντεταγμένα την αλλαγή σελίδας και κάνει το απαραίτητο βήμα εξόδου του ΠΑΣΟΚ από την κρίση ώστε να ξαναβρεί το νήμα της σχέσης του με την κοινωνία.
Προτεραιότητες
Συνομιλητές του προέδρου έχουν πεισθεί απολύτως ότι είναι οριστική η απόφασή του να διευκολύνει και πρωτίστως να ανοίξει εκείνος τη συζήτηση με οργανωμένο τρόπο για την ηγεσία του κόμματος.
Σταθερή επιδίωξη του Γιώργου Παπανδρέου παραμένει η διασφάλιση ισορροπίας στη χώρα εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να προχωρήσουν ομαλά τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης όσο και η νέα δανειακή σύμβαση, που διασφαλίζουν το μέλλον της χώρας.
Ως εκ τούτου, οι καταστατικές διαδικασίες για το θέμα ηγεσίας δεν πρόκειται να προχωρήσουν πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, χρόνος που κρίνεται ικανός για να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διευθετήσεις και τα ανοιχτά μέτωπα με την Ευρώπη.
Ο κ. Παπανδρέου, όπως επιμένουν ασφαλείς πηγές, έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση του - και αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι το πιθανότερο είναι να μη διεκδικήσει την επανεκλογή του στη νέα κούρσα για την ηγεσία.
Σχεδόν με την ίδια ένταση που δηλώνει εν τω μεταξύ ότι πρέπει να διασφαλιστούν η ομαλή πορεία και η σταθερότητα της χώρας μέσω της έμπρακτης στήριξης του Λ. Παπαδήμου και της νέας κυβέρνησης, μιλά στους συνομιλητές του για την ανάγκη να προστατευτεί η ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τη διαδικασία αλλαγής σελίδας στο ΠΑΣΟΚ είναι δύο: έκτακτο συνέδριο με αντικείμενο την ανάδειξη νέας ηγεσίας ή κάλπες με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2007 αλλά χωρίς εσωτερικές συγκρούσεις και εμφυλίους.
Και τα δύο σενάρια ενέχουν "παγίδες", καθώς το ΠΑΣΟΚ μετά το Μνημόνιο έχει απολέσει τη συνοχή στις οργανώσεις του. Οι βουλευτές διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις βλέπουν ότι πρέπει να παλέψουν σκληρά για την επανεκλογή τους και αναζητούν την ασφαλή οδό, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν και ότι έχουν χάσει οριστικά το τρένο της παραμονής τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Γιατί κάλεσε στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου σε συζήτηση τα κορυφαία στελέχη, γνωρίζοντας ότι κάποιοι εξ αυτών μπορεί να έχουν λάβει οριστική απόφαση να διεκδικήσουν την αρχηγία;
Εχει καταλήξει
Η "εικόνα" που αποκόμισαν συνομιλητές του παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει αλλά με τρόπο που θέλει και ο ίδιος να περιγράψει καταλήγοντας στο πώς και πότε.
Κάποιοι, ελάχιστοι πάντως, θεωρούν ότι μπορεί να θέλει να διερμηνεύσει τις προθέσεις, τη δυναμική και τις συμμαχίες των άλλων και να πειστεί ότι δεν έχει λόγο να επιμείνει σε κάτι που δεν έχει πια πιθανότητες.
Το σίγουρο είναι ότι οι φερόμενοι ως υποψήφιοι για την αρχηγία είναι ήδη αρκετοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βρεθούν στην αφετηρία για την εκκίνηση.
Τα δύο σενάρια
Τα επικρατέστερα σενάρια για τη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δύο:
Εκτακτο συνέδριο με αντικείμενο την ανάδειξη νέας ηγεσίας ή κάλπες με τον ίδιο τρόπο που έγινε το 2004, όταν ο κ. Παπανδρέου διαδέχτηκε τον κ. Σημίτη, αλλά και το 2007 όταν αναμετρήθηκε με τον κ. Βενιζέλο κια τον κ. Σκανδαλίδη χωρίς τις εσωτερικές συγκρούσεις και τους εμφυλίους, αυτή τη φορά.
Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι προσεκτικοί στις φράσεις που χρησιμοποιούν όταν δέχονται ερωτήματα σχετικά με την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Αλλά η φράση "Ο Γιώργος ανοιχτός σε όλα" φαίνεται ότι δείχνει πως εννοεί ότι θα οδηγήσει το κόμμα στην έξοδο από την κρίση...
Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την ορκωμοσία του Λ. Παπαδήμου εγκαταστάθηκε στο... λιγότερο ευρύχωρο γραφείο στη Βουλή, που γειτνιάζει με αυτό του πρωθυπουργού. Μαζί του, σαφώς λιγότεροι συνεργάτες και πολλά ανοιχτά ζητήματα για την "επόμενη μέρα" στο ΠΑΣΟΚ. Η παραίτησή του από την πρωθυπουργία ήταν άλλωστε το πρώτο βήμα. Το δεύτερο το επιχείρησε αμέσως μετά, με την ψήφο εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση, με τον ίδιο να σηκώνει το χέρι από τα "ορεινά" της Βουλής για το "ναι". Το τρίτο, δύο εικοσιτετράωρα μετά, ήταν να καλέσει σε ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου το ότι ετέθη θέμα λίστας για τις εκλογές, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν συνέχισε τη συζήτηση. Σύμφωνα, πάντως, με έγκυρες πηγές η λίστα συζητήθηκε στον ανεπίσημο διάλογο των κομμάτων, που τώρα "συντηρεί" την κουβέντα για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Ξεκινάει επαφές για... φως από το εξωτερικό
Στη λογική ότι ο Γ. Παπανδρέου παραμένει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ για να εγγυηθεί ο ίδιος την αλλαγή σελίδας, η "ζωή" στα "ρετιρέ" της Ιπποκράτους δεν σταματά. Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιδιώξει συναντήσεις στην Ευρώπη. Οι ίδιες πληροφορίες "αποκαλύπτουν" ότι προς τα τέλη της εβδομάδας ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες έχοντας προγραμματίσει συγκεκριμένες συναντήσεις.
Ανθρωποι εκτός του επιτελείου του, με τους οποίους όμως ο πρώην πρωθυπουργός μιλά σε τακτά διαστήματα, προσθέτουν ότι ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει κάθε λόγο να επιμεληθεί τη διαδικασία επανεκλογής του, αλλά και να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα "επιστροφής" στα ευρωπαϊκά δρώμενα μετά την πρόταση για δημοψήφισμα...
Ισως επιχειρήσει συναντήσεις με σοσιαλιστές και εκπροσώπους όμορων (σχετικά) χώρων σε Γερμανία και Γαλλία - συνεργάτες του, πάντως, υποστηρίζουν ότι τίποτε σχετικό δεν υπάρχει ακόμη στην ατζέντα του, αλλά ότι "ο ίδιος θα κάνει όποιες επαφές μπορεί και χρειάζονται για να συμβάλει στην προώθηση του κυβερνητικού έργου".
Tην Παρασκευή
Με ανοιχτά χαρτιά το ραντεβού κορυφής
Ενα από τα σενάρια για την αλλαγή σελίδας στο ΠΑΣΟΚ "ακούει" στο ενδεχόμενο επιτάχυνσης των εξελίξεων και μάλιστα πριν από τις εκλογές. Στην κουβέντα που είχε κορυφαίο στέλεχος με τον Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάρτιο, τότε πρέπει το συντομότερο δυνατό, αλλά όχι απαραίτητα πριν από τις γιορτές, να αποφασιστούν οι διαδικασίες. Η "εικόνα" στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κοινωνία δείχνει ότι αναζητούν "ισχυρή φωνή" για την αναμέτρηση στις προσεχείς εκλογές - το υποστηρίζουν ανοιχτά τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, αν και ξέρουν ότι η διαφορά με τη ΝΔ (προηγείται με μεγάλη διαφορά) δεν πρόκειται να "εξανεμιστεί" ό,τι κι αν γίνει.
Από την άλλη πλευρά, ένα κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει και να αποχωρήσει από τις εθνικές κάλπες με ένα αποτέλεσμα που μπορεί να ξεπεράσει τις χειρότερες προβλέψεις; Ο οποιοσδήποτε μπορεί να εικάσει με ασφάλεια ότι τα κορυφαία στελέχη (οι κ. Βενιζέλος, Ρέππας, Λοβέρδος, Παπουτσής, Σκανδαλίδης και η Α. Διαμαντοπούλου) δεν αποχώρησαν από το ραντεβού τους με τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Παρασκευή χωρίς να μιλήσουν έξω από τα δόντια για την κατάσταση και τις προσωπικές προτάσεις τους. Τι αποκόμισαν;
Ενας αποχώρησε δείχνοντας εμφανώς συγκινημένος και με τη διαπίστωση ότι σοβαρή προτεραιότητα παραμένει η χώρα - δηλαδή να μη διαταραχθεί από τα εσωκομματικά η λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, που έχει μπροστά της άθλους να επιτύχει.
Είναι γεγονός ότι οι βασικές συνιστώσες του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η αλλαγή σελίδας πρέπει να γίνει με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την παράταξη, καθώς "φοβούνται" αυτό που λέει κατ' αρχάς το καταστατικό του κόμματος - δηλαδή την εκλογή από τη βάση σε αυτήν τη συγκυρία και ενώ αρχίζει η εφαρμογή των σκληρών μέτρων προς (και) το 2012. Μπορεί να υπάρξει διαδικασία, όπου να τεθεί το ερώτημα "άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός και άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;". Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί...
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου