Ανυπακοή στα χρόνια της κρίσης

Ανεβάζουν τα έργα «Πολιτική ανυπακοή» και «Ο εχθρός του λαού». Κι όμως, ο Σταμάτης Κραουνάκης «μάλωσε» τις νέες θεατρικές δυνάμεις που παίρνουν μέρος στο 2ο Low Budget Festival της διαδικτυακής πλατφόρμας www.tospirto.net, το οποίο ξεκινά στις 21 του μηνός στο Ιδρυμα Κακογιάννης, ότι «δεν δαγκώνουν στην καρδιά το τέρας».
Εύη Δόβελου, Ελένη Ευταξοπούλου και Αγγέλκα Σταυροπούλου, οι 3 chick bones εν δράσει Εύη Δόβελου, Ελένη Ευταξοπούλου και Αγγέλκα Σταυροπούλου, οι 3 chick bones εν δράσει Η πετυχημένη αυτή.. διοργάνωση είχε προβλέψει πέρυσι τη σκληρότερη κρίση και την αναγκαιότητα ενός γενναίου «μαζέματος», προτείνοντας και χορηγώντας το ανέβασμα μιας παράστασης με 500 ευρώ.
«Ιστορικές στιγμές»
«Το Low Budget Festival ήταν σαν να είχε ετοιμαστεί για την κρίση. Ολοι ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Ζούμε ιστορικές στιγμές με πρόσωπα όμως που δεν έχουν καμία απολύτως ιστορική σημασία», διαπίστωσε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, με τις 10 νέες παραγωγές, ο εμπνευστής του φεστιβάλ Λάκης Λαζόπουλος, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των νέων δυνάμεων που «θα χαράξουν νέα εποχή στο θέατρο». Θα γίνει κάτι ανάλογο προσεχώς και στο σινεμά, ανήγγειλε.
10 παραγωγές
«Μπορεί ο κόσμος να βουλιάζει αλλά η τέχνη είναι απαραίτητη», ανέφερε ο δεύτερος «ηθικός» αυτουργός του Low Budget Festival, η διευθύντρια του to.spirto Αννα Βλαβιανού, παρουσιάζοντας τις 10 παραγωγές και τους συντελεστές τους.
Στις εκπλήξεις του φετινού φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί ξανά στο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννης (21 Νοεμβρίου-20 Δεκεμβρίου) είναι η συστράτευση δυο καταξιωμένων καλλιτεχνών με νεανική διάθεση και ιδιοσυγκρασία: του Σταμάτη Κραουνάκη και της Ρούλας Πατεράκη. Ο πρώτος ανοίγει το φεστιβάλ (21-23/11) συμπράττοντας με τον Ακη Δήμου στο μονόλογό του «Η Σάντρα στο φως» και την ηθοποιό Μαρία Κοσκινά. «Είναι η πρώτη φορά που η ιδιότητά μου ως μουσικού μπορεί να προσφέρει στο μονόλογο ρυθμό», ανέφερε ο συνθέτης-σκηνοθέτης παρατηρώντας: « Ο Καπιταλισμός καταρρέει. Πολλά τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν. Πρέπει να κοιτάξουμε από πίσω».
Η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί τη «μαθήτριά» της, Σύλβια Λιούλιου στο «Μια μετέωρη κυρία» με υλικό την ποίηση της Κικής Δημουλά (12, 13, 14/12). Από εκεί και πέρα η πολιτική δίνει τον τόνο σε έξι ακόμη παραγωγές: «Ηρθε η ώρα να βάλουμε ως γενιά το στίγμα μας στην κοινωνία», υποστηρίζει ο Μάξιμος Μουμούρης, ο οποίος επειδή ακριβώς «ζούμε ιστορικές στιγμές» δεν προσεγγίζει στην παράσταση «Dig» τον Οιδίποδα ως μύθο αλλά ως οντότητα (24-26/11).
«Η Πολιτική ανυπακοή του Χένρι Ντέιβιντ Θορό το 2011» είναι ο τίτλος της παράστασης της ομάδας SO7, ο οποίος αποφάσισε να αποκαλύψει πως 162 χρόνια μετά, το μανιφέστο του Θορό είναι «εκπληκτικά σύγχρονο». «Οταν μια κυβέρνηση σου λέει "τα λεφτά σου ή τη ζωή σου", γιατί να βιαστώ να της δώσω τα λεφτά μου;» αναρωτιέται ο Θορό και μαζί του ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δημήτρης Κουρούμπαλης σ' αυτή την παράσταση (30/11, 1-2/12).
«Επικίνδυνα πολιτικός» και ο «Εχθρός του Λαού-Μια εθνική ενδοσκόπηση» για την οικονομική και μετα-ιδεολογική κρίση στην Ελλάδα του συνεργάτη της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, Στάθη Γραφανάκη (18-20/12).
Ο «ένας» και μοναδικός της Ομάδας Mag ενώ αναζητεί το βασικό πυρήνα της θεατρικής σύμβασης, πραγματεύεται τον βαθύ τρόμο που κρύβεται στις ψυχές των πολιτών, σύμφωνα με το σκηνοθέτη και ερμηνευτή Κώστα Κουτσουλέλο.
Αλληγορία
Μια «αλληγορία για το πώς θα βρούμε σήμερα στην Ελλάδα τον δικό μας χρυσό» σε εποχές εκμετάλλευσης νέων κοιτασμάτων, αποτελεί το Prima Materia των Nova Melancholia, σε σκηνοθεσία Μανώλη Τσίπου (9-11/12).
Γοτθικό παραμύθι το «Ενας Κόμης στον Αδη» της ομάδας Cheek-Bones, φέρνει στο προσκήνιο τον αθεράπευτο ρατσισμό μας, απέναντι στον ξένο και το διαφορετικό (27-29/11).
Αυτοσχεδιασμός
Η Θεσσαλονικιώτικη Ακτίς Αελίου και ο Νίκος Σακαλίδης φέρνουν το «Πάρκο», έναν αυτοσχεδιασμό για τις τέσσερις εποχές (3-4/12), ενώ η Τζένη Αργυρίου διερευνά στο «Dr Maybe Darling version 11.0.5 in process» το ποσοστό της... νευρολογικής ελευθερίας μας στη λήψη αποφάσεων (6-8/12).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...