Φουκουσίμα: ο νέος εφιάλτης

Μέσα στη δίνη των σοβαρών προβλημάτων για τις ζημιές και την κάλυψη των αποζημιώσεων από την εκτεταμένη καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία έχει μεν προχωρήσει σημαντικά προς τη σταθεροποίηση της κατάστασης στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό αλλά έρχεται τώρα αντιμέτωπη με μια άλλη κρίση: τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν.
Οπως δήλωσε ο υπουργός που έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία, Γκόσι Χοσόνο, το Τόκιο πρέπει να..
εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο σχετικά με τα ραδιενεργά απόβλητα που προέκυψαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Προηγουμένως, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε συμφωνήσει να διαθέσει 900 δισ. γεν (περίπου 8,3 δισ. ευρώ) στη διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού εταιρεία Tepco, προκειμένου να καλύψει τις αποζημιώσεις για τα θύματα του τραγικού πυρηνικού δυστυχήματος, χωρίς να καταρρεύσει.
«Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα για το πώς θα διαχειριστούμε τα απόβλητα», τόνισε ο Γκόσι Χοσόνο και πρόσθεσε: «Θα απαιτηθούν έρευνα και διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια».
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Ιαπωνία μπορεί να καταλήξει με περίπου 45 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων στη Φουκουσίμα και στις γύρω περιφέρειες και για την ώρα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς τους διά θαλάσσης για επεξεργασία τους στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗhttp://goo.gl/NJZk7

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...