ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ Fitch και S&P υποβάθμισαν το Βέλγιο - Τσουχτερά επιτόκια σε Ιταλία, Ισπανία

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησαν οι οίκοι αξιολογήσεων Fitch και..
Standard and Poor's, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση. Ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία.

Εντείνονται οι πιέσεις των αγορών στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, που επεκτείνεται πλέον και στον βορρά.
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησαν οι οίκοι αξιολογήσεων Fitch και Standard and Poor's, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.
Για την απόφαση αυτή ο Οίκος επικαλείται τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ιταλικών τραπεζών, λίγη ώρα αφότου το ιταλικό δημόσιο δανείστηκε με το "αλμυρότερο" επιτόκιο από τότε που μπήκε στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, κατάφερε να πουλήσει τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας που δημοπράτησε, με επιτόκιο 6,5%, σχεδόν διπλάσιο από την απόδοση των τίτλων της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, αλλά και πολύ υψηλότερο από ό,τι ανέμενε η αγορά.
Fitch και S&P υποβάθμισαν το Βέλγιο - Τσουχτερά επιτόκια σε Ιταλία, Ισπανία
Η Ισπανία, από την πλευρά της, που επίσης δανείστηκε χθες με επιτόκια-ρεκόρ, οδεύει προς το μηχανισμό στήριξης, καθώς η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι φέρεται να αναζητά έξωθεν βοήθεια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Στο μεταξύ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επισήμανε όμως πως οι αρχές στις οποίες βασίζεται ο μηχανισμός αυτός έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013.
Η συζήτηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων γύρω από την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, προκειμένου να θεσμοθετηθούν στην ευρωζώνη αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Reuters η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί πλέον να μην προβλέπονται ρήτρες στους κανόνες του ESM.
Όπως δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, ενώ στην αντίθετη όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...