Ενας μπλόγκερ και δύο... ιέρειες της σόουμπιζ απέναντι στον Πούτιν

Τρία εναλλακτικά πρόσωπα βρέθηκαν να «ηγούνται» των κινητοποιήσεων ενάντια στο Κρεμλίνο. Και αν για τον σταρ του Διαδικτύου, Αλεξέι Ναβάλνι, η ανάδειξή του σε ηγετική..
φυσιογνωμία μοιάζει φυσιολογική, η προσπάθεια της Ξένιας Σομπτσάκ και της Τίνα Καντελάκι να διεκδικήσουν ρόλο στις πλατείες είναι μια «πιπεράτη», αναπάντεχη εξέλιξη
Ενας μπλόγκερ και δύο... ιέρειες της σόουμπιζ απέναντι στον Πούτιν
Ψηλός, συμπαθής, ταλαντούχος, γεμάτος αυτοπεποίθηση και... έπαρση. Αν δώσει συναυλία θα πάω, αν βάλει για πρόεδρος δεν θα τον ψηφίσω... Αυτό είναι πορτρέτο του Αλεξέι Ναβάλνι, του «προσώπου της χρονιάς» στη Ρωσία, σύμφωνα με Ρωσίδα δημοσιογράφο, που προσπάθησε να αναλύσει τους πρωταγωνιστές των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, μετά τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου. Πράγματι, ο Ναβάλνι φέρνει κάτι νέο στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ρωσίας.
Είναι το πρόσωπο της αντίθεσης, η αιτία της «αφύπνισης» πολλών ψηφοφόρων με τη θέση που προέβαλε μέσα από το μπλογκ του «ψηφίστε οτιδήποτε εκτός από την Ενιαία Ρωσία, το κόμμα των απατεώνων και των κλεφτών». Ουσιαστικά αυτό το απλό, κατανοητό στα πλατιά στρώματα σύνθημα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υιοθετήθηκε από πολλά κόμματα που μετείχαν στις εκλογές, από την Αριστερά, αλλά και τους ριζοσπάστες δεξιούς του Ζιρινόφσκι.
Ποιος είναι, όμως, ο «κυρίαρχος» της ρωσικής μπλογκόσφαιρας; Ενας επιτυχημένος -νέος σχετικά- δικηγόρος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασχολούμενος με υποθέσεις εμπορικού δικαίου πέρασε στην πλευρά της κριτικής ανώτερων κυβερνητικών στελεχών για φοροαπαλλαγές, κομπίνες και παράνομες αγοροπωλησίες... Σταδιακά, η ενασχόληση αυτή έγινε κάτι σαν έμμονη ιδέα, η δημοσιοποίηση μέσω του Ιντερνετ έφερνε υποστηρικτές και συχνά - πυκνά οι αποκαλύψεις άγγιζαν τα όρια του εκβιασμού για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Για παράδειγμα, πολύ πριν από τις εκλογές, τον περασμένο Απρίλη, με βάση στοιχεία που του επέδωσε η αγγλική εταιρεία Hermitage Capital -τα αφεντικά της οποίας έβγαλαν δισεκατομμύρια επί Γέλτσιν στήνοντας «πυραμίδες» ομολόγων, αλλά όταν ήρθε η ώρα της εφορίας είχαν εξαφανιστεί- κατηγόρησε μέσα από την ιστοσελίδα του το ζεύγος Στεπάνοφ και κυρίως τη σύζυγο Ολγα, υπάλληλο της εφορίας, για κλοπή 5 δισ. ρουβλιών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).
Ψευδή στοιχεία
Εκείνοι προσέφυγαν στο δικαστήριο για διάδοση ψευδών στοιχείων, με συνέπεια την ηθική και επαγγελματική τους βλάβη. Το δικαστήριο, στο οποίο ο Ναβάλνι δεν προσκόμισε επαρκή στοιχεία, τον τιμώρησε με πρόστιμο 100.000 ρούβλια για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Την επομένη των εκλογών της 4ης Δεκεμβρίου, ο τολμηρός μπλόγκερ συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15μερη φυλάκιση. Ετσι απουσίαζε από τη νέα συγκέντρωση, στις 10 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία των Βάλτων ? έστειλε, ωστόσο, μήνυμα από το κρατητήριο.
Στην επόμενη συγκέντρωση, στη λεωφόρο Σάχαροφ, ήταν, πράγματι, ένας από τους ομιλητές. Ο Ναβάλνι δηλώνει πως είναι έτοιμος να παλέψει «για ηγετικές θέσεις στην πολιτική σκηνή, ακόμα και για το πόστο του προέδρου...». Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι από την ιστοσελίδα του «Ροσπίλ» θα κινήσει διαδικασίες για τη δημιουργία του κόμματός του, αμέσως μόλις το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώσει την εφαρμογή του νέου νόμου για την καταχώριση των κομμάτων που αποφάσισε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. Ο μπλόγκερ που σαγηνεύει τα πλήθη, περνώντας από το Ιντερνετ στην πολιτική καθημερινότητα, θεωρεί πως μπορεί με τη δύναμη ενός πλήθους που διψάει για αλλαγές να ανατρέψει πολλά έως τώρα δεδομένα στα «λιμνάζοντα» νερά της ρωσικής πολιτικής ζωής.
Στις αμέτρητες συνεντεύξεις που δίνει λέει πολλά και συχνά... περίεργα. Μεταξύ άλλων, αποκάλεσε τους εμιγκρέδες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες «κατσαρίδες», αλλά ύστερα από τον θόρυβο που ξέσπασε το μάζεψε.
Σε άλλη περίπτωση αναφώνησε «φτάνει πια να ταΐζουμε τον Καύκασο», σύνθημα εμπρηστικό αν λάβει κανείς υπόψη τη πολυσύνθετες σχέσεις του Κρεμλίνου με αρκετές αυτόνομες δημοκρατίες της ρωσικής ομοσπονδίας στην «καυτή» αυτή περιοχή. Επίσης, δηλώνει «εθνικοδημοκράτης» που επιζητεί μια δημοκρατική μορφή διακυβέρνησης, «αλλά στη Ρωσία υπάρχουν ιδιαιτερότητες», και υπερασπίζεται το δικαίωμά του να συμμετέχει στις πορείες των εθνικιστών της οργάνωσης «Ρούσκι Μαρς».
Ξένια Σομπτσάκ VS Τίνα Καντελάκι
Οι «αγανακτισμένες» της TV ερίζουν για την αγάπη του πλήθους
Με εξαίρεση ίσως τον Αλεξέι Ναβάλνι, οι συνήθεις «ύποπτοι» της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί Γέλτσιν, Μπορίς Νεμτσόφ, ο πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Κασιάνοφ, γνωστός και με το παρατσούκλι «Μίσα 2%» (τόσο, λένε, έπαιρνε από κάθε συμφωνία που κλείνονταν επί των ημερών του), ο σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ κ.ά. αποτελούν το καλύτερο πρόσχημα για το Κρεμλίνο να επιμείνει στους ισχυρισμούς περί χρηματοδότησης από το εξωτερικό.
Διότι οι τύποι αυτοί, οι οποίοι όχι απλώς αποτυγχάνουν στις εκλογές αλλά δεν καταφέρνουν καν να πάρουν μέρος σε αυτές, είναι κοινώς γνωστό στον πανρωσικό περίγυρο ότι αποτελούν μονίμους «τροφίμους» γνωστών και μη ΜΚΟ!
Η επιδίωξη καπελώματος ενός κατ' αρχάς αυθόρμητου κινήματος «αγανακτισμένων», με τη νοθεία που θεωρούν ότι έγινε στις πρόσφατες εκλογές, στρέφει τα πράγματα σε «εναλλακτική» κατεύθυνση. Ετσι, στις συγκεντρώσεις, είχαμε και ένα νέο φαινόμενο πέρα από την προσπάθεια πολιτικής λοξοδρόμησης. Εκτός των Ουκρανών γυμνόστηθων της οργάνωσης FEMEN, στην πρώτη γραμμή εμφανίστηκαν και «γατούλες» της ρωσικής σόουμπιζ, παρουσιάστριες life style τηλεοπτικών εκπομπών. Πρώτη η πασίγνωστη Ξένια Σομπτσάκ, προ ετών οικοδέσποινα του ρωσικού «Big Brother» και νυν θαμώνας των νυχτερινών κέντρων όπου διασκεδάζει η «χρυσή νεολαία» της Μόσχας...
ΑπτόητηΗ Ξένια άντεξε «ηρωικά» πάνω στην εξέδρα, αφού οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι στη λεωφόρο Σάχαροφ σφύριζαν, γιουχάιζαν και απαιτούσαν να κατέβει. Εκείνη, απτόητη, επέμενε να τους θυμίζει πως ο πατέρας της, Ανατόλι Σομπτσάκ, παλιός δήμαρχος του Λενινγκράντ, που το 1991 έσπευσε να το μετονομάσει σε Αγία Πετρούπολη, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έγραψαν το Σύνταγμα της νέας Ρωσίας.Το ενδιαφέρον είναι πως η Ξένια, επί σειρά ετών, αλλά ακόμα και σήμερα, θεωρείται από τα «χαϊδεμένα παιδιά» του Κρεμλίνου. Ο πατέρας της πράγματι ήταν ο μέντορας του Βλαντίμιρ Πούτιν (αντιδήμαρχος επί Σομπτσάκ στην πρωτεύουσα του Βορρά). Μάλιστα, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας έγιναν κάποιες προσπάθειες ώστε η Ξένια να παίξει ρόλο στη συσπείρωση της νεολαίας γύρω από κάποια -ανύπαρκτα- ιδανικά.
Αντίπαλον δέος της Σομπτσάκ είναι μια άλλη πιο «μεστή» παρουσία από τον χώρο του τηλεοπτικού γκλάμουρ -και μάλιστα με ελληνικές ρίζες-, η Τίνα Καντελάκι. Στη συγκέντρωση της Πλατείας των Βάλτων, η προερχόμενη από τη Γεωργία, Τίνα, έβγαλε φλογερό λόγο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις ακόμα και από τους γνωστούς πρωταγωνιστές της αντιπολίτευσης.Αλλά, τι συμφορά, ένας δημοσιογράφος έσπευσε να ανακοινώσει πως η Καντελάκι πριν από τη συγκέντρωση «πήγε στο Κρεμλίνο και πήρε γραμμή»!Την επομένη η Σομπτσάκ βγήκε και κατήγγειλε την επιστήθια φίλη της ως «Καλικάντζαρο του Βάλτου», στηλιτεύοντας έτσι τον «διπλό» ρόλο της στη φερώνυμη πλατεία! Αποτέλεσμα, η Τίνα απουσίαζε από τη δεύτερη συγκέντρωση και η Ξένια... έφαγε μόνη της όλο το γιουχάισμα.Τι λένε οι αναλυτές
Η επιρροή τους στη νεολαία «απειλεί» το Κρεμλίνο
Παρά τη σύγκριση με την Ξένια Σομπτσάκ, η Τίνα Καντελάκι είναι μια αξιόλογη παρουσία στη νεορωσική τηλεόραση, με παρεμβάσεις σε πολιτικά θέματα όπως το 2008, με τον πόλεμο στον Καύκασο, όταν πήρε ανοικτά θέση κατά του Σαακασβίλι, τον οποίο αποκάλεσε παρανοϊκό. Οι εκπομπές της έχουν «ανεβασμένο» επίπεδο, ο χώρος που κινείται, πάντως, είναι ανάλογος με εκείνο της Σομπτσάκ.
Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας για λόγο πέραν των τηλεοπτικών της επιδόσεων: ήταν στο Μόντε Κάρλο, όταν η αστραφτερή Ferrari που οδηγούσε ο συνοδός της, Σουλεϊμάν Κερίμοφ, ένας από τους τοπ ολιγάρχες της Ρωσίας, εκτοξεύτηκε εκτός οδοστρώματος και προσέκρουσε σε δένδρο, με αποτέλεσμα να διαλυθεί. Είναι θαύμα πώς το ζεύγος βγήκε από εκεί ζωντανό.
Και μπορεί αυτές τις μέρες τα κουτσομπολιά γύρω από τις δύο «αγανακτισμένες» κυρίες της σόουμπιζ να έχουν την τιμητική τους στη Ρωσία, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές, μεταξύ σοβαρού και αστείου, διατείνονται πως αμφότερες μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο επικίνδυνες για το Κρεμλίνο απ' ό,τι ο μπλόγκερ Ναβάλνι, διότι μέσα από τις εκπομπές τους επηρεάζουν μεγάλο μέρος της νεολαίας. Κάτι... τέτοια εντείνουν τον ανταγωνισμό των δύο κυριών, με αποτέλεσμα να χάνουν το μέτρο.
Πρόσφατα, η Σομπτσάκ, καλεσμένη σε εκπομπή υψηλής τηλεθέασης, στην οποία βρισκόταν και ο άλλος γνωστός ολιγάρχης, πλεϊμπόι και υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία κόντρα στον Πούτιν, Μιχαήλ Πρόχοροφ, έσπευσε να αυτοπροταθεί για... νύφη, όταν εκείνος δήλωσε πως, αν είναι για το καλό της χώρας, τότε μπορεί ακόμα και να... παντρευτεί. Τέτοια θυσία είναι διατεθειμένη να κάνει η Ξένια για το καλό της πατρίδας...

ΜΟΣΧΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...