Αίγυπτος: συνεχίζεται η έξαρση βίας μετά το μακελειό στο γήπεδο Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις σε Κάιρο και Σουέζ


Εκρηκτικό μείγμα δημιουργεί στην Αίγυπτο η οργή για την ποδοσφαιρική τραγωδία στο στάδιο του Πορτ Σάιντ σε συνδυασμό με την αγανάκτηση για τη βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί το κυβερνών Στρατιωτικό Συμβούλιο..


Για δεύτερη ημέρα σημειώνονται συμπλοκές στο Σουέζ και στο Κάιρο μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι καταγγέλλουν «δάκτυλο» του αρχών ασφαλείας και υποστηρικτών του παλαιού καθεστώτος στην αιματοχυσία ως αντίποινα για τη συμμετοχή των φιλάθλων στην εξέγερση κατά του
Μουμπάρακ.

Διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούστηκαν την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους διαδηλωτές, που καταγγέλλουν ότι εξακολουθεί να καθοδηγείται από υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ.


Αξιωματικοί πιστοί στο καθεστώς του Μουμπάρακ κρατούν ακόμη τα ηνία στο υπουργείο Εσωτερικών και
«συνωμοτούν κατά της επανάστασης», όπως αναφέρει στο BBC ο διαδηλωτής Γουάελ Ναβάρα.

Γιατρός δήλωσε στο Associated Press ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να γίνουν άμεσα διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.


Αργότερα έγινε γνωστό ότι κυβερνητικό κτίριο κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών τυλίχτηκε στις φλόγες.


Αλλοι δύο άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από σφαίρες στο Σουέζ και ένας στρατιώτης υπέκυψε κατά πληροφορίες στα τραύματα που υπέστη κατά τις συγκρούσεις της Πέμπτης στο Κάιρο.


Οι συγκρούσεις στο Σουέζ, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν πλήθη οργισμένων διαδηλωτών.


Κάτω από βροχή από πέτρες τα ασθενοφόρα απομάκρυναν τους τραυματίες από την πλατεία αλ Αρμπαϊν, στο κέντρο του Σουέζ, την ώρα που συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.


Οι Αιγύπτιοι κατηγορούν τις Αρχές ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τους φιλάθλους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που έληξε με τον θάνατο 74 ανθρώπων. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει πως οι δυνάμεις της τάξης έμειναν αδρανείς ενόσω υποστηρικτές της γηπεδούχου ομάδας αλ-Μάσρι εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη νίκη τους 3-1 επί της αντίπαλης ομάδας αλ-Αχλί.


Οι περισσότεροι νεκροί στις συγκρούσεις στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ πιστεύεται ότι είναι υποστηρικτές της ομάδας του Καΐρου αλ-Αχλί. Φανατικοί οπαδοί της συγκεκριμένης ομάδας, γνωστοί ως «ούλτρας», δηλώνουν ότι οι Αρχές ήθελαν εκδίκηση επειδή οι ούλτρας είχαν πολεμήσει στην εξέγερση που έφερε τους τίτλους τέλους στο καθεστώς Μουμπάρακ.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι (το μακελειό) οργανώθηκε από τις Αρχές Ασφαλείας, όπου οι περισσότεροι είναι ακόμη πιστοί στο παλαιό καθεστώς. Oργανώθηκε από κοινού με τον στρατό και τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ»
, λέει στο πρακτορείο Reuters ο Μαχμούντ Μουχτάρ, οπαδός της ομάδας αλ-Αχλί επί 30 χρόνια.

Ανάλογες κατηγορίες περί «οργανωμένου σχεδίου» και συνωμοσίας κατά των οπαδών της επανάστασης εκφράστηκαν και από πιο επίσημα χείλη.


«Ηταν δουλειά του διαβόλου!»,
είπε την Πέμπτη ο Βουλή ο Μοχάμεντ Σάαντ Αλ Κατάνι, ανώτατο στέλεχος των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πρώτης δύναμης στην Αίγυπτο μετά τις εκλογές και πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. «Η επανάσταση βρίσκεται σε κίνδυνο», τόνισε, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη σε αμετανόητους υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...