Τα κράτη της Ευρωπαικής Ενωσης πρόκειται να απαγορεύσουν τα ταξίδια και
τα ψώνια στην ΕΕ στη σύζυγο του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ,
Ασμα, κλιμακώνοντας την πίεση στην κυβέρνησή του..
για να τερματίσει την
αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.
Η γεννημένη στη Βρετανία πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που είχε κάποτε
καλλιεργήσει την εικόνα μιας γυναίκας εμπνευσμένης από δυτικές αξίες, η
Ασμα αλ-Άσαντ, έχει γίνει πλέον μισητό πρόσωπο για πολλούς Σύρους.Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της στη διάρκειας ενός έτους καταστολή των ταραχών της λαϊκής εξέγερσης, στην οποία ο ΟΗΕ λέει ότι τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε το επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, όταν πολλά emails ανάμεσα σε εκείνη και τον σύζυγό της, που εξασφάλισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, τους εμφανίζουν να ψωνίζουν cd ποπ μουσικής και αντικείμενα πολυτελείας, ενώ η Συρία βυθίζεται στην αιματοχυσία.
Η ΕΕ αντέδρασε στη βία στη Συρία με ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγών συριακού πετρελαίου στην Ευρώπη και μέτρα κατά της συριακής κεντρικής τράπεζας και άλλων εταιρειών και κρατικών θεσμών.
Την Παρασκευή, η ΕΕ αναμένεται να λάβει νέα μέτρα. Για την σύζυγο του Σύρου πρόεδρου αυτά θα σημαίνουν ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδεύει προς την ΕΕ, ή να αγοράζει προϊόντα από επιχειρήσεις που εδρεύουν στην ΕΕ, στο όνομά της.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε ένα νέο "γύρο" περιοριστικών μέτρων, τον 13ο της Ενωσης, και θα επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις στα ταξίδια προς την ΕΕ κατά 12 ατόμων, περιλαμβανομένης της Ασμα.
Μια απαγόρευση προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κάνουν συναλλαγές με δύο ακόμη συριακές οντότητες σχεδιάζεται επίσης.
"Το κείμενο (των κυρώσεων) έχει περάσει", είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος σε μια συμφωνία, η οποία επετεύχθη από αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε μια λίστα νέων κυρώσεων.
Ένας άλλος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι η σύζυγός του Ασαντ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ατόμων, στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον καλωσόρισε την διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, που κινείται στο τρίπτυχο: Στήριξη-συντονισμός της μεσολαβητικής προσπάθειας Αναν για γρήγορη πολιτική λύση στην κρίση, άμεση κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων και ένα πολιτικό μεταβατικό στάδιο.
"Χαρακτηρίζω την απόφαση αυτή θετικό βήμα. Τώρα το Συμβούλιο Ασφάλειας μίλησε με μία φωνή", σχολίασε η Κλίντον και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες στη Συρία "να ανταποκριθούν και να συνεργαστούν, ώστε το πρόγραμμα του μεσολαβητή Αναν να έχει άμεση εφαρμογή".
"Ακολουθείστε αυτόν μόνον τον δρόμο, δεσμευθείτε σε σχέση με αυτόν, αλλιώς θα αντιμετωπίσετε αυξημένη πίεση, αλλά και απομόνωση", προειδοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός το καθεστώς Ασαντ.
Την διακήρυξη του ΟΗΕ χαιρέτησε και η κινεζική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτήν ως "πρόοδο στην κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής λύσης στη Συρία". Συγχρόνως, το Πεκίνο "ζήτησε από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, να σταματήσει τη βία αμέσως".
Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο και η Μόσχα, ως μόνιμα μέλη του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας, έχουν ασκήσει βέτο σε αρκετές αποφάσεις του για τη Συρία.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου