Oι Ιρλανδοί ψηφίζουν για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το μέλλον της Ευρώπης Ενδεχόμενο όχι στις 31 Μαΐου θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό

Εκστρατεία για να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτών στο δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο  της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ξεκινήσει η ιρλανδική κυβέρνηση, προειδοποιώντας..
παράλληλα ότι η απόρριψή του θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό μέλλον της Ιρλανδίας και να αποσταθεροποιήσει το ευρώ.
Οι υπέρμαχοι του συμφώνου έχουν ήδη αρχίσει να αναρτούν αφίσες  στο κέντρο του Δουβλίνου, καθώς η κυβέρνηση  επικύρωσε την 31 Μαΐου ως την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το σύμφωνο μεταξύ 25 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχει σχεδιαστεί ώστε να μειώσει τα ελλείμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και να αποκαταστήσει την πληγείσα αξιοπιστία του ευρώ.

Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που θέτει το σύμφωνο σε δημοψήφισμα  και δεν μπορεί να το επικυρώσει χωρίς την πλειοψηφική ψήφο των πολιτών. Οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι ένα μαζικό όχι θα είχε βεβαίως μεγάλο αντίκτυπο στην Ιρλανδία, θα έστελνε όμως παράλληλα ένα τεράστιο «ωστικό κύμα» και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Αυτό το σύμφωνο αφορά την σταθερότητα του ευρώ. Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να είναι ασφαλές το ευρώ.»
, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ιμον Γκίλμορ, ο οποίος αποκάλυψε τις αφίσες του Εργατικού Κόμματος, οι οποίες απεικονίζουν την ιρλανδική σημαία με φόντο έναν γαλάζιο ουρανό και το σύνθημα «Είναι θέμα σταθερότητας – Ψηφίστε ΝΑΙ».
Και ο ιρλανδός πρωθυπουργός
Εντα Κένι όμως δήλωσε ότι η έγκριση του συμφώνου «θα στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η Ιρλανδία  είναι ανοιχτή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και ότι έχουμε αφήσει πίσω τις χειρότερες από τις οικονομικές μας δυσκολίες».
Πιθανή απόρριψη του συμφώνου θα σήμαινε ότι θα απαγορευτεί στην Ιρλανδία να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να κάνει χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης όταν το τρέχον πακέτο στήριξής της τελειώσει του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η Ιρλανδία είτε θα πρέπει να ξαναρχίσει να δανείζεται κανονικά μέσω των αγορών κρατικών ομολόγων από τα τέλη του 2013 είτε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει μια δεύτερη διεθνή συμφωνία διάσωσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...