Σαράντα χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκέιτ

Στις 17 Ιουνίου 1972 συνελήφθησαν πέντε άνδρες που προσπάθησαν να εισβάλλουν στα γραφεία του Δημ. Κόμματος
O συντονιστής της συζήτησης Τσάρλι Ρόουζ (αριστερά) συνομιλεί με τους ρεπόρτερ Μπομπ Γούντγουόρντ (μέσον) και Καρλ Μπέρνστάιν σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια από το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ στο ομώνυμο κτίριο στην Ουάσινγκτον..

Ουάσινγκτον
Τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 1972 αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε άνδρες που προσπάθησαν να διαρρήξουν για να παγιδεύσουν με κοριούς τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Γουότεργκεϊτ στην Ουάσινγκτον. Χάρη στην έρευνα δύο νεαρών δημοσιογράφων ήταν η αφορμή για μία ιστορική έρευνα που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.
Ο Μπομπ Γούντγουορντ και ο Καρλ Μπερνστάιν ανέλαβαν την έρευνα ξετυλίγοντας σιγά-σιγά του κουβάρι μίας πολύ περίπλοκης υπόθεσης.
Πολλές φορές έφτασαν σε αδιέξοδο αλλά από ένα σημείο και μετά είχαν τη βοήθεια ενός ανώτατου κρατικού αξιωματούχου που καθοδηγούσε τα βήματά τους—δίνοντας, όπως γράφουν στο βιβλίο τους, την περίφημη συμβουλή «Ακολουθείστε το χρήμα».
Το «Βαθύ Λαρύγγι» όπως τον ονόμασαν (από την ομώνυμη πορνογραφική ταινία) ήταν ο πράκτορας του FBI, Μαρκ Φελτ (στη φωτογραφία δεξιά), ο οποίος παραδέχτηκε ότι έδινε πληροφορίες μόλις το 2005, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του. Οι συναντήσεις του προσεκτικού λόγω θέσης Φελτ με τον Γούντγουορντ γίνονταν αργά τη νύχτα σε υπόγεια πάρκινγκ.
Οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη και σταδιακά έφερναν τον Νίξον, που είχε στήσει μία ολόκληρη ομάδα για πολιτικά βρώμικες δουλειές, σε πολύ δύσκολη θέση. Τελικά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του τον Αύγουστο του 1974.
Τον άλλο μήνα, ο νέος πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ του απένειμε χάρη.
Σαράντα χρόνια μετά, οι δύο δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δίνουν διαλέξεις.
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο Γούντγουορντ, 69 ετών σήμερα, μίλησε στο Newseum, σε μια κατάμεστη αίθουσα από νεαρούς επίδοξους συναδέλφους του, φοιτητές και πανεπιστημιακούς.
Σήμερα, η έκβαση ενός αντίστοιχου σκανδάλου δεν θα ήταν και πολύ διαφορετική, μολονότι τα μέσα ενημέρωσης διαθέτουν πλέον εργαλεία που επιτρέπουν μεγαλύτερη διαφάνεια, υποστήριξε. «Βρίσκουμε πολλά ωραία πράγματα στο Ίντερνετ όμως μια εγκληματική συνωμοσία όπως αυτή του Γουότεργκεϊτ δεν θα την βρείτε στο Διαδίκτυο», είπε.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...