Αναζητούν συμμάχους για την... τελική αναμέτρηση στη Συρία

Την ώρα που το λουτρό αίματος συνεχίζεται, οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούν επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απευθύνουν ανοιχτή έκκληση για στρατιωτική βοήθεια. Τη βούληση να πολεμήσουν ενάντια στο Ισραήλ εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Συρίας.
και Ιράν από την Τεχεράνη Σύρος αντάρτης πολεμά εναντίον δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ στο Χαλέπι Καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί, αποσταθεροποιώντας όχι μόνο το εγχώριο καθεστώς, αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, θυμίζει πλέον η Συρία.

Δεν είναι μόνο οι μάχες που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε πολλές περιοχές της χώρας ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών (μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ανθρώπινες απώλειες ξεπέρασαν τις 170), πλέον είναι και οι κινήσεις των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων τα οποία «στρατολογούν» συμμάχους από το εξωτερικό, καθώς οδεύουν προς μια... επικείμενη τελική αναμέτρηση.
Ενδεικτικά χθες, και ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχιζαν να σφυροκοπούν ανελέητα το Χαλέπι (πανηγυρίζοντας, παράλληλα, την ανακατάληψη της Δαμασκού), το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έσπευσε να υπενθυμίσει τους στενούς δεσμούς του με το Ιράν.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ
Παράλληλα, την ίδια ώρα οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποιούσαν επαφές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απηύθυναν ανοιχτή έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό.
«Αναμένουμε από τους αδελφούς και τους φίλους στήριξη προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ... χρειαζόμαστε όπλα που να μας επιτρέπουν να ακινητοποιούμε άρματα μάχης και να αναχαιτίζουμε μαχητικά αεροσκάφη», διακήρυξε από το Αμπου Ντάμπι ο Αμπντελμπασέντ Σίντα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει υπό τη σκέπη του την πλειονότητα των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.
Κι όλα αυτά ενώ διακινούνται φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη ξεκινήσει να ενισχύουν στρατιωτικά τους αντάρτες (μάλιστα οι Σαουδάραβες συγκέντρωσαν 72 εκατ. δολ. ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον συριακό λαό).
Επιπλέον, ο Σίντα ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν και οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και στελέχη του νυν καθεστώτος, με την προϋπόθεση βέβαια πως αυτά «δεν έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα, ούτε έχουν εμπλακεί σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς».
Οσο για την απάντηση στα παραπάνω, αυτή ήρθε αμέσως όχι από τη Δαμασκό, αλλά από την... Τεχεράνη. Η ιδέα μιας ελεγχόμενης μεταβίβασης της εξουσίας είναι «απλώς μια αυταπάτη», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος υποδέχθηκε χθες στην ιρανική πρωτεύουσα τον Σύρο ομόλογό του, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ.
Παραχωρώντας από κοινού συνέντευξη Τύπου, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν μάλιστα τη βούληση να πολεμήσουν ενάντια στο... Ισραήλ. «Το Ιράν και η Συρία συμφωνούν ότι υπάρχουν κρυφές δυνάμεις πίσω από ένα σχέδιο κατά του συριακού έθνους και ότι το σιωνιστικό καθεστώς λειτουργεί ως εγκέφαλος και προβοκάτορας αυτού του σχεδίου.
Η Συρία είναι αποφασισμένη να πολεμήσει αυτό το σχέδιο και να νικήσει τον προβοκάτορα», δήλωσε ο Μουάλεμ, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Δαμασκός δεν πρόκειται να κάνει χρήση των χημικών όπλων που έχει στη διάθεσή της (υπολογίζονται σε περίπου 1.000 τόνους, μέρος των οποίων φυλάσσεται σε στρατιωτική βάση έξω από το Χαλέπι).
ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΑΒΡΟΦ
Ούτε σκέψη για άσυλο στον Ασαντ
Καλούμενος να σχολιάσει τις φήμες περί φυγάδευσης του Ασαντ μέσω... Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπήρξε κατηγορηματικός. Η Ρωσία δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία για παραχώρηση ασύλου στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, κι «ούτε καν σκέφτεται» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε το Σάββατο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Το έχουμε πει δημοσίως, περισσότερες από μία φορές, ότι ούτε καν σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει καν τέτοια σκέψη», ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα εν συνεχεία βγήκε στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας πως όλα αυτά «είναι προβοκάτσια από εκείνους που θέλουν να επιρρίψουν στη Ρωσία και την Κίνα την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη Συρία».
«Δεν είμαστε, ούτε έχουμε υπάρξει οι στενότεροι φίλοι του συριακού καθεστώτος, οι καλύτεροι φίλοι του βρίσκονται στην Ευρώπη», σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ αφήνοντας αιχμές εναντίον των Δυτικών. Υπενθυμίζεται πως εδώ και ημέρες, κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον Μπασάρ αλ Ασαντ να φυγαδεύεται εκτός Συρίας μέσω της ναυτικής βάσης που εξακολουθούν να διατηρούν οι Ρώσοι στη συριακή πόλη Ταρτούς.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...