Πρεμιέρα σήμερα για το νέο σχήμα Πειραιώς - Αγροτική

Από σήμερα, Δευτέρα, το νέο τραπεζικό σχήμα Πειραιώς - Αγροτική θα λειτουργεί κανονικά ως ένα πιστωτικό ίδρυμα. Η Αγροτική Τράπεζα, θα λειτουργεί από σήμερα κανονικά με την επωνυμία της, αλλά οι συναλλαγές θα περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της Τράπεζας Πειραιώς..

Επισημαίνεται ότι σήμερα δεν θα διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. η μετοχή της Πειραιώς. Η επωνυμία της τράπεζας θα διατηρηθεί, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Ολες οι συναλλαγές των καταθετών και των δανειοληπτών της Αγροτικής Τράπεζας θα γίνονται όπως ακριβώς γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν αυτόνομη τράπεζα η ATEbank. Το παρασκήνιο για την Αγροτική Τράπεζα είναι πλούσιο.
Η τρόικα είχε σχεδόν εμμονική στάση για το μέλλον της Αγροτικής Τράπεζας. Παρά του ότι η τράπεζα ακολουθούσε ένα επιτυχημένο σχέδιο εξυγίανσης, μετά το PSI οι ζημιές που προκλήθηκαν υπερέβησαν τα 4,5 δισ. ευρώ και πλέον οι λύσεις ήταν μόνο δύο: Η απορρόφησή της ή η εκκαθάρισή της. Οι διεθνείς σύμβουλοι της κυβέρνησης («Alvarez & Marshal») και της ΤτΕ (Bain & Co), αλλά και οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ συνέκλιναν σε ένα συμπέρασμα: Οτι η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη και ότι θα έπρεπε να εξευρεθεί μία λύση.
Πιέσεις
Η ΕΚΤ ασκούσε πιέσεις να εξευρεθεί λύση διότι φοβόταν ότι με τις παρούσες συνθήκες, κινδύνευε η προοπτική της τράπεζας. Ο προβληματισμός της ΕΚΤ ξεκίνησε από το πρώτο κιόλας stress test («άσκηση αντοχής») που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) πριν από δύο χρόνια, στο οποίο η ΑΤΕbank, βρέθηκε στην τελευταία θέση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή αναδείχθηκε ως το επισφαλέστερο πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης. Και στο επόμενο stress test είχε τα ίδια αποτελέσματα, ενώ το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών στην ανταλλαγή ομολόγων με «κούρεμα», επιδείνωσε τη θέση της σημαντικά.
Τα τελευταία δέκα έτη, το ελληνικό δημόσιο έχει τοποθετήσει στην Αγροτική Τράπεζα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή της τράπεζας στο PSI, αύξησε πολλαπλασιαστικά τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΑΤΕbank αφού οι ζημίες υπερέβησαν τα 4,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ώθησε την τρόικα να ασκήσει πιέσεις για την εξεύρεση λύσης.
Ο νέος τραπεζικός όμιλος που δημιουργείται από την Τράπεζα Πειραιώς και την ΑΤΕbank θα έχει:
1,75 δισ. ευρώ συνολικό ενεργητικό
2,35 δισ. ευρώ συνολικές καταθέσεις
3,47 δισ. ευρώ συνολικές χορηγήσεις
17.000 εργαζομένους συνολικά σε Ελλάδα και εξωτερικό
1.230 καταστήματα συνολικά σε Ελλάδα και εξωτερικό
Δραστηριότητα σε 9 χώρες εκτός της ελληνικής αγοράς
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...