Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσία δεν συμφωνουν μόνο σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία

«Φρικαλέα θέση», - έτσι χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την άρνηση των χωρών της Δύσης να καταδικάσουν την τρομοκρατική επίθεση στη Συρία στις 18 Ιουλίου. Η η Ρωσία δεν καταλαβαίνει αυτή την προσέγγιση και την βλέπει ως άμεση δικαιολογία της τρομοκρατίας.. Το συριακό ζήτημα ήταν ένα από τα βασικότερα στις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που έγιναν στις 25 Ιουλίου στη Μόσχα. Η ομόλογός του Λαβρόφ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή με τη σειρά της, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση της Ρωσίας για την μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Οι θέσεις της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με το ζήτημα της συριακής διευθέτησης συμπίπτουν. Η Μόσχα και η Λευκωσία είναι προσηλωμένες στην εξεύρεση ειρηνικών λύσεων διεξόδου από την κρίση, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη θέση της ΕΕ για την επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Η παρατήρηση αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία, παίρνοντας υπόψη ότι η Κύπρος από την 1η Ιουλίου προεδρεύει στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα καταλαβαίνει την ανάγκη λήψης συντονισμένων αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά επιμένει στο απαραδέκτο της προσέγγισης των κυρώσεων:
- Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Εκεί ισχύουν δικοί τους κανόνες, που χρησιμοποιούνται κατά τη λήψη αποφάσεων. Τους βλέπουμε με σεβασμό. Ωστόσο, όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκριμένου τελευταία του 17ου ήδη πακέτου, είμαστε εναντίον. Επιλέχθηκε μονόπλευρος τρόπος και θεωρούμε ότι έρχεται σε αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχαν παρθεί για τη Συρία, και είναι ευθέως αντίθετος προς τις συμφωνίες που είχαν συντονιστεί από την λεγόμενη ομάδα δράσης στη Γενεύη.
Γενικά, το πως ορισμένες δυτικές χώρες βλέπουν σήμερα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, είναι απαράδεκτο,- επισήμανε ο Λαβρόφ. Οι τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων των ΗΠΑ για την τρομοκρατική επίθεση στη Δαμασκό στις 18 Ιουλίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως απροκάλυπτη δικαιολογία της τρομοκρατίας,- πιστεύει ο Ρώσος υπουργός.
- Η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις επικλήθηκε την τρομοκρατική επίθεση ως απόδειξη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί πια να καθυστερεί με την υιοθέτηση ψηφίσματος σχετικά με το 7 κεφάλαίο. Με άλλα λόγια, θα εξακολουθούν να στηρίζουν τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις έως ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κάνει ό,τι θέλουν. Είναι φρικαλέα θέση. Η Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε επίσης ότι στις συνθήκες, που το καθεστώς του Ασαντ συμπεριφέρεται έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι στη Συρία συμβαίνουν τέτοιες πράξεις και η αντιπολίτευση καταφεύγει σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό σημαίνει άμεση δικαιολογία της τρομοκρατίας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κατάληψη ορισμένων περιοχών της Συρίας από την αντιπολίτευση. Τώρα όμως φθάνουν πληροφορίες ότι οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον του φυλακίου ελέγχου και διέλυσης στα τουρκοσυριακά σύνορα, δεν είχαν επιχειρηθεί από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά από τις ομάδες που είναι συνδεδεμένες με την Αλ Κάιντα, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Σε περίπτωση επαλήθευσης αυτών των πληροφοριών, θα θέλαμε να μάθουμε τι συγκεκριμένα επιδιώκει να επιτύχει η Δύση στη Συρία,- παρατήρησε συνοπτικά ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών τη Ρωσίας.
Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, με τη σειρά της, δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η επέκταση της συριακής σύγκρουσης σε όλη την περιοχή. Οι συνέπειες της κλιμάκωσης, μαζί και μέσω της επέμβασης από τα έξω, θα είναι, όπως είπε, εξαιρετικά επικίνδυνες. Η Συρία είναι ο πιο κοντινός γείτονας της Κύπρου, και συνεπώς η Λευκωσία ανησυχεί πολύ για τις εκεί εξελίξεις και ιδιαίτερα από την άποψη του ζητήματος των προσφύγων. Η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ήδη αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα τη δεκαετία του ‘70, όταν δέχτηκε χιλιάδες πρόσφυγες από το Λίβανο. Ας σημειωθεί σχετικά με αυτό ότι κυριολεκτικά τις παραμονές η Υπουργός δήλωσε ότι η Κύπρος θα βοηθήσει αν χρειαστεί, στην μεταφορά των πολιτών της ΕΕ από τη Συρία. Η Δημοκρατία θα μπορεί να φιλοξενήσει επίσης έναν περιορισμένο αριθμό Σύρων προσφύγων. Ωστόσο προτίμησε να μην μιλήσει, για το τι θα κάνει η Λευκωσία σε περίπτωση ανεξέλεγκτης ροής τους. Εξάλλου, η Τουρκία δήλωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Συρία. Η Άγκυρα παρατήρησε ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει τους πρόσφυγες. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στους παραμεθόριους καταυλισμούς χαρακτήριζεται ήδη από τους πολέμιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως κρίσιμη.
Εκτός από τα θέματα της Συρίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατιας συζήτησαν στη Μόσχα και ορισμένεςς πτυχές της διμερούς συνεργασίας, μαζί και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σεργκέι Λαβρόφ και η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσαν ότι το πρόβλημα του καθεστώτος χωρίς θεωρήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ χρειάζεται να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ταυτόχρονα ότι για την κατάργηση των θεωρήσεων θα απαιτηθούν για τη Μόσχα και τις Βρυξέλλες τουλάχιστον 18 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...