Ποιο είναι το υψηλότερο στον κόσμο χρηματικό βραβείο για επιστήμονες

Πριν από αρκετά χρόνια, ένας Ρώσος εγκατέλειψε το διδακτορικό του στη φυσική για να ασχοληθεί με τις επενδύσεις στον τομέα των διαδικτυακών υπηρεσιών, που του έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής περί το ένα δισ. δολάρια...

Αφού πρώτα πλούτισε επενδύοντας στο Facebook, το Twitter, το Zynga και το Groupon, ο Γιούρι Μίλνερ αποφάσισε να εγκαινιάσει και να χρηματοδοτήσει ένα βραβείο ως πράξη αναγνώρισης των καινοτόμων εξελίξεων στο σκοτεινό πεδίο της θεμελιώδους φυσικής, στόχος της οποίας είναι η κατανόηση των βασικών νόμων της φύσης.
Με το καθένα από τα συνολικά εννιά βραβεία που δόθηκαν να φτάνει τα 3 εκ. δολάρια, μπροστά τους τα αντίστοιχα βραβεία Νόμπελ μοιάζουν με ασήμαντο χαρτζιλίκι.
Ο Μίλνερ, ο οποίος έχει σπίτια στη Σίλικον Βάλεϊ και τη Μόσχα, ανακοίνωσε εννιά φυσικούς επιστήμονες που μοιράστηκαν ένα ποσό των 27 εκ. δολαρίων.
Οι τελευταίοι θα συγκροτήσουν μία επιτροπή που θα επιλέξει το νικητή ή τους νικητές της επόμενης χρονιάς.
Τα βραβεία θα δίδονται κάθε φορά μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε αντίθεση με τα Νόμπελ που δίδονται κάθε Οκτώβριο.
Σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Μίλνερ δήλωσε πως τα βραβεία απευθύνονται στα ισχυρότερα μυαλά που εργάζονται στον τομέα της θεμελιώδους φυσικής, ενώ θα προκρίνονται ως περιπτώσεις όσοι είναι ενεργοί ερευνητικά και ικανοί για μείζονες καινοτομίες.
Όταν αποδίδονται ανάλογα βραβεία Νόμπελ, οι αποδέκτες στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στη δύση της ζωής τους, ενώ η πειραματική απόδειξη των ανακαλύψεών τους μπορεί να πάρει μέχρι και δεκαετίες.
Αντιθέτως, τα βραβεία του Μίλνερ αφορούν σε νεότερους ερευνητές, ενώ μπορούν να το μοιραστούν πάνω από τρεις – μέγιστος αριθμός για τα Νόμπελ – επιστήμονες.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...