Τραπεζικός τυφώνας σάρωσε το Χρηματιστήριο - Βουτιά 6,28%

Τραπεζικός «τυφώνας» σάρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο. Την πόρτα εξόδου «άνοιξαν» δεκάδες χιλιάδες επενδυτές εξαιτίας των φημών που κυκλοφόρησαν στην αγορά και αφορούσαν τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών..


Οι επενδυτές μέχρι προχθές έδειχναν εμπιστοσύνη στις τράπεζες ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας το κλίμα είχε ανατραπεί πλήρως καθώς υπήρξαν φήμες που έλεγαν ότι το EFSF δεν θα εγγυηθεί τα «κουρεμένα» ομόλογα στην ονομαστική τους αξίας. Χρηματιστές ανέφεραν ότι απο τη στιγμή που δεν υπάρχουν εγγυήσεις οι ιδιώτες επενδυτές θα κληθούν να βάλλουν περισσότερα κεφάλαια απ' ότι αρχικά ανέμεναν.

Παράδειγμα αν μια τράπεζα χρειάζεται 10 δισ. ευρώ με τα προηγούμενα δεδομένα οι ιδιώτες θα έβαζαν 1 δισ. ευρώ μέσα απο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όμως η απουσία εγγυήσεων αυξάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών ενώ όροι της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να δυσκολέψουν την έξοδο του κράτους απο το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Έτσι οι επενδυτές βρέθηκαν σε ένα περιβάλλον το οποίο αν υλοποιηθεί δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκό για τους ίδιους. Για τους λόγους αυτούς προτίμησαν να ρευστοποιήσουν όσο - όσο τις μετοχές τους.

Ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου έκανε βουτιά 15,82%. Οι μετοχές των τραπεζών είχαν ανάλογη πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ZTrade.gr η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε απώλειες ύψους 18,6% , η Λαϊκή έπεσε 17,19% , η Εθνική Τράπεζα έκανε βουτιά 16,74% και υποχώρησε κάτω από το 2 ευρώ και συγκεκριμένα στο 1,99 ευρώ κλπ.

Η κατάρρευση του κλάδου έβαλε σε τροχιά βίαιης καθόδου και το γενικό δείκτη , ο οποίος έχασε τρεις σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε μία συνεδρίαση. . Η πρώτη ήταν στις 870 μονάδες , η δεύτερη στις 850 μονάδες και στην τρίτη χάθηκαν οι 820 μονάδες για να κλείσει ο Γ.Δ. στις 819,61 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 6,28%.

Το «κύμα» ρευστοποιήσεων έπληξε το σύνολο των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE-20 έκλεισαν στο βαθύ κόκκινο. Ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ εμφάνισαν απώλειες έως 7% εξαιτίας του πανικού που δημιουργήθηκε στην αγορά.

Χρηματιστές εκτιμούν ότι η αγορά μπήκε σε τροχιά έντονης αβεβαιότητας που προέρχεται απο τον τραπεζικό κλάδο. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η σημερινή πτώση δεν συνδέεται άμεσα με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα με την ψήφιση του πακέτου. Στο σύνολο της αγοράς με ζημιές έκλεισαν 119 μετοχές και μόνο 15 με κέρδη ενώ 146 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο τζίρος ανήλθε σε 115,3 εκατ. ευρώ.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...