Οbama vs Romney Άρωμα γυναίκας στις αμερικανικές εκλογές

Αρωμα γυναίκας έχουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου βγάζουν τον επόμενο πλανητάρχη. Στον αγώνα διεκδίκησής τους οι υποψήφιοι επιστρατεύουν -μαζί με όση και όποια γοητεία διαθέτουν- και τις λαμπερές και σέξι σταρ του Χόλιγουντ ..
 

Επίπλαστες εξυμνήσεις, περίπλοκες αναφορές, στοχαστικές αποκρυπτογραφήσεις, σαγηνευτικές εκφράσεις, όλα όσα βαριέται μέχρι θανάτου ο μέσος Αμερικανός ψηφοφόρος, δεν χωράνε στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψήφιων προέδρων. Τα ερωτήματα τίθενται ωμά και τσεκουράτα. Είναι μισογύνης ο Ρόμνεϊ; Είναι καπάτσος ο Ομπάμα; Τις διευκρινιστικές απαντήσεις δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Κι όμως, στη ζωντανή τηλεοπτική ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, ο απρόσεκτος Ρόμνεϊ έκανε την γκάφα. Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει την ισότητα αμοιβών ανδρών και γυναικών, άρχισε να απεραντολογεί. Αφού είπε ότι είχε προβληματιστεί ως πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, επειδή όλες οι αιτήσεις για θέσεις στο επιτελείο του προέρχονταν από άνδρες, απευθύνθηκε σε οργανώσεις γυναικών «ρωτώντας αν μπορούν να μας βρουν μερικές και εκείνες μας έφεραν ντοσιέ γεμάτα… γυναίκες». Τι εκστόμισε ο, κατά άλλα, ευσεβής μορμόνος; Για την αμερικανική κοινή γνώμη, ντοσιέ ή κλασέρ γεμάτα γυναίκες προσφέρονται συνήθως από πρακτορεία μοντέλων και -στη χειρότερη- από γραφεία προαγωγών. Χάθηκε να πει ότι του έστειλαν γυναικεία βιογραφικά; Αλλά πού να μιλήσει για κάτι που δεν έχει ξαναδεί ο Ρόμνεϊ; Στην εταιρεία του, Bain Capital -από τις κορυφαίες παγκοσμίως στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων-, δεν υπάρχει ανάμεσα στα επιτελικά στελέχη γυναίκα ούτε για δείγμα. 



Αλλο που δεν ήθελε ο Ομπάμα και άρπαξε την ευκαιρία για να επιτεθεί με πληρωμένη απάντηση, τονίζοντας: «Μπορείτε να επιλέξετε να γυρίσετε το ρολόι 50 χρόνια πίσω για τις γυναίκες, τους γκέι και τους μετανάστες ή να μας δώσετε ώθηση να προχωρήσουμε μπροστά. Οσο για μας, δεν χρειάζεται να συλλέξουμε μια ντουζίνα ντοσιέ για να βρούμε ικανές και ταλαντούχες γυναίκες». Επειτα από αυτό, το σκορ στις δημοσκοπήσεις έγραψε 1-1, την ώρα που στο Twitter φούντωναν οι αντιδράσεις για τα «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» του Ρόμνεϊ αναφορικά με το θέμα της ίσης αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων και την επιδεικτικά υποτιμητική κοσμοθεωρία του για τις γυναίκες. Αποτέλεσμα; Ο πρόεδρος Ομπάμα, ενθαρρυμένος πλέον, άρχισε να κυκλοφορεί με ένα ροζ βραχιολάκι στο χέρι για την προώθηση της ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού.
                        
Μια επιτυχημένη προεδρική καμπάνια στις  ΗΠΑ συνοψίζεται στο υπεράνω φύλων και φυλών τρίπτυχο «φίλα μωρά - απόφυγε σκάνδαλα - προσευχήσου στον Θεό». Παραδοσιακό σλόγκαν συμπεριφοράς η οποία γίνεται αποδεκτή με την ίδια άνεση σε άντρες και γυναίκες, μαύρους και άσπρους, πλούσιους και φτωχούς, προτεστάντες, καθολικούς και μουσουλμάνους. Να, όμως, που και οι παραδόσεις κάποτε ξεφτίζουν, καθώς ο παράγων γυναίκα-ψηφοφόρος γίνεται το κλειδί που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου. Ηδη οι υποψήφιοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε ένα  πληκτικό δεύτερο ντιμπέιτ που έμοιαζε περισσότερο με φιλονικία σε μπαρ παρά σε αγώνα για το πρωτάθλημα, εστιάζοντας σε θέματα όπως η ισότητα των αμοιβών για τις γυναίκες και η πρόσβασή τους στην αντισύλληψη. Με τρόπαιο τη γυναικεία ψήφο κοντραρίστηκαν λυσσαλέα σαν πραγματικοί μποξέρ στο τηλεοπτικό ρινγκ. Για την ιστορία ο Ομπάμα, στις εκλογές του 2008 απέναντι στον Τζον ΜακΚέιν, κέρδισε το 56% των γυναικών ψηφοφόρων, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του γοητευτικού πρώην ηθοποιού Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. «Δαγκωτό» έριξε υπέρ του στις κάλπες στις προηγούμενες εκλογές και το εκπληκτικό ποσοστό του 77% των νέων και ανύπαντρων γυναικών. Απ’ ό,τι φαίνεται, στις δημοσκοπήσεις ακόμα προηγείται ελαφρά στην ευαίσθητη αυτή κατηγορία, με τον Ρόμνεϊ να ακολουθεί ασθμαίνοντας να καλύψει το χάσμα.




Οι σταρ
Οι Δημοκρατικοί, άρα και ο Ομπάμα, έχουν παραδοσιακά γυναικεία στηρίγματα στην ανέκαθεν φιλελεύθερη βιομηχανία κινηματογράφου. Από την παλιά φρουρά, οι Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα, Σερ, Μπάρμπρα Στρέιζαντ και όλες οι μαύρες ηθοποιοί, ανεξαρτήτου ηλικίας για προφανείς λόγους, υποστηρίζουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Στη νεότερη γενιά γυναικών ηθοποιών, τραγουδιστριών και σταρ της TV, πάλι, ο Ομπάμα διατηρεί αδιαμφισβήτητα τα πρωτεία προτίμησης. Ξεκάθαρα και δημοσίως ταγμένες μαζί του είναι, μεταξύ άλλων, οι Μπιγιονσέ, Μαράια Κάρεϊ, Τζένιφερ Λόπεζ, Χίλαρι Νταφ, Τζένιφερ Ανιστον, Γκουίνεθ Πάλτροου, Νάταλι Πόρτμαν, Γκουέν Στεφάνι, αλλά και οι Σάλμα Χάγεκ, Ντέμι Μουρ,  η «κολλητή» του φίλη Σάρα-Τζέσικα Πάρκερ κ.ά.  Γίνεται φανερό ότι αυτός ο γαλαξίας αστεριών με μόνο ένα τιτίβισμα στο Twitter, μια θετική γνώμη στο Facebook, μια δήλωση υποστήριξης στην τηλεόραση και τον έντυπο Τύπο εξασφαλίζουν τουλάχιστον θετική προδιάθεση υπέρ του Ομπάμα από τους θαυμαστές τους.

Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι πάσχουν ορατά σε αυτόν τον τομέα εξαιτίας ενός πρωτόγονου, αρκετές φορές, και επιθετικού συντηρητισμού που δεν έλκει ούτε τη θηλυκότητα ούτε τη γυναικεία ευαισθησία τής ενίοτε και φεμινιστικής ελίτ του Χόλιγουντ. Χώρια η εμφανής αδεξιότητα του μορμόνου Μιτ Ρόμνεϊ απέναντι στο ωραίο φύλο, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί -όταν δεν προσπαθεί να ακυρώσει- την έκδηλη σεξουαλικότητα των σταρ του Χόλιγουντ. Λογικά, στις υποστηρίκτριές του συγκαταλέγονται διάττοντες του παρελθόντος σαν την Μπο Ντέρεκ, τις μη αναγνωρίσιμες πλέον τηλεοπτικές σταρ του χθες Λάρα Φλιν Μπόιλ, Αντζι Χάρμον, Τζανίν Τάρνερ και τη βετεράνο της ποπ Μαρί Οσμοντ. Ολο αυτό το θηλυκό πακέτο δεν φτάνει ούτε στο μικρό δακτυλάκι του πιο αγέρωχου υποστηρικτή του Ρόμνεϊ, του ηθοποιού που χάρισε μέχρι και στην Τζοκόντα το διάσημο χαμόγελό της, του ανυπέρβλητου Τσακ Νόρις.

Τα κακά κορίτσια των Ρεπουμπλικάνων
Η αλήθεια είναι ότι και οι πιο συντηρητικές, θεοσεβούμενες Αμερικανίδες νοικοκυρές δεν μπορούν να εμπνευστούν από τα δύο πρόσφατα και ανέλπιστα αποκτήματα της καμπάνιας υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Η πολυτάλαντη βασίλισσα του πορνό Τζένα Τζέιμσον είναι εξωφρενικά προκλητική για τα γούστα της μέσης Αμερικανίδας ψηφοφόρου, ιδίως όταν, όπως συνηθίζει, πιο ωμά και αποκαλυπτικά από οποιονδήποτε δηλώνει: «Επειδή είμαι πλούσια,  θέλω έναν πλούσιο Ρεπουμπλικάνο στο προεδρικό γραφείο». Το ερώτημα είναι αν αυτό κάνει καλό ή κακό στον Ρόμνεϊ. Η ίδια ενοχλητική αμφιβολία κατατρώει το επιτελείο του μετά την προσχώρηση από τον Ομπάμα στον Ρόμνεϊ της διαβόητης για την πολυτάραχη ζωή της, πολυταλαιπωρημένης και ανάλαφρα διαταραγμένης Λίντσεϊ Λόχαν, η οποία πάνω στο κόκκινο χαλί ενός διαφημιστικού πάρτι δήλωσε: «Δεν εγκρίνω πλέον τον Μπαράκ λόγω της ανεργίας. Τώρα είμαι με τον Μιτ». Και έφυγε για το στούντιο γυρισμάτων της νέας της ταινίας όπου υποδύεται τη Λιζ Τέιλορ!  Αυτή, όμως, που φαίνεται να κάνει τη διαφορά υπέρ του Ρόμνεϊ, γιατί χτυπά κατευθείαν στον στόχο της αντίληψης που έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι  για τον Ομπάμα, είναι μια νεανίζουσα μαύρη γαζέλα. Στα 46 της, η ηθοποιός ταινιών και τηλεοπτικών σειρών δεύτερης διαλογής Στέισι Ντας από το Μπρονξ φόρτωσε μια φωτογραφία της στο Twitter φορώντας ένα σέξι κόκκινο μαγιό μπροστά από την αμερικανική σημαία με λεζάντα «Ψήφος στον Ρόμνεϊ. Η μόνη επιλογή για το μέλλον σας».



Ωστόσο, όσο κι αν η Ντας -που στην καθομιλουμένη σημαίνει εφόρμηση- αναστάτωσε  το Διαδίκτυο, πραγματική έφοδο με all stars πυρηνικά made in Hollywood κάνουν στα ΜΜΕ οι υποστηρικτές του Μπαράκ. Η σειρά πολιτικών διαφημίσεων με πρωταγωνίστριες τις ηθοποιούς Σκάρλετ Γιόχανσον, Εύα Λονγκόρια και Κέρι Ουάσινγκτον προτρέπει τις Αμερικανίδες να ψηφίσουν τον Ομπάμα. Η απήχηση της διαφήμισης έχει προβληματίσει τους Ρεπουμπλικάνους, μια και δεν μπορούν να αντεπιτεθούν σε αυτό το επιτυχημένο και συμβολικά διαφυλετικό τρίο που εκπροσωπούν η 27χρονη δανέζικης καταγωγής Νεοϋορκέζα Γιόχανσον, η 37χρονη μεξικανικής καταγωγής Τεξανή Λονγκόρια και η 35χρονη Ουάσινγκτον από το Μπρονξ με αφρικανικές ρίζες. Και μόνο η οπτική αντίθεση που πρόσφεραν από το συνέδριο των Δημοκρατικών οι τρεις ολόφρεσκες και ευαισθητοποιημένες σταρ στους Αμερικανούς τηλεθεατές σε σχέση με τον ψηλό, ξερακιανό,  υπερήλικα και φανατικό υπερασπιστή της ελεύθερης οπλοφορίας Κλιντ -«Ντέρτι Χάρι»- Ιστγουντ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών θα αρκούσε για υπερψήφιση του Ομπάμα, αν δεν διαρκούσε η αναθεματισμένη οικονομική κρίση.



Κάντι Κρόουλι
Η συντονίστρια του CNN που «έσωσε» τον Μπαράκ

Κρυφή θαυμάστρια του Μπαράκ Ομπάμα αποδείχτηκε η δημοσιογράφος - συντονίστρια του δεύτερου ντιμπέιτ Κάντι Κρόουλι. Μόλις ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία, στελέχη των Ρεπουμπλικάνων έσπευσαν να την κατηγορήσουν για μεροληπτική στάση.  Η 63χρονη δημοσιογράφος του CNN είναι η πρώτη γυναίκα που συντονίζει τηλεμαχία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια.  Οταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο πως χρειάστηκε να περάσουν 14 μέρες για να παραδεχτεί πως η επίθεση στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου ήταν τρομοκρατική ενέργεια, η Κάντι παρενέβη, ύστερα από προτροπή του πλανητάρχη, σπεύδοντας να αποκαταστήσει την αλήθεια. Μάλιστα για την καταλυτική παρέμβασή της καταχειροκροτήθηκε από τη Μισέλ Ομπάμα. Αν και είχε υποσχεθεί να παίξει πλήρως τον ρόλο της, «χαρίστηκε» στον πλανητάρχη, όπως της προσάπτει το επιτελείο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς έσπευσε να βγάλει τον Ομπάμα από τη δύσκολη θέση. Επιπλέον, η Κάντι κατηγορήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους ότι χάρισε τρία λεπτά τηλεοπτικού χρόνου περισσότερα στον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια του ντιμπέιτ. Η Κάντι Αλτ Κρόουλι γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1948 στο Μίσιγκαν. Είναι χορτοφάγος, χωρισμένη, με τέσσερα παιδιά (τα δύο είναι υιοθετημένα). Ο μεγαλύτερος γιος της είναι νευροχειρουργός και ο μικρότερος μέλος σε μπάντα. Κάθε Κυριακή παρουσιάζει στο CNN ένα talk show με τίτλο «State of the Union».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...