Συγκεκριμένα το αμερικανικό fund, NML Capital, εκτιμά ότι η Αργεντινή τής οφείλει 370 εκατ. δολάρια από παλαιότερο ομόλογο.
Έτσι μόλις έμαθε ότι το συγκεκριμένο πλοίο-περιουσιακό στοιχείο θα βρεθεί εκτός της αργεντινής επικράτειας, κατέθεσε αίτηση στη δικαιοσύνη της αφρικανικής χώρας προκειμένου να μπλοκάρει τον απόπλου έναντι -αρχικά- του ποσού των 20 εκατ. δολαρίων.
Μάλιστα προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν πίσω στην Αργεντινή το πλήρωμα, συνολικά 300 άτομα. Σημειώνεται ότι μεταξύ του πληρώματος είναι και αξιωματικοί του Ναυτικού άλλων χωρών της Νοτίου Αμερικής.
Το δικαστήριο της Γκάνας έκανε δεκτό το αίτημα των νομικών εκπροσώπων του hedge fund, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις του Μπουένος Αϊρες ότι το πλοίο προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.
Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των επενδυτών, λέγοντας ότι όσο είναι πρόεδρος της χώρας δεν πρόκειται να συζητήσω με «κερδοσκοπικά κοράκια».
Η υπόθεση ξύπνησε τις γνωστές μνήμες της αργεντινής χρεοκοπίας και της κοινωνικής εξέγερσης του 2001.
Έκτοτε ξεκίνησε προσπάθεια ανόρθωσης, κυρίως χάρη στον σύζυγο της νυν προέδρου, Νέστορ Κίρνσερ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2003.
Βλέποντας ότι το χρέος της Αργεντινής δεν ήταν βιώσιμο, αποφάσισε κούρεμα κατά 76%, το οποίο έγινε με συμμετοχή κυρίως των ιδιωτών. Όσων βέβαια συμφώνησαν.
Όσοι δεν συμφώνησαν, όπως το συγκεκριμένο hedge fund, κάνουν δικαστικό αγώνα για να πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους ή «κυνηγούν» οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της Αργεντινής βρεθεί εκτός επικράτειας για να το κατάσχουν.
Ο Κίρσνερ περί τα τέλη του 2005 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα πληρώσει σε μία μόνο δόση το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ, γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα διακόψει κάθε επαφή μαζί του.
Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και στενό του συνεργάτη Ρομπέρτο Λαβάγνια ενίσχυσε την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις.
Χάρη και στην αυτάρκεια της Αργεντινής σε πρώτες ύλες, τρόφιμα κλπ, αλλά και τις συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής κατάφερε να μειώσει ριζικά τη φτώχεια και να επαναφέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους που γνώρισε ποτέ στην Ιστορία της.
Το πλήρωμα του Libertad δήλωσε χαρούμενο που γύρισε στην Αργεντινή. Η κόντρα όμως για την τύχη του πλοίου, καλά κρατεί..
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου