Αργεντινό πολεμικό πλοίο αιχμάλωτο των hedge funds για τη χρεοκοπία του 2001

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του πληρώματος του αργεντινού πολεμικού πλοίου Libertad, το οποίο  έφτασε σε λιμάνι της Γκάνας πριν από μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού, όμως εκεί κόλλησε: ένα αμερικανικό hedge fund, το οποίο κυνηγά την Αργεντινή από την περίοδο της χρεοκοπίας και του κουρέματος του χρέους, απαίτησε την κατάσχεση του πλοίου έναντι του ποσού των 20 εκατ. δολαρίων..


Συγκεκριμένα το αμερικανικό fund, NML Capital, εκτιμά ότι η Αργεντινή τής οφείλει 370 εκατ. δολάρια από παλαιότερο ομόλογο.

Έτσι μόλις έμαθε ότι το συγκεκριμένο πλοίο-περιουσιακό στοιχείο θα βρεθεί εκτός της αργεντινής επικράτειας, κατέθεσε αίτηση στη δικαιοσύνη της αφρικανικής χώρας προκειμένου να μπλοκάρει τον απόπλου έναντι -αρχικά- του ποσού των 20 εκατ. δολαρίων.

Μάλιστα προσφέρθηκε να μεταφέρει δωρεάν πίσω στην Αργεντινή το πλήρωμα, συνολικά 300 άτομα. Σημειώνεται ότι μεταξύ του πληρώματος είναι και αξιωματικοί του Ναυτικού άλλων χωρών της Νοτίου Αμερικής.

Το δικαστήριο της Γκάνας έκανε δεκτό το αίτημα των νομικών εκπροσώπων του hedge fund, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις του Μπουένος Αϊρες ότι το πλοίο προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των επενδυτών, λέγοντας ότι όσο είναι πρόεδρος της χώρας δεν πρόκειται να συζητήσω με «κερδοσκοπικά κοράκια».

Η υπόθεση ξύπνησε τις γνωστές μνήμες της αργεντινής χρεοκοπίας και της κοινωνικής εξέγερσης του 2001.

Έκτοτε ξεκίνησε προσπάθεια ανόρθωσης, κυρίως χάρη στον σύζυγο της νυν προέδρου, Νέστορ Κίρνσερ, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος το 2003.

Βλέποντας ότι το χρέος της Αργεντινής δεν ήταν βιώσιμο, αποφάσισε κούρεμα κατά 76%, το οποίο έγινε με συμμετοχή κυρίως των ιδιωτών. Όσων βέβαια συμφώνησαν.

Όσοι δεν συμφώνησαν, όπως το συγκεκριμένο hedge fund, κάνουν δικαστικό αγώνα για να πάρουν πίσω τα κεφάλαιά τους ή «κυνηγούν» οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της Αργεντινής βρεθεί εκτός επικράτειας για να το κατάσχουν.

Ο Κίρσνερ περί τα τέλη του 2005 ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα πληρώσει σε μία μόνο δόση το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ, γύρω στα 10 δισ. δολάρια, και θα διακόψει κάθε επαφή μαζί του.

Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών και στενό του συνεργάτη Ρομπέρτο Λαβάγνια ενίσχυσε την πραγματική οικονομία, αυξάνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις.

Χάρη και στην αυτάρκεια της Αργεντινής σε πρώτες ύλες, τρόφιμα κλπ, αλλά και τις συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής κατάφερε να μειώσει ριζικά τη φτώχεια και να επαναφέρει τη χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους που γνώρισε ποτέ στην Ιστορία της.

Το πλήρωμα του Libertad δήλωσε χαρούμενο που γύρισε στην Αργεντινή. Η κόντρα όμως για την τύχη του πλοίου, καλά κρατεί..
πηγη

Argentina’s Ship Libertad Seized In Dispute Over Debt Repayment

For our Geo Quiz we’re searching for a port city where an Argentine Navy ship has been detained.

The “Libertad” is far from Argentina’s shores on the other side of the Atlantic, in fact.

It was seized in the West African nation of Ghana in early October.

The ship and its international crew of 200 were on a training voyage. But they’re unable to sail on from Ghana because of a multi million dollar dispute between Argentina and some of its creditors.

We’ll unpack that dispute in just a moment. For now try and name Ghana’s largest seaport that’s located about 15 miles east of the capital Accra.

For the answer we turn to Wall Street Journal reporter Ianthe Dugan, who’s following the story of the Argentine ship seized at the dock in the Ghanaian port of Tema. Dugan says the impasse involves a New York financial services company’s claims on money they say is owed to them by Argentina, and its is getting more complicated by the day.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...