«Εχουμε την ίδια... εκλεπτυσμένη αλητεία»

«Ενα πρόγραμμα και έντονα συναισθηματικό αλλά και ιδιαίτερα εκρηκτικό» παρουσιάζουν  οι δύο καλλιτέχνες στον Σταυρό του Νότου
«Στον Vassiliko βρίσκω στοιχεία που είχα κι εγώ, ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, όταν ήμουν νεότερος», λέει ο Λάκης Παπαδόπουλος για τη συνεργασία τους..

«Στον Vassiliko βρίσκω στοιχεία που είχα κι εγώ, ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, όταν ήμουν νεότερος», λέει ο Λάκης Παπαδόπουλος για τη συνεργασία τους

Δύο ανατρεπτικοί και πρωτοπόροι ?ο καθένας στη γενιά του? μουσικοί, ερμηνευτές και τραγουδοποιοί, που έχουν βάλει έντονη την σφραγίδα τους στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού, συναντιούνται, για πρώτη φορά, στην ίδια σκηνή. Ο λόγος για τον Λάκη Παπαδόπουλο και τον Vassiliko που κάνουν πρεμιέρα απόψε, στην Κεντρική Σκηνή του «Σταυρού του Νότου», όπου θα δώσουν πέντε συνολικά παραστάσεις, σήμερα, στις 19, στις 26 του μήνα και στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Η ιδέα ενός κοινού συνεργάτη τους γι΄ αυτήν τη σύμπραξη τους βρήκε και τους δύο σύμφωνους από την πρώτη στιγμή: «Ενθουσιάστηκα μόλις άκουσα την πρόταση γιατί είχα ξεχωρίσει τον Vassiliko από τη δουλειά του με τους ''Raining Pleasure''. Μου άρεσε πολύ αυτό το παιδί γιατί βάζει στην άκρη τα τυπικά και παίζει μουσική με την ψυχή του» μας λέει ο Λάκης Παπαδόπουλος, για να συμπληρώσει ο Vassilikos: «Με το πού έπεσε η πρόταση είπα αμέσως ''ναι'' κι έπειτα από λίγο ''και τώρα τι;''. Σκεφτόμουν τις διαφορές που υπήρχαν ανάμεσά μας όπως, για παράδειγμα, το ότι εγώ τραγουδάω στα αγγλικά και ο Λάκης στα ελληνικά. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, οι διαφορές αυτές λειτούργησαν υπέρ μας».

Παρατηρώντας κανείς τη διαδρομή των δύο αυτών καλλιτεχνών θα διακρίνει πως εκτός από τις εκ πρώτης όψεως διαφορές τους, υπάρχουν και πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσά τους. Πρωτοπόροι και οι δύο, παρουσίασαν μουσικά πράγματα καινούργια για την εποχή τους, τόλμησαν να κάνουν το διαφορετικό αγνοώντας το ρίσκο και κατάφεραν, πολύ γρήγορα, να δημιουργήσουν έναν σκληρό πυρήνα πιστών θαυμαστών που τους ακολουθεί εδώ και χρόνια:

«Στον Vassiliko βρίσκω στοιχεία που είχα κι εγώ, ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος, όταν ήμουν νεότερος. Είναι πολύ θαρραλέος σ' αυτά που γουστάρει και παράλληλα είναι πολύ απλό, σεμνό και προσιτό παιδί», εξομολογείται ο Λάκης Παπαδόπουλος, ενώ ο Vassilikos, μετά από λίγα λεπτά σκέψης, σημειώνει με νόημα πως με τον Λάκη έχουν την ίδια «εκλεπτυσμένη αλητεία...!».

Αυτό που κατά κύριο λόγο θα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν στον «Σταυρό του Νότου» θα είναι η ποικιλία σε όλα τα επίπεδα, μουσική, στιχουργική, γλωσσική, συναισθηματική. Οπως λέει ο Λάκης Παπαδόπουλος θα είναι «ένα πρόγραμμα και έντονα συναισθηματικό αλλά και ιδιαίτερα εκρηκτικό».

Και όλο αυτό θα προέρχεται από τον συνδυασμό των ρεπερτορίων των δύο καλλιτεχνών, του Λάκη Παπαδόπουλου με τα ξεσηκωτικά κομμάτια του και τις υπέροχες μπαλάντες του και του Vassilikou με τις αγγλόφωνες επιτυχίες του και τις υπέροχες διασκευές του, οι οποίες έχουν διανύσει ήδη μια τεράστια απόσταση, από τον Μάνο Χατζιδάκι μέχρι τους Μπιτλς.

Ο τελευταίος παραδέχεται τη μεγάλη αδυναμία που έχει στις διασκευές τις οποίες, όπως μας λέει, θεωρεί μια τέχνη ξεχωριστή που τον ιντριγκάρει και τον κάνει να αισθάνεται ιδιαίτερα δημιουργικός. Οσο για τις συγκρίσεις των διασκευών του με τις πρώτες εκτελέσεις οι οποίες κουβαλούν βαριά μουσική ιστορία, ο ίδιος απαντά: «Ποτέ δεν με φοβίζει η μουσική...».

    Αλμπουμ
   Ο Vassilikos, στο άλμπουμ του «Vintage», συνεργάστηκε με τον διάσημο Βρετανό παραγωγό Clive Martin, ο οποίος έχει δουλέψει στο παρελθόν με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως οι «Queen», Πίτερ Γκάμπριελ κ.ά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΚΑ
ankouka@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...