Πάνω από 100.000 κόσμου διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή Πεδίο μάχης με μολότοφ, πέτρες και δακρυγόνα το Σύνταγμα

Επεισόδια ξέσπασαν έξω από τη Βουλή λίγο πριν από τις 19:30. Διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ βγήκαν στους δρόμους και οι υδροφόρες, ρίχνοντας νερό στο συγκεντρωμένο πλήθος..


Ένταση επικράτησε νωρίτερα στα πλάγια της Βουλής, όταν διαδηλωτές έριξαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο. Επιτόπου έσπευσαν τα ΜΑΤ, που απομάκρυναν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Λίγο αργότερα ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που έκαναν χρήση μολότοφ στη Βασιλίσσης Σοφίας, την Ερμού και την Καραγιώργη Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια υπάρχουν πέντε τραυματίες. Κουκουλοφόροι δρουν ανεξέλεγκτοι στο κέντρο της Αθήνας, σπάζοντας τα πάντα στην Καραγιώργη Σερβίας και τη Φιλελλήνων και επιδιδόμενοι σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα και τη βροχή είναι αποπνικτική.

Το συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 5 το απόγευμα, με εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συμμετοχή του κόσμου, «αμαυρώθηκε» από τα επεισόδια των κουκουλοφόρων. λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν η ατμόσφαιρα από τα χημικά καθάρισε, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να επιστρέψουν στην πλατεία Συντάγματος, ωστόσο οι αστυνομικοί τους μπλόκαραν στη Φιλελλήνων και τη Μητροπόλεως.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανέφεραν ότι το μπλοκ του ΠΑΜΕ κινήθηκε εκ νέου προς την πλατεία Συντάγματος και σταμάτησε στην Αμαλίας. Ανά διαστήματα η ένταση αναζωπυρωνόταν με συγκρούσεις κουκουλοφόρων και αστυνομικών στην Αμαλίας, ενώ ένα σταθμαρχείο παραδόθηκε στις φλόγες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 100.000, με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ΓΑΔΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν και προσαγωγές πριν το συλλαλητήριο, άγνωστος όμως είναι ο αριθμός τους.

Παράλληλα, έξω από τη Βουλή έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης που χρησιμοποιείται σε ανάλογες περιστάσεις.

Την ίδια ώρα, εντός της Βουλής, συνεχίζεται η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα, που έφερε το υπουργείο Οικονομικών. Οι κρότοι κλόνισαν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ τα δακρυγόνα έγιναν αισθητά στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου. Αστυνομικές δυνάμεις κλείδωσαν όλες τις εισόδους της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζομένους να παραμείνουν στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή, περικυκλώνοντάς την.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς, από τις 12 το μεσημέρι εκτελούνται τα δρομολόγια του τραμ. Μετρό και ηλεκτρικός λειτουργούν από τις 15:00 έως τη λήξη της βάρδιας, για να εξυπηρετηθούν όσοι θέλουν να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο.

Για λόγους ασφαλείας, κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη. Κλειστοί, επίσης, θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.


 Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ερχόμενη Κυριακή -ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού 2013- στις 17:00, ενώ την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και συλλαλητήριο στις 13.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo playerπηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...