Με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο

Μετά από μια άκρως  επεισοδιακή συνεδρίαση υπερψηφίστηκε  τελικά το πολυνομοσχέδιο που θα ξεκλειδώσει  την εκταμίευση της δόσης του  δανείου ύψους 31,5 δισ. ευρώ με 153 από  τους συνολικά 176 βουλευτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση να ψηφίσουν υπερ..


Πάντως η ψηφοφορία  ολοκληρώθηκε με απώλειες τόσο από  το στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ όσο και  από της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Ψήφισαν 299 βουλευτές

«Ναι» ψήφισαν 153

«Όχι» 128

«Παρών» 18

Από την διαδικασία απουσίαζε  ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος με ανακοίνωση είχε φροντίσει να δείξει την αντίθεσή του λέγοντας ότι  η «προγραμματική συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση  παραβιάστηκε κατάφωρα».

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Επιπροσθέτως, εκτός ΚΟ ΠΑΣΟΚ τέθηκαν οι κ.κ. Γιάννης  Κουτσούκος, Αγγελική Γκερέκου, Μάρκος Μπολαρης που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ»  και οι Θεόδωρος Παραστατίδης και  Μιχάλης Κασσής που ψήφισαν «Όχι».

Όσο όμως και αν αναμενόταν η τελική στάση των συγκεκριμένων βουλευτών, τόσο αιφνιδιαστικό ήταν το «παρών» από το στρατόπεδο της ΝΔ που εξέφρασε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης τον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός ΚΟ της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι  και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  τήρησαν πιστά την απόφαση που είχαν πάρει τα συλλογικά τους όργανα και ψήφισαν «παρών».

Πλέον η επόμενη ημέρα  βρίσκει την ΝΔ με 126 βουλευτές  και το ΠΑΣΟΚ με 27.

Νωρίτερα, στην Ολομέλεια  είχε επικρατήσει σκηνικό ακραίας  πόλωσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση (Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της θυελλώδους συζήτησης εδώ)

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι  Έλληνες  κατέθεσαν αίτημα αντισυνταγματικότητας για μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου.

Στην συνέχεια αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της τυπικής ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της  Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία επί της  συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την μια να καθυστερήσει η διαδικασία επί τρεις ώρες για διαδικαστικά θέματα και από την άλλη να συσπειρωθεί ο χώρος της συμπολίτευσης.

Τελικά με 170 βουλευτές να υποστηρίζουν την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου προχώρησε η επί της ουσίας συζήτηση.

Και ενώ όλα έδειχναν όλα πλέον θα κυλίσουν ομαλά μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής που «ακουμπούσε» την μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων της Βουλής λίγο έλλειψε να τινάξει την συνεδρίαση στον αέρα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο των εργαζομένων  προχώρησε σε απεργία ζητώντας να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου και με τον τρόπο αυτό η μισθοί τους να καθορίζονται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο και όχι την κυβέρνηση. Μπροστά στο εκβιαστικό δίλλημα αλλά και την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας οπισθοχώρησε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα επαναφέρει την διάταξη επισημαίνοντας ότι «δεν είναι επιταγή της τρόικας αλλά καθολική απαίτηση της κοινωνίας».

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις  της κυβέρνησης για απόσυρση της  τροπολογίας, οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν την απεργία τους και σε νεότερη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν».

Πέραν αυτών, η πραγματική πολιτική μάχη δόθηκε πριν την έναρξη της  ψηφοφορίας την ώρα δηλαδή των  τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Συνοπτικά ο πρωθυπουργός Αντώνης  Σαμαράς ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή όχι».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου ζήτημα άμεσων εκλογών ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι «επιθυμεί τον θάνατο της Ελλάδας».

Ο κ. Φώτης Κουβέλης εξήγησε για  μια ακόμα φορά τους λόγους που  τον αναγκάζουν να ψηφίσει «παρών» .
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...