Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως Ελλήνων δρομέων, διεξάγεται σήμερα ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

Με μεγάλη συμμετοχή, κυρίως Ελλήνων δρομέων, διεξάγεται την Κυριακή ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα αγωνιστή της Ειρήνης και Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια και 49 από τη δολοφονία του στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς.


Παράλληλα με το Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή, θα γίνουν και αγώνες δρόμου 5 και 10 χλμ με εκκίνηση και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, αλλά και αγώνες παίδων. Συνολικά στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος 26.000 δρομείς. Μεταξύ τους πολλά γνωστά ονόματα από το χώρο του θεάματος, της πολιτικής, αλλά και τρεις πρεσβευτές ξένων χωρών.

Ο λόγος για την πρέσβη της Ουγγαρίας, Εστερ Σαντόφι, που θα τρέξει στη διαδρομή των 5 χλμ, τον πρέσβη του Ιράκ, Μπουρχάν Τζαφ, ο οποίος θα μετάσχει στον αγώνα των 10 χλμ και τον πρέσβη της Ιαπωνίας, Χιρόσι Τόντα, ο οποίος επέλεξε, όχι για πρώτη φορά, την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου Δρόμου.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι πολλοί συμμετέχοντες στον εφετινό 30ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχουν υπερβεί το 80ο ή και το 90ο έτος της ηλικίας τους, όμως ξέρουν να τιμούν τη ρήση «αξία έχει η συμμετοχή» και όλα εκεινα τα ιδανικά που προέρχονται από τον αθλητισμό, τους δρόμους αντοχής και το Μαραθώνιο.

Τρανό παράδειγμα η κυρία Μαριάνθη Παπαποστόλου, που θα αγωνιστεί στα 5 χλμ έχοντας συμπληρώσει φέτος τα 90 χρόνια ζωής. Γεννήθηκε το 1922, αλλά οι ηλικίες και οι αριθμοί φαίνεται πως είναι μόνο για την αστυνομική ταυτότητα.

Στο ίδιο αγώνισμα θα πάρουν επίσης μέρος οι 81χρονοι Γεώργιος Παπαγιαννακόπουλος (γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1931) και Χριστόδουλος Ματσούκας (26 Δεκεμβρίου 1931), η 80χρονη Χρυσούλα Παπαφλωράτου (20 Ιουλίου 1932) και οι 77χρονοι Αλέξανδρος Μποντικούλης, Αναστάσιος Μπέκος και Κωνσταντίνος Ζορμπάς. Συνολικά στα 5 χλμ έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 5.000 Έλληνες δρομείς και 500 ξένοι.

Στα 10 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, ο πρεσβύτερος συμμετέχων έρχεται από την Δανία και είναι ο 83χρονος Φιν Κρίστιανσεν (γεν. στις 17/9/1929). Από ελληνικής πλευράς ο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο Παναγιώτης Δούσης, που φέτος έκλεισε τα 83, ενώ τον ακολουθούν ο 79χρονος Δημήτρης Βασίλος και ο 78χρονος Νικήτας Μπίλλης. Συνολικά στα 10χλμ. έχουν δηλώσει συμμετοχή 7.984 δρομείς, από τους οποίους οι 608 είναι ξένοι.

Ούτε όμως ο Κλασσικός Μαραθώνιος υπολείπεται από δρομείς που έχουν ξεπεράσει το 80ο έτος της ηλικίας τους. Μεγαλύτερος όλων ο Ιταλός Άντζελο Σκουαντρόνε, ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου συμπλήρωσε το 83ο έτος της ηλικίας του. Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος της φετινής διοργάνωσης είναι ο 81χρονος Στέλιος Πρασσάς, ενώ με λίγα χρόνια διαφοράς τον ακολουθούν ο 78χρονος Γιώργος Μητρόπουλος και οι 77χρονοι Παναγιώτης Καραμπάτος, Βλαντιμιρ Νικόνοφ και Σουζούκι Μιτσούο.

Στον 30ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 9.500 δρομείς, εκ των οποίων 7.700 άνδρες και 1.600 γυναίκες. Οι Έλληνες διατηρούν την πλειοψηφία, αφού φτάνουν τους 5.500, ενώ οι ξένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 4.000.

Αναλυτικά, στο Μαραθώνιο θα συμμετάσχουν 9.500 δρομείς, ενώ το αποκορύφωμα της συμμετοχής θα είναι φέτος στους Αγώνες Δρόμου 5 & 10χλμ. όπου έχουν δηλώσει να αγωνιστούν πάνω από 13.000 δρομείς. Σε όλους τους παραπάνω δρομείς, πρέπει να προστεθούν και περίπου 3.500 παιδιά που θα συμμετάσχουν στους παιδικούς αγώνες κατά μήκος της διαδρομής και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παραδοσιακά ο ΣΕΓΑΣ έχει πολιτική τα τελευταία χρόνια να μην καλεί στο Μαραθώνιο μεγάλα ονόματα του Μαραθωνίου δρόμου για οικονομικούς λόγους και δικαιολογημένα το μεγάλο ενδιαφέρον πέφτει στους Έλληνες, αφού παράλληλα διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου ανδρών / γυναικών. Φέτος για να δώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο ΣΕΓΑΣ στον αγώνα ευελπιστεί ότι με τους ξένους αθλητές που επέλεξε θα έχουμε μια κατάρριψη του ρεκόρ αγώνα (2.11.40) και ενδεχομένως το ρεκόρ της κλασικής διαδρομής στους άνδρες, το οποίο κατέχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες των 2004, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 2:10.55.

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα δοθεί τμηματικά με την μέθοδο wave start στις 09:00 από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, τον Κενυάτη κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στον μαραθώνιο, Πάτρικ Μακάου, και την Ολυμπιονίκη στο ίδιο αγώνισμα, Ρόζα Μότα από την Πορτογαλία. Στο δρόμο των 5 χλμ την εκκίνηση θα δώσουν ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μαζί με την γενική γραμματέα Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, και τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή. Στα 10 χλμ την εκκίνηση θα δώσουν ο Γιώργος Καμίνης και ο Βασίλης Σεβαστής.

Η πρώτη εκκίνηση της φετινής διοργάνωσης είναι αυτή των 5 χλμ έξω από το Παναθηναϊκό στάδιο στο ύψος που βρίσκεται το άγαλμα του Γ. Αβέρωφ στις 08:30, ενώ αυτή των 10 χλμ. θα δοθεί στις 09:15 και πάλι επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου στο ύψος του γυμναστηρίου «Ι. Φωκιανός». Παράλληλα με τις τρεις παραπάνω διαδρομές θα πραγματοποιηθούν και δύο αγώνες για παιδιά και Special Olympics. Ο αγώνας των Special Olympics απόστασης 1.000μ θα ξεκινήσει στις 10.10 το πρωί και ο τερματισμός θα γίνει μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπως και ο τερματισμός του αγώνα παίδων, που θα ξεκινήσει στις 10:30 και είναι απόστασης 700μ.

Τα μέτρα της Τροχαίας για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή από την παραμονή του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο (10/11) μέρος της Βασιλέως Κωνσταντίνου που βρίσκεται μπροστά από το Παναθηναϊκό στάδιο έχει κλείσει από τις 16:00 και ως τα όρια του ξενοδοχεου Hilton, τη Βασ. Όλγας και την Αρδηττού από τη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Από τις 22:00 το συγκεκριμένο τμήμα θα παραμείνει κλειστό εξ ολοκλήρου μέχρι την Κυριακή στις 19:00.

Την ημέρα των αγώνων, την Κυριακή 11/11 από τις 07:00, θα κλείσει τμηματικά η Λεωφόρος Μαραθώνα για να ακολουθήσουν η Λεωφόρος Μεσογείων, Βασ. Σοφίας και Βασ Κωνσταντίνου ως τις 19:00. Η κυκλοφορία θα δίνεται σταδιακά στους οδηγούς κατά μήκος της Κλασικής διαδρομής αμέσως μετά το πέρασμα και του τελευταίου δρομέα.

Κλειστοί θα παραμείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για τους αγώνες των 5 και 10 χλμ. από τις 07:00 ως τις 11:00. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οι Βασ. Σοφίας - Αμαλίας - Αθ. Διάκου - Αρδηττού - Βασιλέως Κων/νου. Τόσο η Οργανωτική Επιτροπή όσο και η Τροχαία απηύθυναν έκκληση στους οδηγούς που θα κινηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές να δείξουν υπομονή και κατανόηση για τις δυο αυτές ημέρες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα.
  Άναψε η φλόγα στον Τύμβο για τον 30ο κλασικό μαραθώνιο
Με την αφή της φλόγας μπροστά τον Τύμβο Μαραθώνα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του 30ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Η βροχή δεν στάθηκε εμπόδιο στη τελετή έναρξης του Μαραθωνίου, με τον Μίκη Θεοδωράκη να παραλαμβάνει πρώτος τη Φλόγα αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Στη συνέχεια μαθητές σχολείων της γύρω περιοχής μετέφεραν μέσω λαμπαδηδρομίας τη Φλόγα στην ιστορική αφετηρία του ΚΜΑ, προκειμένου να ανάψει ο βωμός. Εκεί περίμεναν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του ειρηνιστή, στη μνήμη του οποίου γίνεται ο αγώνας, η Ολυμπιονίκης Ρόζα Μότα και ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του Μαραθωνίου, Πάτρικ Μακάου. Αυτοί άναψαν τον βωμό στην εκκίνηση του μαραθωνίου και παρέδωσαν την φλόγα στο μαραθώνιο της Λευκωσίας και στον μαραθώνιο της Ανταρκτικής.
Νωρίτερα, στο χώρο της τελετής στον Τύμβο, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της Οργανωτικής Επιτροπής του ΚΜΑ, Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε ότι «ο μαραθώνιος είναι η γέφυρα που συνδέει αρμονικά τον θρύλο με την Ιστορία και αποτελεί τον θρίαμβο της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης». Ο δήμαρχος του Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, τονίζοντας πως οι Ελληνες θα αποδειχθούν εξίσου δυνατοί με το παρελθόν και θα καταφέρουν να βγουν από τις δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων δρόμων (AIMS), Πάκο Μποράο, υπογράμμισε ότι ο μαραθώνιος είναι ένας αγώνας, στον οποίο κάθε μαραθωνοδρόμος ονειρεύεται να τρέξει μια φορά στη ζωή του, ενώ, τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, προέτρεψε τους δρομείς και τους συνοδούς τους, που έχουν έρθει από το εξωτερικό, να επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ, εκπρόσωποι της ΟΠΑΠ ΑΕ, των τοπικών Δήμων, όπου περνάει η μαραθώνια διαδρομή, και μέλη της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνει κάθε χρόνο την Τελετή Έναρξης του Μαραθωνίου Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθώνα, υπογραμμίζοντας έτσι την μοναδική ιστορική διάσταση αυτού του γεγονότος, με σκοπό να γίνει γνωστή ευρύτερα η ιστορία του αρχαίου ημεροδρόμου, ο οποίος, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης εναντίον των Περσών, αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για την «γέννηση» του Μαραθωνίου ως αγώνισμα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...