Μετωπική Σόιμπλε και Λαγκάρντ

Αγρια ήταν η "κόντρα" στο χθεσινοβραδινό Eurogroup μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μετωπική Σόιμπλε και Λαγκάρντ..


Η επιμονή του Ταμείου σε ένα "κούρεμα" των δανείων από τον επίσημο τομέα (Ευρωζώνη - ΕΚΤ) βρήκε κάθετα αντίθετη τη γερμανική πλευρά αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως "οι απόψεις μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ξεκάθαρα διαφέρουν".

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ευρωπαίοι προτείνουν το χρέος να μειωθεί στο "ορόσημο" του 120% του ΑΕΠ το 2022, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι αυτό πρέπει να γίνει το 2020.

Πάντως στο παρασκήνιο γινόταν προσπάθεια για συμβιβασμό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συνολικά, ο επίσημος τομέας έχει ελληνικό χρέος ύψους 179,8 δισ. ευρώ: η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα 41 δισ. ευρώ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης άλλα 12 δισ. ευρώ. Επίσης, η Ελλάδα έχει δανειστεί 52,9 δισ. ευρώ από τα κράτη της Ευρωζώνης με διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και επιπλέον 73,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.

Το ΔΝΤ έχει δανείσει στη χώρα μας 21,7 δισ. ευρώ, αλλά δεν αναφέρεται καν στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους αυτού. Παράλληλα επιμένει πως για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο είναι αναπόφευκτη μια νέα αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα πάντως με χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει μόλις στο 144% του ΑΕΠ το 2020 -από περίπου 190% του ΑΕΠ το 2013- για να κατέβει μετά βίας 10 μονάδες πιο κάτω, δηλαδή στο 134%, έως το 2022 εφόσον δεν αλλάξουν οι σημερινές πολιτικές.

Το Dow Jones Newswires επικαλούμενο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες ανέφερε εξάλλου ότι με δεδομένο πως η Ευρωζώνη επιθυμεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο το χρέος στα επίπεδα του 125% και μάλιστα έως το 2022, δημιουργεί ένα «χάσμα» 8 ποσοστιαίων μονάδων από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τους εν λόγω αξιωματούχους επιμένει στην ανάγκη «κουρέματος» του επίσημου τομέα κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, προβλέποντας ακόμα ότι αφενός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις ούτε καν θα προσεγγιστεί, αφετέρου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πάνω από τα προβλεπόμενα 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Εκτιμήσεις
Στο μεταξύ, ως πολύ πιθανή χαρακτήρισε μια δεύτερη διαγραφή ελληνικού χρέους ο Γερμανός οικονομολόγος της Goldman Sachs Ντιρκ Σούμαχερ, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα χρειαζόταν ένα «θαύμα ανάπτυξης» ή ένα πλήθος μεταβίβασης κεφαλαίων από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Οπως ο ίδιος υποστηρίζει, το Βερολίνο σίγουρα θα προτιμούσε να αναβάλει μια δεύτερη διαγραφή χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι αν κάτι τέτοιο γίνεται, διότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει από κάπου να έλθουν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) Χουνγκ Τραν προειδοποίησε ότι η καθυστέρηση της δόσης αποτελεί κίνδυνο για όλους και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση τώρα για να βγει η οικονομία από την περιδίνησή της.

Κατερίνα Κοσμά   phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...