Η ζωή των Pussy Riot στα γκουλάγκ του Πούτιν Πολύ σκληρό το πρόγραμμα της ζωής των κρατουμένων

Η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα (αριστερά) μαζί με άλλες κρατούμενες στο γκουλάγκ, σε φωτογραφία που δημοσίευσε η Izvestia.
Πάνε οι εποχές που ανέβαιναν στη σκηνή, με τις μίνι φούστες και τα πολύχρωμα καπέλα. Οι πρώτες φωτογραφίες από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, σε μια μακρινή γωνιά της Ρωσίας,.. δείχνουν δύο μέλη του πανκ-ροκ συγκροτήματος Pussy Riot με στολές κρατουμένων, καθ' οδόν για την δουλειά - τώρα εργάζονται σαν μοδίστρες.
Στο γκουλάγκ του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλιόχινα, που οργάνωσαν πολιτική διαμαρτυρία σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, και ζήτησαν σε πανκ προσευχή από την Παρθένο «να απαλλάξει τη Ρωσία από τον Πούτιν», ράβουν τώρα στολές για αστυνομικούς εκτίοντας τα δύο χρόνια της ποινής τους.

Η 23χρονη Τολοκονίκοβα και η 24 Αλιόχινα πρέπει να χρησιμοποιούν μια εξωτερική τουαλέτα, που δεν έχει πόρτα. Η διατροφή τους δεν είναι η καλύτερη: φρούτα και λαχανικά σπανίως φτάνουν στο στρατόπεδο της Μορντόβια, στα Ουράλια. Αν υπάρξει το παραμικρό παράπτωμα στην επιθεώρηση - αν για παράδειγμα δεν έχει κουμπώσει καλά τη στολή, μια κρατούμενη μπορεί να περάσει όλη την ημέρα σε απομόνωση, στο κελί της.

Το πρόγραμμα της ζωής των κρατουμένων είναι σκληρό: μετά την έγερση, στις 6 το πρωί, πρέπει να στρώσουν το κρεβάτι, και να καθαρίσουν το κελί. Μετά το πρωινό, στις 7 πμ, ετοιμάζονται για τη δουλειά, και εργάζονται από τις 8πμ μέχρι τις 4μμ, με ένα διάλειμμα για φαγητό και άσκηση. Τρώνε για βράδυ στις 6.30 και έχουν ελεύθερο χρόνο μέχρι τις 7.30μμ. Τα φώτα σβήνουν στις 10μμ.

«Είναι ένα πολύ καταθλιπτικό μέρος», είπε για την Μορντόβια η πρώην κρατούμενη Σβετλάνα Μπάχμινα, η οποία πέρασε εκεί δυόμισι χρόνια για απάτη και φοροδιαφυγή. «Πήγα κι εγώ Οκτώβριο μήνα, όπως οι Pussy Riot. Ο ουρανός είναι πάντα γκρίζος, σαν μολύβι. Τα τείχη γύρω γύρω είναι γκρίζα, όπως και όλες οι γυναίκες με τις γκρίζες κουκούλες στο κεφάλι», είπε η Μπάχμινα στη Deutsche Welle.

«Η Ρωσία μοιάζει με μια μεγάλη φυλακή. Μέσα ή έξω, βρίσκεσαι πάντα υπό τον έλεγχο κάποιου άλλου», είπε η 22χρονη Αικατερίνα Σαμσούτεβιτς, το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που καταδικάστηκε, με αναστολή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκροτήματα, όπως οι Red Hot Chili Peppers, έχουν εκφράσει ανησυχίες για την τύχη των μελών του πανκ συγκροτήματος. «Η απόφαση του δικαστηρίου δεν εξαρτήθηκε από τον νόμο αλλά από τις επιθυμίες του Κρεμλίνου», λέει η Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα, βετεράνος ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί την απελευθέρωση των γυναικών, δύο εκ των οποίων έχουν μικρά παιδιά, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες «δεν αποτελούν δικαιολογημένη αντίδραση στην ειρηνική, αν και ίσως για κάποιους προσβλητική (σσ.: επειδή έγινε μέσα σε εκκλησία), έκφραση των πολιτικών πιστεύω τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...