Τι προβλέπουν οι αρχισυντάκτες του BBC για το 2013
Ανάλογα με τον τομέα στον οποίο ειδικεύονται, συντάκτες του BBC κάνουν προβλέψεις για το 2013 και επισημαίνουν ποια πρόσωπα, κατά την γνώμη τους, πρόκειται να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Λιζ Ντουσέ, συντάκτρια Διεθνών Ειδήσεων: «Συρία, Ιράν και Βόρειος Κορέα, ο νέος άξονας του κακού».
.
«Θυμάστε τη διαβόητη φράση περί ''άξονα του κακού''; Εφέτος πρόκειται να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για τη Συρία, το Ιράν και την Βόρειο Κορέα. το 2013 αναμένεται να είναι μια μετά τον πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ εποχή, όμως η μετάβαση αναμένεται να είναι αιματηρή. Όσον αφορά το Ιράν, ποιο θα είναι το «ειδεμή» αν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποτύχουν;», λέει.
Όσο για τα πρόσωπα; «Ο Βενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου και να ωθήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν δράση σχετικά με το Ιράν. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι θα βρίσκεται υπό πίεση καθώς η χώρα του οδεύει σε εκλογές και τα Νατοϊκά στρατεύματα αποσύρονται το 2014. Ορισμένοι διοικητές των Ταλιμπάν θα εμπλακούν σε μυστικές συνομιλίες και άλλοι όχι».
Μαρκ Μάρντελ, συντάκτης Βορείου Αμερικής: «Θα συνεργαστούν ή θα συγκρουστούν οι ΗΠΑ με την Κίνα;»
«Η Αραβική Άνοιξη θα συνεχίζει να απασχολεί όμως το ζήτημα είναι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό. Η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει δυνατότερη και παραδόξως ο βιομηχανικός κλάδος θα συντελέσει σε αυτό. Αυτό θα έχει άμεση σχέση με την αυξανόμενη ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Η Ευρώπη θα γλιστρήσει περισσότερο στην ύφεση, με την κρίση να αποτελεί την νέα κανονική κατάσταση. Πιστεύω ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα θα μπορέσει μάλλον να προωθήσει την ατζέντα του και ότι αν γίνει υπουργός Εξωτερικών ο Τζον Κέρι θα θελήσει να αφήσει το σημάδι του στα πράγματα».
Στέφανι Φλάντερς, οικονομική συντάκτρια: «Οι αγορές θα αποφασίσουν το μέλλον της ευρωζώνης»
«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο εξαιτίας της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και των αντικρουόμενων οικονομικών στρατηγικών του Παρισιού και του Βερολίνου, όμως τελικά οι αγορές θα κρίνουν αν θα διαλυθεί ή όχι η ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη πιθανότατα θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές αγορές αυξάνοντας τα ερωτήματα γιατί ο παράγοντας της ''ευφορίας'' δεν διέσχισε την Μάγχη και τις φωνές εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Προσωπικά θα παρακολουθώ τον νέο πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο για να δω πώς θα κεφαλαιοποιήσει την οικονομική επιτυχία της χώρας του. Επίσης, αν ο Καζουμάσα Ιβάτα γίνει ο νέος κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τις κεντρικές τράπεζες, θέτοντας ως πρώτιστους στόχους εκείνους της ανάπτυξης, ακόμη και με κίνδυνο πληθωρισμού».
Τζείμς Ρόμπινς, διπλωματικός συντάκτης: «Ο Άσαντ θα πέσει»
«Ο εμφύλιος της Συρίας θα βαθύνει και το καθεστώς του Άσαντ θα πέσει. Το Ιράν θα προσεγγίσει περισσότερο στη δημιουργία ενός πυρηνικού όπλου. Δεν προβλέπω όμως εξωτερική επέμβαση στο Ιράν. Οι προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σχετικά με τους εποικισμούς αναμένεται να συνεχίσουν να φθίνουν. Παράλληλα, πιστεύω ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί. Στην Ιταλία, ας παρακολουθούμε τον Σίλβιο Μπερλιυσκόνι, παρόλο που δεν θα ανελιχθεί και πάλι στην εξουσία. Ο Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς θα αναδειχτεί νέος πρωθυπουργός μαζί με τον Μάριο Μόντι ως μέλος της νέας κυβέρνησης. Θα πρέπει να μετασχηματίσει την Ιταλία για να σώσει μία από τις χώρες της ευρωζώνης που είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει αλλά και πολύ μεγάλη για να διασωθεί».
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου