Αναδρομή στις ορκωμοσίες των Αμερικανών προέδρων

«Ορκίζομαι επίσημα να ασκώ με πίστη το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και κατά το καλύτερο των δυνατοτήτων μου να διαφυλάττω, να προστατεύω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».


Είναι η φράση που επαναλαμβάνεται κάθε φορά στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ορκίστηκε για πρώτη φορά το 1789. Ο όρκος του αξιώματος (“Oath Of Office”) καθιερώθηκε από το αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει επίσης και την ακριβή ημερομηνία της τελετής: κάθε τέσσερα χρόνα στις 20 Ιανουαρίου.

Το πιο πρόσφατο αξιοπερίεργο συνέβη το 2009, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα μπέρδεψε τα λόγια του στην πρώτη του ορκωμοσία και αναγκάστηκε να την επαναλάβει σε «μίνι» τελετή στο Λευκό Οίκο.

Η ιστορία περιλαμβάνει κι άλλες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως ο σπουδαίος λόγος της δεύτερης ορκωμοσίας του Αβραάμ Λινκολν το Μάρτιο του 1865, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την απόσχιση, με τον πρόεδρο να αγωνίζεται για την ενότητα.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο στους Αμερικανούς προέδρους ιστορικό Πολ Μπόλερ, «η δεύτερη ομιλία στην ορκωμοσία του Λίνκολν ήταν πολύ ωραία και αναφέρεται συχνά, όπως θα έπρεπε να αναφέρεται, ακόμη και στην Ευρώπη. Είχαν εντυπωσιαστεί από αυτήν. Είπαν πως κανένας στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να κάνει τόσο όμορφη ομιλία, όσο ο Λίνκολν».

Υπάρχουν όμως και οι αποτυχημένες ομιλίες, όπως εκείνη του βραχύβιου προέδρου Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ. Μάλιστα, ο Μπόλερ τη χαρακτηρίζει «βαρετή»: «Η μεγαλύτερη τελετή ήταν για τον Γουίλιαμ Χένρι Χάρισον το 1840. Μίλησε τόσο πολύ, όχι για την Αμερική, αλλά ακόμη και για την αρχαία ιστορία. Ήταν η πιο βαρετή ομιλία που έγινε ποτέ. Ήταν ένα μήνα πρόεδρος, μετά αρρώστησε και πέθανε από πνευμονία».

Η διάσημη φράση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στη δική του ορκωμοσία «μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σας για εσάς. Ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας» εξασφάλισε στον JFK μια θέση στην ιστορία των προεδικών ομιλιών.

Κι αν η δολοφονία του Κένεντι περίπου 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σόκαρε τους Αμερικανούς και όχι μόνο, η αμερικανική κρατική μηχανή συνέχισε να δουλεύει. Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο JFK άφησε την τελευταία του πνοή στο Ντάλας, την ίδια ημέρα ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκιζόταν σε εξαιρετικά φορτισμένες συνθήκες μέσα στο Air Force One.

Στις πιο σημαντικές στιγμές της ημέρας ξεχωριστή θέση κατέχει η καθιερωμένη παρέλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Πενσιλβάνια, στον αριθμό 1600 της οποίας βρίσκεται ο Λευκός Οίκος.

Σίγουρα παρών και σε αυτήν την τελετή θα είναι ο Τσάρλι Μπρότμαν, ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, στενά συνδεδεμένος με τις παρελάσεις στις ορκωμοσίες προέδρων. Είναι ο εκφωνητής όλων των παρελάσεων από το 1949, όταν πρόεδρος έγινε ο Τρούμαν. Ακόμη και τώρα, σε ηλικία 85 ετών, δηλώνει ενθουσιασμένος: «Είναι απίστευτο, δύσκολα το πιστεύω, παρά το γεγονός πως το έκανα πολλές φορές. Νομίζω ότι είναι 64 χρόνια. Από το ’49 έως το 2013. Ακόμη νιώθω την αδρεναλίνη».

Η δουλειά του Τσάρλι είναι σημαντική, επειδή αποτελεί ουσιαστικά τον οδηγό για τον πρόεδρο, έτσι ώστε ο POTUS να γνωρίζει πότε να καλωσορίσει, πότε να βάλει το χέρι στην καρδιά του, πότε να καθήσει, ακόμη και πότε να χαιρετήσει το κοινό.







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...