Κυνική ομολογία του ΔΝΤ: Κάναμε λάθος με την Ελλάδα

Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη του ΔΝΤ αποδεικνύεται ότι ήταν ο πολλαπλασιαστής του, που φαίνεται ότι κόστισε –από κοινού με άλλα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο Ελληνικό Πρόγραμμα- δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.
που κλήθηκε να υποστεί τα αβάσταχτα μέτρα, που ελήφθησαν από τους δανειστές και τις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Η», για το λάθος που παραδέχθηκε αρχικά ο επικεφαλής των οικονομολόγων Ολιβιέ Μπλαντσάρ και στη συνέχεια η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράϊς, δήλωσε:
«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Έχετε δίκιο. Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι' αυτό το θέμα. Ίσως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι' αυτό. Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010 αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξηγήθηκε, νομίζω και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριλάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά, και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Και τα δυο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε».
Προχωρώντας στις εξηγήσεις, ο κ. Ράϊς τόνισε:
«'Οταν έγινε εμφανές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές απ' ό,τι υπολογίστηκε, εμείς, βεβαίως, κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να επικαιροποιήσουμε τον πολλαπλασιαστή μας. Και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ το εξήγγησε καλύτερα από εμένα και είναι όλα καταγεγραμμένα. Θα ήθελα, όμως, να πω και κάτι άλλο. 'Εγινε πολλή συζήτηση γι'αυτόν τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή για τον οποίο πολλοί λίγοι είχαν ακούσει μέχρι πριν λίγους μήνες. Κι αυτό διότι ο εν λόγω πολλαπλασιαστής είναι μια διάσταση, μια συνισταμένη για το πώς καθορίζεται η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες. Επομένως, δεν είναι κάποια μαθηματική καμπύλη που με κάποιον μηχανικό τρόπο καθορίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα και η κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου χαρακτηρίστηκαν από πηγές εκτός ΔΝΤ «ομολογία και απολογία μαζί» και τονίστηκε πως η κ. Λαγκάρντ συμμετέχει και η ίδια σε συσκέψεις κατά τις οποίες συζητείται το θέμα.
Ο κ. Ράις ανακοίνωσε επίσης ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα επσικεφθεί την Αθήνα κλιμάκιο της Τρόικα για την επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Ειπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, και έχουν στόχο να εξετάσουν την πρόοδο για την εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες για την υλοποίησή αυτών των αλλαγών.
Απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέϊβιντ Λίπτον, ο κ. Ράις τόνισε ότι οι δύο άνδρες "είχαν εποικοδομητική και ειλικρινή συζήτηση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...