Η πτώση του Μπορίσοφ έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα της Βουλγαρίας, με τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνιεφ να έχει ξεκινήσει από χθες τις συζητήσεις για μια νέα κυβέρνηση πριν από τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, διαδικασία την οποία το πρώην κυβερνών κόμμα GERB και οι Σοσιαλιστές έχουν απορρίψει προωθώντας το σενάριο της ανάληψης της διακυβέρνησης από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο.
Ο Μπορίσοφ μπορεί μέσα σε 8 χρόνια από όταν εξελέγη δήμαρχος Σόφιας και εν συνεχεία πρωθυπουργός να έχει προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως ο «άνθρωπος του λαού» με συνεχή προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, όμως, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας αλλά και από τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, σημαντικές ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στη δημόσια εικόνα του.
Παρά το γεγονός ότι το όνομά του φιγουράρει στα βιβλία Ιστορίας της χώρας ως «ιστορική προσωπικότητα» από τον Ιούλιο του 2012, τα ποσοστά του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έγιναν εν όψει των επερχόμενων εκλογών, έχουν περιοριστεί αρκετά.
Συγκεκριμένα το κόμμα του Μπορίσοφ GERB τον Φεβρουάριο συγκεντρώνει 22% από 23,8% που είχε έναν μήνα πριν και οι Σοσιαλιστές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 22% έναντι 19,7% που είχαν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2009 όταν το GERB είχε κερδίσει τις εκλογές, είχε λάβει 39,71% και έκτοτε κυβερνούσε με το GERB επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, αφού το κόμμα του είχε εξασφαλίσει 116 από τις συνολικά 240 έδρες του Κοινοβουλίου της γείτονος.
Διαδηλώσεις
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους πολίτες της Βουλγαρίας, οι οποίοι συνεχίζουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παρά την παραίτηση, ήταν οι αυξήσεις τιμών στις οποίες προχώρησαν οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας.
Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ και συγκεκριμένα ο Ντζιάνκοφ είχε προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροδότησης της χώρας με τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μια τσεχική, και οι οποίες ανέβαζαν συνεχώς τις τιμές.
Αν και ο Μπορίσοφ προχώρησε στην ανάκληση της άδειας της CEZ της τσεχικής εταιρείας που εισέπραξε την οργή των πολιτών για τις συνεχόμενες ανατιμήσεις, όμως άγνωστο παραμένει εάν η κίνηση αυτή θα μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον της κυβέρνησης και μάλιστα εν όψει των εκλογών που προκάλεσε με την παραίτηση της κυβέρνησής του.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Διαψεύδει ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του
Νέα τροπή παίρνει η πολιτική κόντρα εν όψει των εκλογών στη Βουλγαρία που πυροδότησε ο Μπόικο Μπορίσοφ, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του με ηθικό αυτουργό τον πρώην ηγέτη του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμέτ Ντογκάν, ύστερα από σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Μπορίσοφ.
Συγκεκριμένα χθες, ο διευθυντής της βουλγαρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NIS) Νταγκομίρ Ντραγκάνοφ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για σχέδιο δολοφονίας του παραιτηθέντος πρωθυπουργού από τον Αχμέτ Ντογκάν από την ημέρα που ο Ντραγκάνοφ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου 2012, όμως θα ελέγξει εάν υπήρχε κάτι τέτοιο το προηγούμενο διάστημα.
Σημειώνεται ότι ο Μπορίσοφ έχει αρκετούς εχθρούς, όπως και φίλους, ενώ επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί για σχέσεις με τη μαφία και για συμμετοχή του σε κύκλωμα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Μπορίσοφ έχει κατηγορηθεί επιπλέον για απειλές εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και για ξενοφοβία και ρατσισμό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου