Χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Πρωτιά ύφεσης και ανεργίας για την Ελλάδα

Κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας απέκλεισε ο Όλι Ρεν κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων για την Ευρώπη στις Βρυξέλλες. Παρά τις φιλόδοξες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι το 2013 είναι μία χρονιά που σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση, τα νούμερα δείχνουν να μη συμφωνούν.


“Έχουμε απογοητευτικά στοιχεία από το τέλος του περασμένου έτους και κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα από το πρόσφατο παρελθόν και μια αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός Επίτροπος.

Το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,3%, αντίθετα με τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για οριακή ανάπτυξη κατά 0,1%. Βαθύτερη ύφεση κατά 4,4% περιμένει την Ελλάδα, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί η Κύπρος με 3,5%.

Τα επίπεδα ανεργίας στην Ευρωζώνη αναδεικνύουν και το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Το 12,2% θα αγγίξει η ανεργία συνολικά στην Ευρωζώνη, με τις χώρες του Νότου να αποδεικνύονται… πρωταθλήτριες. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 27% και η Ισπανία τη δεύτερη με 26,9%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία, ενώ Αυστρία, Λουξεμβούργο και Γερμανία σημειώνουν τα χαμηλότερα ποσοστά.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής Χανς Μάρτενς επισημαίνει ότι η Ευρώπη διάλεξε το λάθος δρόμο, οδηγώντας την πραγματική οικονομία στα όρια της έκρηξης.

“Πρόκειται για μία καταστροφή, όχι μόνο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και για τα κράτη-μέλη, γιατί λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι δεν έχουν κάνει αρκετά ούτε κατά διάνοια για να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρωτοφανή επίπεδα, παράλληλα, αναμένεται να σημειώσει φέτος το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, αγγίζοντας το 95,1% του ΑΕΠ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...