Συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον Κόσμο..


     EIΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ




......




Δεμένα τα πλοία: Νέα 48άωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ, έως το πρωί της Παρασκευής
Τη συνέχεια τυων απεργιακών κινητοποιήσεων για δύο ακόμη ημέρες, αποφάσισε λίγο πριν η ΠΝΟ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, παρά τη συνάντηση χθες με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, και την έμμεση προειδοποίηση για ενδεχόμενη επιστράτευση, αποφάσισε την επέκταση των κινητοποιήσεωψν για 48 ακόμη ώρες.
Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής.
Η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλεοψηφία. 

Στον αέρα το επίδομα για τους πολύτεκνους-Ξέχασαν να ορίσουν τη διαδικασία χορήγησης
Χωρίς επιδόματα για πάρα πολλούς μήνες μένουν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένες τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με σοβαρό τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας! Αιτία η πρωτοφανής αδιαφορία και αναλγησία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, οι ηγεσίες των οποίων δεν έχουν ακόμη καθορίσει και δρομολογήσει τις διαδικασίες χορήγησης των νέων ειδικών επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Τα επιδόματα αυτά νομοθετήθηκαν με την παράγραφο 7 του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4110/2013, ανέρχονται σε 500 ευρώ το χρόνο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και, ουσιαστικά, αντικαθιστούν τα καταργηθέντα από 1ης-1-2013 επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που καταβάλλονταν από τον ΟΓΑ. Ωστόσο, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, η διάταξη αυτή τέθηκε εντελώς… λειψή στο συγκεκριμένο νόμο, καθώς δεν αναφέρει ούτε κάθε πότε θα χορηγούνται τα επιδόματα αυτά (αν θα δίδονται ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο) ούτε από ποια υπηρεσία θα καταβάλλονται (αν θα είναι ο ΟΓΑ ή το υπουργείο Οικονομικών) ούτε με ποιες ακριβώς προϋποθέσεις ούτε με ποια δικαιολογητικά θα χορηγούνται! Δεν προβλέπει καν την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τη διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της!

Εξαιτίας αυτής της απίστευτης αδιαφορίας και αναλγησίας των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, περίπου 420.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες μένουν αυτή τη στιγμή χωρίς επιδόματα! Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν καν μπει στον… κόπο να σκεφθούν ότι θα πρέπει να προωθήσουν τις διαδικασίες χορήγησης των επιδομάτων αυτών και φυσικά δεν έχουν καν… διανοηθεί ότι θα πρέπει να αναθέσουν σε κάποιον φορέα τις σχετικές διαδικασίες! Και, βεβαίως, όσες από τις 420.000 αυτές οικογένειες έχουν ακόμη κάποια εισοδήματα με τα οποία καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές ανάγκες τους ίσως να μην υφίστανται αυτή τη στιγμή τόσο μεγάλη οικονομική πίεση από τη διακοπή της καταβολής των συγκεκριμένων επιδομάτων. Ομως, η διακοπή της καταβολής των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων του ΟΓΑ και η μη άμεση αντικατάστασή τους από τα νέα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων του ν. 4110/2013 στερεί από τις συγκεκριμένες εξαθλιωμένες οικογένειες ζωτικής σημασίας οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα στοιχειώδη αγαθά, τα οποία είναι αναγκαία για την επιβίωσή τους.
Είναι προφανές ότι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αμελούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν. 4110/2013, που προβλέπουν ότι από φέτος κάθε τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ πρέπει να λαμβάνει επίδομα που ισοδυναμεί με 500 ευρώ το χρόνο για κάθε ένα από τα παιδιά της! Αντιθέτως, οι ηγεσίες των δύο υπουργείων:

α) μερίμνησαν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστούν χωρίς καμία καθυστέρηση οι διατάξεις του ν. 4093/2012 με τις οποίες προβλέπεται από την 1η-1-2013 η κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων που χορηγούνταν επί 20 και πλέον χρόνια από τον ΟΓΑ! Τα επιδόματα εκείνα ανέρχονταν σε 44 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί. Ειδικά για κάθε οικογένεια με τρίτο παιδί μέχρι 6 ετών προβλεπόταν και η καταβολή ενός πρόσθετου επιδόματος, το οποίο ανερχόταν σε 176 ευρώ το μήνα και πλέον δεν καταβάλλεται.

β) μερίμνησαν άμεσα προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η-1-2013 η νέα επαχθέστερη για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους κλίμακα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Η κλίμακα αυτή δεν προβλέπει πλέον πρόσθετα αφορολόγητα όρια για όσους έχουν παιδιά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες τρίτεκνοι και πολύτεκνοι μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ να έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, λόγω της απότομης αύξησης των μηνιαίων κρατήσεων ΦΜΥ!

ΕΛ.ΑΣ: Στο μικροσκόπιο ένα "στικάκι" που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν

Χωρίς το ακλόνητο μέχρι στιγμής αποδεικτικό στοιχείο, όλο και περισσότερο συγκλίνει η Αστυνομία στην εκδοχή ότι πίσω από την έκρηξη στο «Mall» βρίσκεται η ομάδα των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης, καθώς και οι τέσσερις επίσης συνεργοί τους που διέφυγαν της σύλληψης.

Στη γιάφκα της ομάδας, που αποδεικνύεται πως αποτελούσε τη συνέχεια της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», την οποία εντόπισε η Αντιτρομοκρατική τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε απόσταση… βολής από το «Mall», στην οδό Ελ Αλαμέιν 19 στο Μαρούσι (στο ύψος του νοσοκομείου «Υγεία») δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά που να παραπέμπουν στις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά αρκετά στοιχεία που ίσως ανοίξουν το δρόμο στις έρευνες.

Ενα από τα ευρήματα της γιάφκας που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο για τις Αρχές και στο οποίο έχει πέσει όλο το ερευνητικό βάρος είναι μία φορητή συσκευή αποθήκευσης δεδομένων (στικάκι), η επεξεργασία του οποίου ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που να συνδέουν τη δράση των συλληφθέντων όχι μόνο με την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι αλλά και με άλλες ενέργειες. Οι δύο επίσης νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν, στο δεύτερο όροφο της πολυκατοικίας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδείξουν το παραμικρό, όπως έλεγαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, αν και πιστεύεται κατά τους ίδιους πως με αυτές τις ευμεγέθεις τσάντες έγινε η μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού στο «Mall», ενδεχομένως και της βόμβας που είχε εντοπιστεί σε συρμό του μετρό στο σταθμό του Αιγάλεω, στις 25 Φεβρουαρίου 2012, η οποία δεν είχε εκραγεί λόγω αστοχίας στη συνδεσμολογία. Πάντως οι νάιλον τσάντες μεταφέρθηκαν προς διερεύνηση για τυχόν ανίχνευση πυρίτιδας ή άλλης εκρηκτικής ύλης στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Το αντιτρομοκρατικό επιτελείο είναι σίγουρο ότι στην Αθήνα υπάρχει και δεύτερη γιάφκα της νέας γενιάς των «Πυρήνων», ίσως και σε κοντινή απόσταση απ’ αυτή που εντοπίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Μία απόδειξη για παραλαβή ταμπέλας φοροτεχνικού γραφείου που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Ελ Αλαμέιν κάνει τους αστυνομικούς να αναζητούν ανάλογο χώρο-γραφείο το οποίο θα αποτελεί βιτρίνα της δεύτερης γιάφκας. Ωστόσο, στην ίδια πολυκατοικία της οδού Ελ Αλαμέιν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ ένα άλλο όχι και τόσο συμπτωματικό γεγονός. Την εξαφάνιση τις τελευταίες ημέρες τεσσάρων νεαρών οι οποίοι διέμεναν στο ισόγειο και το υπόγειο της πολυκατοικίας. Και όπως έλεγαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας, «οι τέσσερις νεαροί έκαναν παρέα με τα παιδιά του β’ ορόφου». Δεν αποκλείεται, κατά την Αντιτρομοκρατική, η πολυκατοικία της οδού Ελ Αλαμέιν 19 να ήταν ο τόπος συνάντησης των μελών της οργάνωσης λίγο πριν και λίγο μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια, κάτι ανάλογο με την αρχική γιάφκα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι, η οποία είχε εντοπιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.

Στο μεταξύ, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χθες την «ένταξη» στη ΣΠΦ και του 4ου από τους συλληφθέντες. Του 24χρονου Ανδρέα Μπουρζούκου, του οποίου τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκαν με τα αποτυπώματα που είχαν βρεθεί στην αρχική γιάφκα της οργάνωσης, στο Χαλάνδρι.

Στη γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής οδηγήθηκαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής από τηλεφώνημα πολίτη, ο οποίος στις φωτογραφίες των κατηγορουμένων που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία αναγνώρισε τον ενοικιαστή. Ο αφαλός της πόρτας του διαμερίσματος έφερε ίχνη παραβίασης που κατά την Αστυνομία δείχνουν ότι κάποιος από τα μέλη της οργάνωσης όταν πληροφορήθηκε τη σύλληψη των τεσσάρων έσπευσε στη γιάφκα προκειμένου να εξαφανίσει στοιχεία, αλλά δεν είχε τα κλειδιά και προσπάθησε να παραβιάσει την πόρτα. Σύμφωνα με την έρευνα προέκυψε ότι ο ενοικιαστής ήταν ο 20χρονος Νικόλαος Ρωμανός και νοίκιασε το διαμέρισμα του β’ ορόφου πριν από ένα μήνα κάνοντας χρήση πλαστής ταυτότητας με τα στοιχεία «Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος». Οπως είναι γνωστό, στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων βρέθηκε άλλη μία πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Καλύβας Ελευθέριος» με την οποία εικάζεται ότι έχει ενοικιαστεί η δεύτερη γιάφκα.

Η γιάφκα της οδού Ελ Αλαμέιν έγινε φύλλο και φτερό από τους αστυνομικούς της Σήμανσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας βρέθηκαν: 1 κοντάκι καραμπίνας, μεγάλος αριθμός φυσιγγίων κυνηγετικού όπλου, 1 εσωτερική θήκη πυροβόλου όπλου, 19 καψύλλια, 1 φωτοβολίδα θαλάσσης, 8 γκαζάκια, 3 κράνη μοτοσικλετιστή, 2 παντελόνια στρατιωτικού τύπου, 8 διευθύνσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στην περιοχή της Αθήνας, διαρρηκτικά εργαλεία, USB, 1 αντάπτορας, 1 κάρτα αποθήκευσης δεδομένων, 2 κενές θήκες κιθάρας, 2 νάιλον τσάντες μεγάλου μεγέθους γνωστού πολυκαταστήματος και διάφορα εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Πιέσεις ΔΝΤ για σύσταση "Κακής Τράπεζας" για όλα τα κόκκινα δάνεια και εκποιήσεις εξπρές

Διαδικασίες εξπρές για την εκκαθάριση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν προσημειώσεις σε «κόκκινα δάνεια» απαιτεί η Τρόικα, ζητώντας από τις ελληνικές τράπεζες να σταματήσουν να… κρύβουν μέσα από ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις τις προβληματικές χορηγήσεις.

Οι πιέσεις των δανειστών προς τις τράπεζες γίνονται ασφυκτικές και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» οι επίτροποι έχουν ήδη αναλάβει δράση, ζητώντας πλήρη πρόσβαση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και… ξεσκονίζοντας όλα τα στοιχεία, επιδιώκοντας τον πλήρη διαχωρισμό των προβληματικών δανείων από τα εξυπηρετούμενα.

Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του έκανε σαφή αναφορά στη συμφωνία μεταξύ Τρόικας, κυβέρνησης και ρυθμιστικών αρχών να συσταθεί μια ειδική μονάδα διαχείρισης (bad bank) σε κάθε τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η «κακή τράπεζα» θα λειτουργεί σαν ξεχωριστή οντότητα εντός του πιστωτικού ιδρύματος, πιθανότατα και υπό διαφορετική διοίκηση, και θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο, πουλώντας ή αξιοποιώντας περιουσιακά στοιχεία, κεφαλαιοποιώντας απαιτήσεις κ.τ.λ.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει τη δημιουργία μιας ενιαίας «badbank», αντί για τη λειτουργία μεμονωμένων μονάδων. Ουσιαστικά αυτή η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να λειτουργεί σαν εκκαθαριστής δανείων ή να αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, καθώς υπάρχουν εταιρίες διεθνών που αγοράζουν προβληματικά δάνεια ή assets. 

Αυτή η badbank θα αναλάβει όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια: «κόκκινες» χορηγήσεις που προέρχονται από τράπεζες που «έσπασαν» στα δύο (Proton, ATE, T.T.) και δεν πέρασαν στα «υγιή» κομμάτια, τα προβληματικά δάνεια των συστημικών τραπεζών που έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς και όσα δεν εξυπηρετούνται και πλέον καθίστανται απαιτητά (στεγαστικά που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 180 μέρες, καταναλωτικά, επιχειρηματικά και δάνεια προς δημόσιες επιχειρήσεις που είναι σε καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες). Ιδιαίτερα για τα στεγαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περάσουν στην badbank αυτά που η προσημείωση ακινήτου δεν αφορά σε πρώτη κατοικία και άρα δεν καλύπτονται από την απαγόρευση πλειστηριασμών, η οποία ισχύει μέχρι το τέλος του 2013.

Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες θα εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και θα μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, αφού αυτά τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία που τα συνοδεύουν θα πουληθούν στην «badbank». Οι τράπεζες θα εισπράξουν κάποιο αντίτιμο, όχι στο 100% της αξίας του δανείου, αλλά παράλληλα θα πάψουν να εμφανίζουν επισφάλειες της τάξης του 20% ή του 30%, καθώς εκτιμάται ότι το 2012 «κοκκίνισε» το 25% των συνολικών χορηγήσεων ή δάνεια ύψους 55-60 δισ. ευρώ.

Αυτό που υποστηρίζει η Τρόικα είναι ότι αυτή η ειδική μονάδα θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την πώληση σε στρατηγικούς επενδυτέςεταιριών που ουσιαστικά έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών λόγω ανεξόφλητων ομολογιακών δανείων που μετατράπηκαν σε μετοχές,την πώληση στοιχείων ενεργητικού (ήδη οι τράπεζες έχουν κρούσεις για απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν δάνεια)ή και υπαγωγής εταιριών σε εκκαθάριση. Και επισημαίνει στις τράπεζες ότι δεν μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις δανείων μεταθέτοντας χρονικά το πρόβλημα, εάν μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό δεν μπορεί εξορισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ή εάν ένα δάνειο έχει πάψει ουσιαστικά να εξυπηρετείται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εμφανίζεται ως ενήμερο λόγω αναχρηματοδότησης.

Ωστόσο, η δημιουργία μιας ενιαίας badbank θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις και υπέρ κάποιων επιχειρήσεων που έχουν τα εχέγγυα να ορθοποδήσουν. Με τη συμβουλευτική των τραπεζών ή την αξιοποίηση κάποιου μέρους της περιουσίας τους θα μπορούσαν να σωθούν ακίνητα που αφορούν σε επαγγελματική στέγη από τον αναγκαστικό πλειστηριασμό και θα δοθεί στους ιδιοκτήτες τους μία δεύτερη ευκαιρία.


Φ. Κάστρο: Καλύτερα στην υγεία του ο Τσάβες
Για «αισθητή βελτίωση» της κατάστασης της υγείας του Ούγκο Τσάβες έκανε λόγο ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, Γκράνμα.

Ο 86άχρονος Κάστρο έκανε τις σχετικές δηλώσεις την Κυριακή, όταν και προσήλθε για να ψηφίσει στις εκλογές για την κουβανική Εθνοσυνέλευση, σε μία από τις ελάχιστες πλέον δημόσιες εμφανίσεις του.

Ο Κουβανός ηγέτης τόνισε ότι λαμβάνει καθημερινά αναφορές για την κατάσταση της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας, ο οποίος θεωρείται και ο πλέον πιστός σύμμαχος της Αβάνας στην ηπειρωτική Λατινική Αμερική.

«Είναι πολύ καλύτερα, αναρρώνει. Ήταν μία δύσκολη μάχη, αλλά τώρα η κατάστασή του βελτιώνεται», σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο.

Ο επί δεκαετίες επικεφαλής του κουβανικού κράτους σημείωσε ότι ο Τσάβες πρέπει να ανανήψει, καθώς «είναι ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος διανύει το 58ο έτος της ηλικίας του, δίνει μάχη με τον καρκίνο στη λεκανική χώρα, τον οποίο ανακάλυψε τον Ιούνιο του 2011.
Μέχρι στιγμής, ο Τσάβες έχει υποβληθεί σε τέσσερις επεμβάσεις στην Αβάνα, με τελευταία εκείνη της 11ης Δεκεμβρίου.
 
(Πηγή: Reuters)

Συνάντηση Α. Μέρκελ με Μ. Ραχόι στο Βερολίνο
Αθώος σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες οι οποίες εκτοξεύονται εναντίον του για διαφθορά και έτοιμος να οδηγήσει την Ισπανία «μακριά από την κρίση, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε από το Βερολίνο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας της Ιβηρικής απέρριψε το κάλεσμα της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Η κεντροαριστερά ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του με αφορμή τη δημοσίευση από την ισπανική εφημερίδα El Pais εγγράφων στα οποία εμφανίζεται μυστική εισροή μεγάλων ποσών σε λογαριασμούς μελών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Ραχόι μίλησε για «απολύτως ψευδείς» κατηγορίες και αρνήθηκε την προσωπική του εμπλοκή σε οποιοδήποτε περιστατικό παράνομου χρηματισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εμφανίστηκε σίγουρος για την σταθερότητα της κυβέρνησής του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός άφησε, ωστόσο, εμμέσως να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχουν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, για τους οποίους το δημοσίευμα της El Pais να αληθεύει.

Το σκάνδαλο έχει ήδη τραυματίσει πολιτικά τον κ. Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, λόγω και της μεγάλης έκτασης η οποία δόθηκε στο ζήτημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης στο τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Έχω την εντύπωση ότι ολόκληρη η ισπανική κυβέρνηση έχει σαν άξονα δράσης της τη μείωση της ανεργίας, καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Μέχρι το 2007, τα κόμματα στην Ισπανία είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν ανώνυμες χρηματικές δωρεές.

Στα έγγραφα αναφέρονται πληρωμές στο όνομα του ίδιου του κ. Ραχόι, συνολικού ύψους 25.200 ευρώ κατ’ έτος για την περίοδο 1999-2008.
 
Η El Pais ισχυρίζεται ότι τα χειρόγραφα είναι γραμμένα από τον Λούις Μπάρθενας, πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω  εμπλοκής του σε προηγούμενη υπόθεση διαφθοράς.

Δημοσκόπηση: Προηγείται ΝΔ με 21,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,8%
Πρωτιά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει και νέα δημοσκόπηση -της GPO εν προκειμένω που έγινε γνωστή αργά απόψε από τη εκπομπή  του Μέγκα, "Ανατροπή" 

Πιο συγκεκριμένα:  
Η ΝΔ, εμφανίζεται πρώτο κόμα, με 21,%, έναντο 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10% , τέτατρτο το ΠΑΣΟΚ με 7,4%,  στη συνέχεια οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,2%, το ΚΚΕ με 5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4,8%.
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 14,5%.
Τέλος, καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού παραμένει ο Αν. Σαμαράς με ποσοστό 46,1%, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα να έχει 27,8%, ενώ ένα ποσοστό 24,1% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας».

Π. Στάινμπρουκ: H Μέρκελ να πει στους Γερμανούς την αλήθεια
Στο στόχαστρο του Πεερ Σταίνμπρουκ μπήκε για ακόμη μία φορά η Άγκελα Μέρκελ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία την κάλεσε εκ νέου να πει την αλήθεια στους Γερμανούς για το κόστος της ευρωκρίσης.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel, λίγο πριν επισκεφθεί την Αθήνα, ο Στάινμπρουκ υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. είναι ντε φάκτο «εδώ και πολύ καιρό μια ένωση ευθύνης» και  ότι σε τελική ανάλυση αυτό θα οδηγήσει στο να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει.

«Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό», συμπληρώνει, «και η Άγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια».

Ο υποψήφιος των Σοσιολδημακρατών ξεκινά σήμερα τετραήμερη ευρωπαϊκή περιοδεία με σταθμούς το Δουβλίνο, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Χάγη.

Στην Αθήνα αναμένεται την Τετάρτη, ημέρα που θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διεθνής Αμνηστία: Να διερευνηθούν οι καταγγελίες για τα βασανιστήρια
Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να σβήνουν τα προβλήματά τους με photoshop ... Η λογική της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα σημάδια -και τις καταγγελίες- κακοποίησης των τεσσάρων συλληφθέντων για τρομοκρατία και τις ληστείες της Κοζάνης.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι  ελληνικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν τις κατηγορίες βασανισμού των συλληφθέντων, μετά την απόπειρα να αφαιρεθούν από τις φωτογραφίες τους τα σημάδια τραυματισμού τους.
Ο υποδιευθυντής της οργάνωσης για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Μάρεκ Μαρζίνσκι εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επανειλημμένες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείρισης από την Ελληνική Αστυνομία.
Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφορικά με  τις φωτογραφίες των συλληφθέντων, σημειώνεται ότι σε μία περίπτωση το πρόσωπο ενός εκ των υπόπτων έχει υποστεί επεξεργασία σε βαθμό υπερβολής προκειμένου να αφαιρεθούν οι μώλωπες, ενώ σε μία άλλη το χρώμα της φωτογραφίας έχει ανοίξει τόσο πολύ που τα μαλλιά του υπόπτου έχουν γίνει ξανθά από καστανά. 
Παρ' όλα αυτά, τονίζεται, ο  υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών ήταν απαραίτητη ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν οι ύποπτοι.  
 «Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξαφανίσουν τα  προβλήματά τους με  photoshop. Αυτή η λογική της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε ο κ. Μαρζίνσκι. Γι αυτό, συμπλήρωσε, «πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική, ενδελεχής και αμερόληπτη έρευνα για τις κατηγορίες βασανιστηρίων από αστυνομικούς», και «να ταυτοποιηθούν οι υπεύθυνοι» ώστε να «οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...