Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ-Κίνα για τις επιθέσεις χάκερ

Έντονος πόλεμος ανακοινώσεων και αναφορών έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή τα κρούσματα ηλεκτρονικών επιθέσεων σε πολλά συστήματα αμερικανικών εταιρειών. Οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως την Κίνα για κατασκοπία με την Κίνα να απαντά ότι τις κατηγορίες στερούνται αποδείξεων.

Αφορμή για την ηλεκτρονική σύρραξη ήταν η αναφορά της εταιρείας διαδικτυακής ασφάλειας Mandiant η οποία συνέδεε τις επιθέσεις σε 115 αμερικανικές εταιρείες με την κινεζική κυβέρνηση.

Η Mandiant δημοσιοποίησε την έκθεση το πρωί της Τρίτης, κάνοντας λόγο για άμεση συμμετοχή του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού σε ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης και των εταιρικών ιστοσελίδων. Η έκθεση αναγνώριζε τη μονάδα PLA 61398 ως την πιο παραγωγική ομάδα χάκινγκ στο εσωτερικό της κινεζικής κυβέρνησης.
Με αποκλειστικό στόχο τη διείσδυση σε αγγλόγλωσσες ιστοσελίδες, η μονάδα προσλαμβάνει επαγγελματίες αγγλόφωνους και ειδικούς στην ασφάλεια υπολογιστών. «Ορμητήριό» της είναι ένα 12όροφο κτίριο στην περιοχή Pudong New Area της Σαγκάης, το οποίο μπορεί να χωρέσει μέχρι και 2.000 άτομα σε προσωπικό. Όταν κατασκευάστηκε το κτίριο το 2007, τοποθετήθηκαν ειδικές, υψηλής χωρητικότητας οπτικές ίνες από την China Telecom, και η ομάδα χρησιμοποιεί πάνω από 1.000 servers.

Ο αριθμός των επιθέσεων από την Μονάδα PLA 61398 κλιμακώθηκε σημαντικά από το 2007 και η έκθεση της Mandiant καταγράφει λεπτομερώς τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να διεισδύσουν αρχικά σε οργανισμούς και στη συνέχεια σε εταιρείες και ΜΜΕ, ανάμεσα στα οποία οι New York Times, η Wall Street Journal, το Twitter, το Facebook και, πιο πρόσφατα, η Apple.
Η Mandiant ιδρύθηκε πριν από εννιά χρόνια, εδρεύει στη Βιρτζίνια και θεωρειται ειδική στην κυβερνοκατασκοπεία. Το 2012 είχε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια έσοδα, 76% περισσότερα σε σχέση με το 2011, ενώ έχει πελάτες το 30% της λίστας Fortune 100 με τις πιο ισχυρές αμερικανικές εταιρείες.

Η απάντηση της Κίνας
Από την πλευρά της η Κινεζική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη με τη συγκεκριμένη υπόθεση υποστηρίζοντας ότι η έκθεση στερείται «τεχνικών αποδείξεων». Σε ανακοίνωσή της, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας, υπενθυμίζει ότι πολλές ηλεκτρονικές επιθέσεις γίνονται από χακεμένες IP διευθύνσεις ενώ υποστηρίζει ότι η «καθημερινή συλλογή» online πληροφοριών δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως κατασκοπία.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...