Οι προσοδοφόρες κινήσεις του Μέργου Αλμα από τη ΔΕΗ στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ!

Οι προσοδοφόρες κινήσεις του Μέργου
Με μισθό κοντά στα 11.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 150.000 ευρώ τον χρόνο μαζί με τα δώρα, είχε τοποθετηθεί τον Ιούνιο του 2009 στη θέση του προέδρου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος..
Το ατύχημα της υπαλλήλου
Εικόνες σοκ χθες το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής
Χωρίς κανένα ενδοιασμό «χαρίζουν» εκατομμύρια ευρώ
Οταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά το 2009 ότι «λεφτά υπάρχουν», κάτι φαίνεται ότι ήξερε.
Η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον (!) έναντι του μνημονίου
Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δανειακής δόσης του Φεβρουαρίου προς τη χώρα μας έδωσε χθες το Euro Working Group.
Νέες εκτιμήσεις με επιδείνωση μεγεθών για την ευρωζώνη
Υφεση και το 2013 προβλέπει για την ευρωζώνη η Κομισιόν, παρά το βελτιωμένο κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές
Η νέα τρομοκρατία ζήλωσε τη δόξα Ριζάι-Παλαιοκώστα
Απόδραση των κρατούμενων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς από τις Φυλακές Κορυδαλλού
Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση
Ισως ποτέ άλλοτε δεν υμνήθηκαν τόσο οι ατρόμητοι εύζωνες όσο στις 22 Φεβρουαρίου 1913



Ελληνικό: Οι Καταριανοί ξανάρχονται
Στην κυβέρνηση είχαν πάρει ζεστά το θέμα του Κατάρ, καθώς ο εμίρης Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί είναι λάτρης της Μεσογείου, έχει επενδύσει σε παραθεριστικά συγκροτήματα κ.λπ., αλλά συνεχώς αντιμετώπιζε εμπόδια στην Ελλάδα.


Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού πέρασε τελικά το Κατάρ, το οποίο υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η επιστροφή του εμιράτου στη διεκδίκηση του πρώην αεροδρομίου έγινε γνωστή το βράδυ της Δευτέρας, ενώ επισημοποιήθηκε χθες το πρωί με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου. Η Qatari Diar, η επενδυτική εταιρία του εμιράτου που συμμετείχε στον διαγωνισμό, είχε αποφασίσει να αποχωρήσει προ μηνός, αλλά το κλίμα άλλαξε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ.

Ετσι, οι διεκδικητές ενός από τα μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο γίνονται πάλι τέσσερις. Θα αναλάβουν την αξιοποίηση της έκτασης που φιλοξενούσε το πρώην αεροδρόμιο, αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για την Qatari Diar, την ισραηλινή Elbit, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Οι τέσσερις υποψήφιοι θα κληθούν εντός του καλοκαιριού να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση σειρά κριτηρίων, τα οποία θα συνδέονται τόσο με την τεχνική προσφορά των υποψηφίων (δηλαδή τι σχεδιάζουν να κάνουν στο Ελληνικό) όσο και με την οικονομική προσφορά τους (τα ανταλλάγματα που προσφέρουν στο Δημόσιο).

Στην κυβέρνηση είχαν πάρει ζεστά το θέμα του Κατάρ, καθώς ο εμίρης Χαμάντ ιμπν Χαλίφα αλ Θανί είναι λάτρης της Μεσογείου, έχει επενδύσει σε παραθεριστικά συγκροτήματα κ.λπ., αλλά συνεχώς αντιμετώπιζε εμπόδια στην Ελλάδα. Νωπές είναι οι μνήμες από την εμπλοκή του Κατάρ σε σχέδιο για κατασκευή τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και οι ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, για συμμετοχή του εμιράτου στην επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Κανένα από τα σχέδια δεν προχώρησε και η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει το Κατάρ στο παιχνίδι για το Ελληνικό, καθώς η χώρα χρειάζεται επενδυτές υψηλού προφίλ.

Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης υποστήριξε: «Δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες: Στο θέμα της δημιουργίας του fund (σ.σ.: στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το σχετικό μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ που υπεγράφη προ ημερών), δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα που θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις».

Εφιαλτική κατάρρευση εσόδων

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός, που εμφανίζει υστέρηση 181.000.000 ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Την υστέρηση αυτή επιχείρησε να δικαιολογήσει χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι στον Προϋπολογισμό του 2013 έχουν εγγραφεί 3 δισ. λιγότερα έσοδα από τα αντίστοιχα του 2012.

Η άσχημη πορεία του Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα και με συμμετοχή του ειδικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στη σύσκεψη -και υπό το κλίμα της απελπισίας προφανώς- έπεσε στο τραπέζι και σενάριο για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει το άμεσο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υποτιθέμενων φοροφυγάδων...

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις πρώτες 15 μέρες του Φεβρουαρίου συγκεντρώθηκαν έσοδα ύψους 1,174 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,365 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και η υστέρηση εσόδων 280.000.000 ευρώ που κατεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο, τότε η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού φτάνει στα 461.000.000 ευρώ. Η αρνητική εικόνα των εσόδων προβληματίζει τους επιτελείς του υπουργείου, καθώς φανερώνει τόσο την αδυναμία των φορολογικών Αρχών όσο και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των φορολογουμένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προσπάθησε να δικαιολογηθεί χθες στη Βουλή. Παραδέχτηκε ότι φέτος προβλέπεται ότι τα τακτικά έσοδα θα είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι είναι πρώιμο να κάνουμε εκτιμήσεις!

Την ίδια ώρα «φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Χαρακτηριστική εικόνα δίνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη. Η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να εισπράξει μέσα στο 2012 μόλις το 57,5% των χρεών που είχε θέσει ως στόχο για το δωδεκάμηνο. Αντί για 133.800.000 ευρω από «παλαιά χρέη» εισέπραξε μόλις 77.000.000 ευρώ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας όμως δημιούργησαν μέσα στο 2012 και νέα χρέη, ύψους 1,4 δισ., από τα οποία τελικώς πλήρωσαν στη ΔΟΥ μόνο τα 225.000.000 ευρώ.




Για μαλλί πήγε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης και βγήκε κουρεμένος, και μάλιστα με την ψιλή. Η καθαίρεσή του, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η αφαίρεση του ΕΣΠΑ από τον υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών κ.λπ. είναι ενδεικτική της αποτυχίας του σε έναν τομέα
που η κυβέρνηση ποντάρει την αναστροφή του κλίματος στην αγορά και την κοινωνία. Ο κ. Χατζηδάκης έμεινε τόσο έκθετος καθώς ο κ. Σαμαράς ανακοίνωνε νέο υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ τον βουλευτή Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη (ορκίζεται σήμερα), όταν μάλιστα ο υπουργός ανακοίνωνε ότι τα έχει πάει τόσο καλά, που υπάρχει απορροφητικότητα 55% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μοιράζοντας και διαγράμματα και κάνοντας παράλληλα μια ομιλία στηριγμένη στο τι θα κάνει από δω και πέρα! Προφανώς δεν έπεισε κανέναν γι’ αυτό.
Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, με ατζέντα που θα περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και σενάρια ανασχηματισμού.
Στην ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, που κράτησε δυόμισι ώρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ζητώντας από τους υπουργούς του να πατάξουν τη γραφειοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι τους ζήτησε να ετοιμάσουν εισηγήσεις και προτάσεις ο καθένας στον τομέα του για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να παταχθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη αλλά και δημιουργεί δυσλειτουργίες στις δράσεις της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επισήμανε ότι «τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα» και ζήτησε από τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους περιφερειάρχες.
Αναφερόμενος ο κ. Σαμαράς στην ανεργία, επανέλαβε ότι «έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Σημείωσε πάντως ότι η πολιτική του μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, είπε: «Θέλω να έρθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε».
Συναντήσεις
Για τον λόγο αυτόν ανακοίνωσε νέο κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συναντήσεις ξεκινούν την Τετάρτη στις 10.00 με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12.00 με του υπουργείου Γεωργίας, στις 17.00 με του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 19.00 με του υπουργείου Υγείας.
Την Πέμπτη στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στις 13.00 του υπουργείου Εργασίας. Την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12.00 του υπουργείου Εσωτερικών, στις 17.00 του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 19.00 του υπουργείου Παιδείας. Το Σάββατο στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12.00 του Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 14.00 του υπουργείου Οικονομικών.

                  «Ζέσταμα» με Αβραμόπουλο
Ολα τα ζητήματα που αφορούν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στην Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αρχικά ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον ομόλογό του παρουσία των γενικών γραμματέων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και Φεριντούν Σινιρλίογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κύριοι Αβραμόπουλος και Νταβούτογλου οριστικοποίησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», την ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν στις 5 Μαρτίου οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αντώνης Σαμαράς και Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τις συνομιλίες στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2012, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, ο οποίος είχε συναντηθεί και με τον κ. Σαμαρά.
Εν τω μεταξύ, από το Κατάρ, όπου συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, μας ήλθε η είδηση ότι στις αρχές Μαρτίου ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί επίσημα την Αγκυρα και προετοιμάζεται η δεύτερη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας - Τουρκίας. Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 2010. Εκτοτε η Τουρκία, διαβλέποντας μια συγκρατημένη στάση της ελληνικής πλευράς για το δεύτερο Συμβούλιο, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να υλοποιήσει τον διακαή πόθο της, επιστρατεύοντας ακόμη και τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σε συνέντευξη από την Κωνσταντινούπολη αναφέρθηκε στη σχετική επιθυμία του κ. Ερντογάν.
Οι διυπουργικές αυτές συναντήσεις είναι ένας μηχανισμός οργάνωσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Οπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, που θα προωθήσει περαιτέρω τις σχέσεις τους (των κρατών) και θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή». Στο πρώτο Συμβούλιο υπεγράφησαν 11 Κοινές Διακηρύξεις, δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας, μία Συμφωνία και επτά Μνημόνια, για τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών, για τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, επενδύσεις, προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, τυποποίηση, τράπεζες, σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές, παιδεία, τεχνολογία, πρακτορεία ειδήσεων. Ενα εντυπωσιακό πράγματι έργο στους τομείς της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής», κυρίως βέβαια σε επίπεδο διακηρύξεων.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, χωρίς να επηρεάζεται από τις συμφωνίες «χαμηλής πολιτικής».


Η «μαϊμού» της τεχνολογίας «βγήκε» και στο Reuters
Δηλώνει ότι είναι η «μαϊμού της τεχνολογίας πληροφοριών» (ΙΤ MONKEY), δηλαδή ο «κομπιουτεράς» που τα... κάνει όλα. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, που θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τη νέα του θέση με σοβαρότητα, έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters και το πρώτο που φρόντισε να πει είναι για την αγάπη που τρέφει για την Πληροφορική και τα social media, στα οποία, ως γνωστόν, ξημεροβραδιάζεται.
Ο Χάρης Θεοχάρης είναι ο άνθρωπος που φροντίζει να στέλνονται και να εισπράττονται όλα τα χαράτσια που έχουν εμπνευστεί Ελληνες και ξένοι φορομπήχτες. Αυτά βέβαια όταν βρίσκεται στο γραφείο του. Γιατί, όπως περιγράφεται από το πρακτορείο, τα πρωινά τρέχει σε κανάλια ραδιόφωνα (και όπου αλλού τον καλούν για να προβληθεί) και κάθε βράδυ ξενυχτάει περιφερόμενος στο ίντερνετ για να απαντάει στους φίλους του στο facebook και το twitter.
Το πρακτορείο Reuters τον παρουσιάζει ως έναν 42χρονο με παιδικό πρόσωπο, που έρχεται από τη Lehman Brothers, τον όμιλο που κερδοσκόπησε εις βάρος της Ελλάδας. Ο ίδιος βέβαια, που εγκατέλειψε το Λονδίνο όταν κατέρρεε ο όμιλος, δηλώνει προκλητικά στο Reuters ότι οι συνέπειες της κατάρρευσης τον έπληξαν! Η επόμενη δουλειά του ήταν στον ασφαλιστικό όμιλο Ασπίς Πρόνοια, πάλι ως επικεφαλής συστημάτων πληροφορικής Λίγο καιρό αργότερα κατέρρευσε και η δεύτερη εταιρία όπου δούλεψε ο κ. Θεοχάρης
Στο άρθρο αναφέρεται ότι διορίστηκε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, μία ισχυρή θέση που δημιουργήθηκε κατόπιν εντολών της τρόικας, και στόχος του είναι να απαλλάξει τις εφορίες και τις συναρμόδιες υπηρεσίες από τις πολιτικές παρεμβάσεις και τους μη παραγωγικούς αξιωματούχους.
Ο ίδιος σκοπεύει να συγχωνεύσει υπηρεσίες της Εφορίας ώστε να ενοποιηθούν δυναμικό και πληροφορίες για να γίνει αποδοτικότερο το σύστημα. Ως σύγχρονος Καίσαρας δηλώνει ότι «δεν είμαι ο τύπος ανθρώπου που θα κλειδωθεί στον πύργο του και δεν θα μιλάει σε κανέναν...» προσπαθώντας να εξηγήσει και να διασκεδάσει προφανώς γιατί ξημεροβραδιάζεται στα social media και τα τηλεοπτικά πάνελ αντί να βρίσκεται στο γραφείο του.
Πρόσφατα μάλιστα «έβαλε φωτιά» στο διαδίκτυο, όταν έγραψε στην ιστοσελίδα του: «Πονώ οικονομικά, όμως κάνω υπομονή, κάθε αποτυχία μου με πεισμώνει και διπλασιάζω το στοίχημα, κάθε επιτυχία μου τη γιορτάζω με δυο ανάσες πριν ξεκινήσω ξανά την προσπάθεια. Ολα για έναν μόνο λόγο. Ωστε να ζω σε μια χώρα που όταν με ρωτήσει το παιδί -το παιδί μου- να μπορώ να του πω: Μείνε». 


Κρατικό κόλπο με τους τόκους! 
Το Δημόσιο «βάζει χέρι» στους τόκους των καταθετών, επιβάλλοντας αναδρομική ισχύ στην αύξηση του φόρου από το 10% στο 15% που κανονικά θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου. Αλίμονο σε όσους είχαν προθεσμιακή κατάθεση που ξεκινούσε από το 2012 και έληγε εντός του Ιανουαρίου του 2013. Το Δημόσιο δεν παρακράτησε μόνο αυξημένο φόρο για το διάστημα εντός του 2013, αλλά και για το προηγούμενους μήνες της κατάθεσης μέσα στο 2012.
Τρέλα κανονική, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε πρόσφατα μια εγκύκλιο που περιγράφει με γλώσσα γραφειοκρατική τον τρόπο που οι τράπεζες θα παρακρατήσουν και κατόπιν θα αποδώσουν τον αυξημένο φόρο. Εκεί περιγράφει το «κόλπο» με γλώσσα ακατάληπτη για τον απλό κόσμο και κατανοητή μόνο από ειδικούς...
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες πολίτες με προθεσμιακές καταθέσεις (που έληξαν προτού να φτάσει η εγκύκλιος στις τράπεζες) δέχτηκαν τηλεφωνήματα από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία τους ζητούσαν να δώσουν πίσω αναδρομικά τη διαφορά στον φόρο από 10% σε 15% για τους τόκους του 2012!
Το Μνημόνιο 3 έλεγε ότι θα επιβληθεί αύξηση του φόρου των καταθέσεων από το 10% στο 15% από τον πρώτο μήνα του 2013. Αυτό λογικά σημαίνει ότι η παρακράτηση θα αφορά την περίοδο του νέου έτους.
Οι γραφειοκράτες όμως του υπουργείου Οικονομικών, μαθημένοι στις πονηριές, διέγνωσαν ένα παραθυράκι να πάρουν λεφτά από τους τόκους του κόσμου, εισάγοντας στην ορολογία τον «χρόνο εκτοκισμού» των τόκων. Αν αυτός ο εκτοκισμός (όταν μπαίνουν οι τόκοι στο βιβλιάριο) γίνει εντός του 2013, ακόμα και για τόκους του 2012, τότε η παρακράτηση είναι 15% και όχι 10%.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι για 12μηνη προθεσμιακή (η οποία αποδίδει του τόκους στο τέλος της περιόδου) που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και λήγει εντός του Ιανουαρίου του 2013 θα παρακρατηθεί 15% για το σύνολο των τόκων και όχι μόνο για τους τόκους του Ιανουαρίου του 2013, που θα ήταν και το λογικό. Δεν πλήττονται από τη συγκεκριμένη αναδρομικότητα οι προθεσμιακές που έδιναν τον τόκο κάθε μήνα ή προκαταβολικά.
Η εγκύκλιος του υπουργείο Οικονομικών έφτασε στις τράπεζες στις αρχές της εβδομάδας και τις καλούσε να αποδώσουν το 15% του φόρου έως 15 Φεβρουαρίου. Αυτό δημιούργησε πανικό στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αντιλαμβάνονταν ότι πολλές προθεσμιακές που έληγαν αρχές Ιανουαρίου τις είχαν πάρει οι πελάτες. Σε αυτούς άρχισαν τα τηλέφωνα και τα παρακάλια για να δώσουν το οφειλόμενο ποσό, ενώ σε άλλους πελάτες που οι λογαριασμοί υπήρχαν και είχαν χρήματα οι τράπεζες έκαναν μόνες τους την παραπάνω τραβηχτική... για να τα δώσουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Είναι βέβαιο ότι πολλοί καταθέτες δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι έχει συμβεί, καθώς πίστεψαν ότι ο αυξημένος φόρος θα εφαρμοστεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2013. Η έκπληξη γι’ αυτούς θα είναι όταν δουν τον λογαριασμό με το 15% να εφαρμόζεται και για τους μήνες του 2012.




Σακοράφα προς Τσίπρα: Αλέξη, μας πούλησες!
Την πρώτη σοβαρή και ολοκληρωμένη εκ των έσω αμφισβήτηση, ύστερα από τους πρόσφατους συμβιβασμούς του με το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον, υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε όχι μόνο το «ακόντιο», αλλά και τα έντονα πυρά της Σοφίας Σακοράφα.
η οποία με μια ομιλία-καταπέλτη τον κατηγόρησε ουσιαστικά ότι προδίδει τον αντιμνημονιακό αγώνα και ακυρώνει τη «διαπραγματευτική ισχύ» του. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, όλες οι πρόσφατες συναντήσεις του, καθώς και οι «δηλώσεις νομιμότητας» που έκανε, «πήραν τον χαρακτήρα του καλού πολιτικού χώρου που δίνει τις εξετάσεις του στους δανειστές, στους τοκογλύφους, ώστε να προαχθεί σε εν δυνάμει κυβέρνηση»!
Η άλλοτε παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ακοντισμό (μία από τους τρεις πρώτους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον Μάιο του 2010 καταψήφισαν το Μνημόνιο) ήταν μέχρι τώρα σιωπηλή εντός του ΣΥΡΙΖΑ (με τον οποίο εξελέγη σαρωτικά βουλευτής στη Β' Αθηνών) παρά τις επιφυλάξεις της. Το γεγονός ότι βγαίνει τώρα μπροστά δείχνει ότι το εσωκομματικό πρόβλημα έχει φουντώσει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυρία Σακοράφα, μαζί με τους περισσότερους από τους άλλους πασοκογενείς, όπως επίσης το Αριστερό Ρεύμα υπό τον Π. Λαφαζάνη, καθώς και αρκετές από τις μικρότερες συνιστώσες, είναι αντίθετη με τη στροφή του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να συγκροτείται μια ισχυρή «αριστερή αντιπολίτευση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η βουλευτής δημοσιοποίησε η ίδια στην ιστοσελίδα της την ομιλία (που έγινε στην πρόσφατη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής), ενώ στη συνέχεια την αναπαρήγαγε και η ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος.
Η σύγκρουση αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο κ. Τσίπρας φέρεται διατεθειμένος να συνεχίσει τη στροφή σε όλα τα επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι ύστερα από τις πρόσφατες αναφορές τους στους «νοικοκυραίους», με τηλεοπτική συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο επιχείρησε άνοιγμα και στην εκλογική βάση της Κεντροδεξιάς, κάνοντας θετικά σχόλια τόσο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και για τον Κώστα Καραμανλή. Την ίδια ώρα, στελέχη που συμπορεύονται μαζί του, όπως ο Δημ. Παπαδημούλης, τάσσονται ακόμη και υπέρ των διαγραφών των διαφωνούντων προκειμένου να «καθαρίσει» το εσωτερικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑΗ συγκατοίκηση των δύο βασικών τάσεων προβλέπεται υπό τα νέα δεδομένα αν όχι ανέφικτη σίγουρα εύθραυστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι διεργασίες φτάνουν μέχρι και του σημείου να εξετάζεται, σε περίπτωση ρήξης, η δημιουργία νέου αντιμνημονιακού φορέα που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς με ανάλογο προσανατολισμό. Ηδη ο Αλέκος Αλαβάνος επαναφέρει την πρόταση για νέο κόμμα που θα τάσσεται υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, ενώ εκτός από ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι είναι εφικτή η συνεργασία και με το ΚΚΕ.
Στο κείμενό της, που μοιάζει με πολιτική πλατφόρμα και θέτει ευθέως «ιδεολογικό πρόβλημα» στον ΣΥΡΙΖΑ, η Σ. Σακοράφα καυτηριάζει τη σκοπιμότητα και το μήνυμα που εξέπεμψαν τα ταξίδια του κ. Τσίπρα, αλλά και την υποχώρηση από το πεδίο των κοινωνικών αγώνων, κάνοντας λόγο για «αίσθημα πολιτικής απογοήτευσης» και για επιλογές «που μας καθιστούν αναξιόπιστους».
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για «αγιοποίηση του αμερικανικού καπιταλισμού», ενώ από την κριτική της δεν λείπει η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από τους δρόμους. «Που ήταν τα δεκάδες χιλιάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα; Γιατί δεν βρεθήκαμε συντονισμένα 500 στελέχη από την προηγουμένη εκεί, ώστε να μετατρέψουμε το θέμα της επιστράτευσης σε μείζον
 πολιτικό θέμα;» αναφέρει ενδεικτικά για την πρόσφατη απεργία στο μετρό.


Ο κροίσος δεν θα αγοράσει τον «παράδεισο» στο Ιόνιο
Σε ναυάγιο οδηγείται η αγορά ενός ελληνικού νησιού από τον εμίρη του Κατάρ


Κεραυνός Ολι Ρεν: Δεν υπάρχει λάθος
«Ορθάνοιχτο» άφησε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο κοινοτικός επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν

Ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ έγινε δεκτός από την Ελισάβετ
Ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ, που υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα για τη διερεύνηση της διαδρομής που έκανε η «λίστα Λαγκάρντ», βρέθηκε προχθές το πρωί στην καρδιά του Λονδίνου


Εξαγγελίες από τον Μπαράκ Ομπάμα
Ενα νέο κεφάλαιο ανοίγει, όπως όλα δείχνουν, στις διατλαντικές σχέσεις της Ε.Ε. στον τομέα του εμπορίου, μετά τις εξαγγελίες του Μπαράκ Ομπάμα





Γευμάτισε στα Λαδάδικα
Πλήρωσαν 240 ευρώ και άφησαν πουρμπουάρ κάτι ψιλά για να γευτούν εδέσματα από την ελληνική κουζίνα και να πιουν μακεδονίτικα κρασιά


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε πολιτείες των ΗΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...