ΙΤΑΛΙΑ Ρευστό σκηνικό στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής, το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας κυριαρχείται από τους διαξιφισμούς των υποψηφίων και τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών.

Και όλα αυτά, υπό τη σκιά των διαρροών από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που θέλουν τον Μάριο Μόντι να καταποντίζεται στο 11% και τον Μπέπε Γκρίλο να εκτοξεύεται στο 20%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται διαφορετικοί συσχετισμοί δυνάμεων.
Αν κάτι θεωρείτο δεδομένο για την επόμενη ημέρα των εκλογών ήταν ότι ο αναμενόμενος νικητής, δηλαδή ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι του Δημοκρατικού Κόμματος, θα ένωνε τις δυνάμεις του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα συνέχιζε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Ταυτόχρονα, οι δύο παρατάξεις ενωμένες θα μπορούσαν να βάλουν «φρένο» στο στρατόπεδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχει βάλει στόχο να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στο κυβερνητικό έργο, μπλοκάροντας το νομοθετικό έργο στη Γερουσία.
Σ. Μπερλουσκόνι: Οι υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές απέφεραν εκλογικά κέρδη για τον καβαλιέρε
Σ. Μπερλουσκόνι: Οι υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές απέφεραν εκλογικά κέρδη για τον καβαλιέρε
Ωστόσο χθες ο Μόντι έκανε το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της Κεντροαριστεράς και της «επιλογής των πολιτών» να μοιάζει μακρινό, δηλώνοντας ότι «με αυτόν τον συνασπισμό της Αριστεράς δεν έχω και δεν θα έχω τίποτα κοινό. Θέλω να είμαι εμπόδιο στον δικομματισμό που δεν οδήγησε την Ιταλία στο να λάβει τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή».
Η δήλωση του Μόντι επιβεβαιώνει τους φόβους αρκετών αναλυτών, που εκτιμούν ότι μια σύμπραξη των δύο πλευρών δεν θα είναι χωρίς σοβαρές τριβές, καθώς τόσο ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Στέφανο Φασίνα, όσο και ο Νίκι Βέντολα του κόμματος Αριστερά, Οικολογία Ελευθερία, διαφωνούν με πολλές από τις μεταρρυθμίσεις του Μόντι.
Μάριο Μόντι: Τα ποσοστά του προφεσόρε σημειώνουν μεγάλη πτώση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία
Μάριο Μόντι: Τα ποσοστά του προφεσόρε σημειώνουν μεγάλη πτώση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία

Δεν προτίθενται, δε, να συναινέσουν στην περαιτέρω μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Ο Μπερσάνι βρίσκεται στη μέση, και δεν μπορεί να πιέσει προς κάποια κατεύθυνση, τουλάχιστον προεκλογικά. Γι' αυτό και αποφεύγει να επαναλάβει προηγούμενες θέσεις του, ότι δηλαδή θα ήθελε να έχει τον Μόντι στο πλευρό του, σε κυβερνητικό πόστο και πιθανότατα στο υπουργείο Οικονομικών, όπως όλοι εικάζουν.
Προς το παρόν έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην αποδόμηση του Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να αντλήσει ψηφοφόρους που δεν θέλουν να συνεχίσει το έργο του Μόντι.
Μπέπε Γκρίλο: Τα γκάλοπ τον δείχνουν να εκτοξεύεται μέχρι και στο 20%, στοιχείο που αλλάζει τα δεδομένα
Μπέπε Γκρίλο: Τα γκάλοπ τον δείχνουν να εκτοξεύεται μέχρι και στο 20%, στοιχείο που αλλάζει τα δεδομένα
Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός είναι ο αγαπημένος των αγορών και των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αλλά οι Ιταλοί δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά εκτίμησαν τη φορολογία που τους επέβαλε, παρά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ο καβαλιέρε κερδίζει διαρκώς έδαφος, υποσχόμενος τη μείωση των φόρων. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντοτε με τις διαρροές δημοσκοπήσεων, καθώς αυτή την εβδομάδα απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους, η Κεντροαριστερά προηγείται της Κεντροδεξιάς κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στη Βουλή και κατά επτά μονάδες στη Γερουσία.
Ο αστάθμητος παράγοντας αυτής της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, που οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις το ήθελαν να κινείται γύρω στο 15-17%, αλλά φαίνεται ότι έχει αγγίξει το 20% των προτιμήσεων.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι ακόμη δυσκολότερο, καθώς δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο το στρατόπεδο του Μπερλουσκόνι, αλλά και το κίνημα διαμαρτυρίας του Γκρίλο.
ΑΡΧΗΓΟΙ
Ξέσπασε πόλεμος για το ντιμπέιτ
Η σύνθεση ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ είναι το πεδίο αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών. Ο Μάριο Μόντι έχει καλέσει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση τόσο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, όμως ο Καβαλιέρε απορρίπτει την πρόσκληση, λέγοντας οτι θα μιλούσε μόνο με τον Μπερσάνι. «Ο Μόντι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές και είναι απελπισμένος διότι μπορεί να μην καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε το 10% των ψήφων», είπε ο Μπερλουσκόνι, που πιστεύει οτι σε ένα ντιμπέιτ πρέπει να προσκληθούν μόνο όσοι έχουν πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Ο Μπερσάνι είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος σε ντιμπέιτ μόνο εάν συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο Μπέπε Γκρίλο, από την άλλη, έχει αποφασίσει να απόσχει από κάθε ραδιοφωνική και τηλεοπτική εκπομπή.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...