ΠΩΛΗΤΕΣ... ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΚΑΜΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ Γαλλο-βρετανική σύγκρουση για τα «φτερά» των Ινδών

Η τελευταία έκθεση του σουηδικού ινστιτούτου Sipri διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν κατά 5% το 2011, για να φτάσουν τα 410 δισ. δολάρια -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αποδίδεται, πρωτίστως, στην οικονομική κρίση.
Ακριβώς επειδή η πίτα μικραίνει, όμως, κάθε νέα συμφωνία αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερη σημασία, με αποτέλεσμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δίνουν γη και ύδωρ προκειμένου να την εξασφαλίσουν.

Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ινδίας. Η πρόθεση της κυβέρνησης του Νέου Δελχί να εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της χώρας, αγοράζοντας δεκάδες υπερσύγχρονα μαχητικά, έχει προκαλέσει (μια ακόμη) σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στους Γάλλους και τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα και να προσθέσουν στα ταμεία τους πολύτιμα έσοδα.

Επίσκεψη
Η συγκεκριμένη αγορά, άλλωστε, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται από χθες για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία -λίγες μόλις μέρες ύστερα από το ταξίδι που πραγματοποίησε εκεί ο Φρανσουά Ολάντ, με τον ίδιο σκοπό!

Η αλήθεια είναι ότι το Παρίσι διατηρεί μέχρι στιγμής το προβάδισμα, καθώς υπάρχει καταρχήν συμφωνία για την αγορά από τους Ινδούς 126 αεροσκαφών τύπου Rafale, συνολικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ (κάπου 11 δισ. δολ.). Ωστόσο, ο Κάμερον δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι οι Ινδοί έχουν παγώσει μια συμφωνία για αγορά ελικοπτέρων της ιταλο-βρετανικής κοινοπραξίας AgustaWestland, εξαιτίας σκανδάλου με μίζες. «Το (Eurofighter) Typhoon είναι ανώτερο αεροσκάφος και θα καταστήσω σαφές ότι εξακολουθεί να προσφέρεται», δήλωσε αναφερόμενος στο καμάρι της EADS, το οποίο εν μέρει κατασκευάζεται στη Βρετανία. Μάλιστα, σε αυτό το θέμα έχει και την αμέριστη στήριξη των Γερμανών, οι οποίοι επίσης είναι μεγαλομέτοχοι της EADS και εκνευρίζονται από την ανταγωνιστική στάση των Γάλλων.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό το deal που ενδιαφέρει τον Κάμερον -όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι συνοδεύεται από εκπροσώπους των 100 και πλέον κορυφαίων βρετανικών επιχειρήσεων, καθώς και από τέσσερις υπουργούς και εννέα βουλευτές. Εξάλλου, η πρώην αποικία του Στέμματος, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1947, αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες αγορές για τους Βρετανούς τα επόμενα χρόνια. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι η Ινδία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου ένα τρισ. δολάρια σε υποδομές την επόμενη πενταετία και οι βρετανικές επιχειρήσεις φιλοδοξούν να αναλάβουν πολλά από αυτά. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

[Το 50% δεν θέλει Ε.Ε.]

Ο ένας στους δύο Βρετανούς επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ενώ μόνο το 33% θα ψήφιζε υπέρ της παρα- μονής εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, σύμφωνα με δημοσκό- πηση που έγινε για λογα-ριασμό της εφημερίδας Financial Times. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 12% των ευρω-σκεπτικιστών δήλωσε ότι θα άλλαζε γνώμη εάν ο Ντ. Κάμερον αποκόμιζε αξιό-λογα κέρδη κατά την επι-κείμενη επαναδιαπραγμά-τευση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...