Αρχισε η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στο Κάιρο

Ξεκίνησαν στο Κάιρο οι εργασίες της συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 57 ισλαμικά κράτη του κόσμου. Την σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν κρίσιμα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας όπως η κατάσταση στην Συρία, οι εξελίξεις στο Μάλι αλλά και η συνέχιση των εποικισμών του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Η συνεδρίαση γίνεται στην σκιά της επίθεσης που δέχτηκε την Τρίτη ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από διαδηλωτή που προσπάθησε να τον χτυπήσει με ένα… παπούτσι. Αυτού του είδους η επίθεση αποτελεί ύψιστη προσβολή στον αραβικό κόσμο. Το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια επίσκεψης του Αχμαντινετζάντ σε τζαμί της Αιγύπτου. Το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει έναν άνδρα της ασφάλειας να προστατεύει τον ιρανό πρόεδρο, την ώρα που ο επιτιθέμενος τον αποκαλεί “άνανδρο”. Δεν έγινε γνωστό το κίνητρο της επίθεσης, αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές ήταν η ιρανική υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Συρίας.
Νωρίτερα, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε γίνει ο πρώτος ηγέτης του Ιράν που πάτησε το πόδι του στην Αίγυπτο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Τον ιρανό πρόεδρο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ισλαμιστής ομόλογός του της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είχε σπεύσει να πραγματοποιήσει στην Τεχεράνη ένα από τα πρώτα ταξίδια του αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από περίπου ένα χρόνο.


 
Στρατηγική συμμαχία με το Κάιρο αναζητά η Τεχεράνη
Είναι η πρώτη επίσκεψη Ιρανού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στην Αίγυπτο. Μία επίσκεψη που θέτει σε άλλη βάση τις σχέσεις των δύο χωρών. Σημείο κλειδί η άνοδος του ισλαμιστή Μόρσι στην εξουσία.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε το πρώτο βήμα προσέγγισης πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Ιράν, τον περασμένο Αύγουστο. Ήταν ο πρώτος Αιγύπτιος ηγέτης που επισκέφθηκε την Τεχεράνη μετά από 34 χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος Μουμπάρακ, πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν σκληρός αντίπαλος του ισλαμικού Ιράν.
Η εύθυνη όμως για τη διάρρηξη των σχέσεων των δύο κρατών βαραίνει παλαιότερους ηγέτες. Το 1979 ο Ανουάρ Σαντάτ της Αιγύπτου, υπογράφει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, και αναγνωρίζει την ύπαρξη εβραϊκού κράτους, κινήσεις που η τότε ηγεσία έκρινε ασυγχώρητες.
Την ίδια χρονιά μετά την επανάσταση στο Ιράν, εγκαθίσταται ισλαμική δημοκρατία και ο σάχης Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί εκδιώκεται από την εξουσία. Η Αίγυπτος του προσφέρει πολιτικό άσυλο. Η εχθρότητα στην ατμόσφαιρα είναι εμφανής. Το Ιράν δίνει σε κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης το όνομα του επικεφαλής των Αιγυπτίων που δολοφόνησαν το Σαντάτ το 1981, ενώ ο έκπτωτος Ιρανός σάχης αναπαύεται σε τέμενος στο Κάιρο.
Σε ένα μουσουλμανικό κόσμο που κυριαρχείται από σουνίτες, το Ιράν, η μεγαλύτερη σιιτική χώρα στον κόσμο, μετρά τους συμμάχους του στα δάχτυλα. Ανάμεσα τους και η Συρία. Στην τελευταία σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, η Τεχεράνη ήταν η μόνη που διαμαρτυρήθηκε για την εκδίωξη των πρεσβευτών της από τη Δαμασκό.
80% σουνίτες και 15% σιίτες. Αυτή είναι η αναλογία των δύο κυριότερων θρησκευτικών ομάδων του Ισλάμ.
Οι σουνίτες αποτελούν πλειοψηφία επίσης στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία αλλά και σε όλα σχεδόν τα βορειοαφρικανικά κράτη γύρω από την έρημο Σαχάρα.
Στη Συρία το 75% του πληθυσμού είναι σουνίτες αλλά η χώρα κυβερνάται ουσιαστικά από το 11% των Αλαουιτών που ανήκουν στους σιίτες.
Μεγάλη κοινότητα σιιτών ζει επίσης στο Ιράκ.
Το Μπαχρέιν κυβερνάται από σουνιτική μοναρχία, ωστόσο το 60% του πληθυσμού είναι σιίτες.
Ο Αχμαντινετζάντ υποστηρίζει σθεναρά το καθεστώς Άσαντ, καθώς δεν θέλει να δει τη σουνιτική επιρροή να εξαπλώνεται στη Συρία. Η Τεχεράνη θέλει πάσει θυσία η σιιτική ημισέληνος να συνεχίσει να φέγγει από το Ιράν, ως τη Μεσόγειο μέσω του Ιράκ, του Λιβάνου και της Συρίας.
Το Μπαχρέιν είναι επίσης στην καρδιά των εντάσεων. Κατά καιρούς η Τεχεράνη έχει κατηγορηθεί ότι στηρίζει υπόγεια την αμφισβήτηση της σουνιτικής μοναρχίας από τον σιιτικό πληθυσμό. Τα σενάρια αυτά έχουν δημιουργήσει απόσταση στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία αλλά και τις υπόλοιπες μοναρχίες του Κόλπου.
Το Ιράν προσπαθεί να κάνει πιο έντονη την παρουσία του στην περιοχή, καθώς φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι χώρες με σουνιτικούς πληθυσμούς προσπαθούν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Πρόκειται για ένα ψυχρό πόλεμο που είναι πιθανό να αναθερμανθεί ανά πάσα στιγμή.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...