Σαμαράς - Μανιτάκης στο Μαξίμου για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Αντ. Σαμαρά και τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 11 το πρωί με σκοπό να συζητηθούν τα χρονοδιαγράμματα της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο.


Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, των αλλαγών στα οργανογράμματα των δημοσίων οργανισμών και την αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού, σύμφωνα με το Έθνος.

Τρεις βασικές δεξαμενές της διαθεσιμότητας θα αποτελέσουν ο χώρος της Παιδείας που αριθμεί περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας που εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 100.000 εργαζόμενους και η τοπική αυτοδιοίκηση με 80.000 υπαλλήλους.

Από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις δημοτικές επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 15.000 υπάλληλοι από το σύνολο των 25.000 που θα προκύψουν το 2013.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ τον Μάρτιο, αναμένεται η αξιολόγηση των δομών δημοσίων φορέων

Λίστα με 25.000 απολύσεις περιμένουν οι ελεγκτές

Λίστα με 25.000 απολύσεις περιμένουν οι ελεγκτές
Του Ηλία Μπενέκου
Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θυμίζει πλέον η «επιχείρηση» αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, καθώς οι ελεγκτές πιέζουν για την υλοποίηση της ανειλημμένης δέσμευσης για απομάκρυνση 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων εντός του έτους, ζητώντας να τους παρουσιαστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και αριθμοί.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ομαλή εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ο νέος έλεγχος στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε οι τροϊκανοί επιστρέφουν στη χώρα μας, κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικός.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθούν με κάθε τρόπο να μη γίνει ούτε καν λόγος για απολύσεις, επιμένοντας στον όρο «κινητικότητα» - υπό την έννοια ότι το σύνολο των υπαλλήλων που θα βρεθεί χωρίς αντικείμενο θα μετακινηθεί καλύπτοντας κενά σε άλλες υπηρεσίες- ωστόσο, αφενός η χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται στον σχεδιασμό και αφετέρου οι αμφιβολίες ότι η τρόικα θα δεχθεί ως επαρκές ένα τέτοιο μέτρο, έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις προ ημερών εκλήθη στο Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, όπου και του κατέστη σαφές ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ακριβές σχέδιο αποχωρήσεων.
Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του μνημονίου θα πρέπει να καταγραφούν λεπτομερώς όλα τα κενά σε προσωπικό στο Δημόσιο και να τεθούν τριμηνιαίοι στόχοι για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός για αποχώρηση 6.250 υπαλλήλων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση πάντως ευελπιστούν ότι λόγω μη ρητής αναφοράς, στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στον αριθμό 6.250 ανά τρίμηνο, ο στόχος των 25.000 υπαλλήλων μπορεί να μην ισχύσει τεμαχισμένος αλλά συνολικά έως το τέλος του έτους. Κάτι τέτοιο θα έδινε «πίστωση» χρόνου, προκειμένου τα? δύσκολα να μετατεθούν για αργότερα, κάτι που θα έλυνε προς το παρόν τα χέρια της ηγεσίας, ώστε να κινηθεί ανάλογα και με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Ορατές καθυστερήσεις
Ακόμη και έτσι, όμως, οι καθυστερήσεις είναι ορατές. Οι αρμόδιοι της Βασ. Σοφίας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις επιμένουν πως οι κωλυσιεργίες που σημειώνονται στο σχέδιο κινητικότητας οφείλονται στη μη ανταπόκριση αρκετών υπουργείων να αποστείλουν λίστες με τα κενά που έχουν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για φορείς με μεγάλες ανάγκες που θα έπρεπε πρώτοι εκείνοι να επιδείξουν ενδιαφέρον για την κάλυψή τους.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί αποσπασματικά στοιχεία για κενά σε υπουργεία, με αιχμή του δόρατος την υγεία και τη δημόσια τάξη, ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί επίσημος κατάλογος με τις ελλείψεις ανά φορέα. Ακόμη και οι 2.000 υπάλληλοι που τέθηκαν ήδη σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχουν ακόμη μετακινηθεί.
Επιπλέον αν και το υπουργείο έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι αυτοί θα μετακινηθούν χωρίς να κινδυνεύσουν με απόλυση, για τους 25.000 που ακολουθούν, οι δεσμεύσεις δεν είναι το ίδιο κατηγορηματικές, προκαλώντας νέο γύρο ασάφειας και ανησυχίας στις τάξεις των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού θα συμβάλει και ο δραστικός περιορισμός - ακόμη και σε ποσοστό 50% - των δομών των υπουργείων, διαδικασία που θα συμπαρασύρει, μέσω αξιολόγησης τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτά. Ήδη είναι έτοιμα τα οργανογράμματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει θέσει υπό την εποπτεία του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα οκτώ ακόμη υπουργείων.
Μία ακόμη δεξαμενή υπαλλήλων για διαθεσιμότητα αναμένεται να αποτελέσει, τέλος, και το σχέδιο της κατάργησης - συγχώνευσης φορέων του Δημοσίου. Όπως έγινε γνωστό μέχρι τον Μάρτιο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για 700 φορείς όπου υπηρετούν συνολικά 13 χιλιάδες υπάλληλοι.


Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Στον «αέρα» τουλάχιστον 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι

Στον «αέρα» τουλάχιστον 3.500 δημόσιοι υπάλληλοι
του Ηλία Μπενέκου
Τρέχουν και δεν ... φτάνουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να κινηθούν εντός χρονοδιαγραμμάτων – για τα οποία έχουν δεσμευθεί και απέναντι στην τρόικα, που καταφθάνει στο τέλος του μήνα – και να προχωρήσουν σε μειώσεις δομών και προσωπικού στο δημόσιο.
Το “σήμα συναγερμού” εξεπέμφθη και από το Μαξίμου, όπου χθες συνεδρίασε υπό τον Αντ. Σαμαρά το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και έδωσε το “πράσινο φως” για τις αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών των υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης.
Στα νέα οργανογράμματα θα προβλέπεται μείωση δομών που θα φθάνει ακόμη και στο 50%, συμπαρασύροντας, όπως είναι φυσικό – και χιλιάδες υπαλλήλους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών περιμένουν εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ εκτιμάται πως τουλάχιστον 3.500 υπάλληλοι θα χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό, εργαζόμενοι οι οποίοι θα βρεθούν ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απέκλεισε - για την ώρα - τουλάχιστον το ενδεχόμενο απολύσεων, ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση. Ωστόσο και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι που είναι πλεονάζοντες θα μπουν άμεσα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να μπορέσουν να μετακινηθούν στο σύνολό τους σε κενές θέσεις άλλων φορέων, εντός ενός έτους. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανατοποθέτησης, ούτε για τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο τέλος του 2012.
Συγκεκριμένα, βάση των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 37%, ενώ κατ εξαίρεση, ενισχύεται με επιπλέον υπαλλήλους το Σ.ΕΠ.Ε για αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μείωση των οργανικών μονάδων κεντρικής υπηρεσίας και περιφερειακών υπηρεσιών κατά 58%. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η μείωση των οργανικών μονάδων φθάνει το 26% και στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπάρχει μείωση της τάξης του 53%.
Από τις μειώσεις δομών στα υπουργεία αναμένεται να εξοικονομηθούν περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ, μέσω μισθωμάτων και περικοπής θέσεων ευθύνης. Βάση προγραμματισμού η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ακολουθήσουν ανακοινώσεις για ακόμη πέντε υπουργεία, Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Παράλληλα, στα χέρια του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βαρτζόπουλου βρίσκονται τα οργανογράμματα των «ευαίσθητων» υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη ενώ ξεχωριστή διαδικασία προβλέπεται για τα πολυδαίδαλα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας. Σημειώνεται δε, πως ήδη έχουν εγκριθεί και παρουσιαστεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπάλληλοι εξακολουθεί να αποτελεί «αγκάθι», καθώς οι διαδικασίες κινούνται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς, ενώ και οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους απειλούν να “τορπιλίσουν” τον όλο σχεδιασμό, ξυπνώντας μνήμες από το φιάσκο της εφεδρείας. Μία ακόμη απόφαση δικαίωσης εργαζομένων που μπήκαν σε διαθεσιμότητα ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ξάνθης και αφορούσε τη διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν συνολικά 14 υπάλληλοι του δήμου από τον περασμένο Οκτώβριο. Η απόφαση υποχρεώνει το Δήμο να διατηρήσει τους υπαλλήλους στις θέσεις που κατείχαν με τον μισθό που είχαν μέχρι την ημέρα που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα. 


Ράβε-ξήλωνε η αξιολόγηση των εργαζομένων

Ράβε-ξήλωνε η αξιολόγηση των εργαζομένων
απο το υπουργείο. ενστάσεις απο την τρόικα
Στα χαρτιά παραμένει ακόμα το θέμα της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει καταλήξει στα κριτήρια με τα οποία θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση.
Αρχικά, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέταζε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τη μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, ενώ στο τραπέζι της συζήτησης είχε τεθεί η αξιοποίηση της συνέντευξης καθώς και το γραπτό τεστ δεξιοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν προέκρινε τη συνέντευξη, γιατί υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από το σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ως μέσο θετικής αξιολόγησης των «ημετέρων».
Παράλληλα απορρίφθηκε - όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- και η αξιολόγηση με τεστ γραπτών εξετάσεων στα πρότυπα του τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ, καθώς θεωρήθηκε υψηλό το κόστος της γραπτής αξιολόγησης, ενώ παράλληλα θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για τη διαμόρφωση των ερωτηματολογίων ανά κλάδο και ειδικότητα.
Απ΄ό,τι φαίνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκρίνει τη μοριοδότηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των φακέλων. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη μοριοδότηση των προσόντων των υπαλλήλων πέραν των μορίων που έχουν καθοριστεί για την κινητικότητα-διαθεσιμότητα.
Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά την ταύτιση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας, έτσι όπως παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Γάλλοι ειδικοί ζήτησαν να διαχωριστεί η κινητικότητα των υπαλλήλων και να προβλέπονται κίνητρα για τη μετακίνηση του προσωπικού, όπως είναι η κατάληψη θέσης προϊσταμένου για υπαλλήλους που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη περιφέρεια.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...