CINEMA News:Η Μισέλ Ομπάμα έδωσε το Οσκαρ στο Argo!


Τα φαβορί είναι οι μεγάλοι νικητές της 85ης τελετής απονομής των Όσκαρ.
Η ταινία "Αrgo" του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν 'Αφλεκ κέρδισε το 'Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας κατά την 85η τελετή απονομής των κινηματογραφικών αυτών βραβείων
, χθες το βράδυ στο Χόλιγουντ. και μάλιστα η ανακοίνωση του βραβείου έγινε από την Πρώτη Κυρία της Αμερικής την Μισέλ Ομπάμα. Οχι, η Μισέλ Ομπάμα δεν ανέβηκε στη σκηνή για να παραδώσει το βραβείο, αλλά συνδέθηκε με το Kodak Theatre ζωντανά από τον Λευκό Οίκο.

«Καλωσήρθατε στον Λευκό Οίκο», είπε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρική κατοικία, φορώντας ένα ασημί φόρεμα, μετά τη σύντομη εισαγωγή του Τζακ Νίκολσον, ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή του Dolby Theater.

Η Μισέλ Ομπάμα έκανε λόγο για ταινίες που «ανυψώνουν το πνεύμα και διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε», προτού συγχαρεί όλους του υποψήφιους.

«Οι εννιά αυτές ταινίες μας ταξίδεψαν στο παρελθόν και σε όλον τον κόσμο, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να γραπωθούμε από τις πολυθρόνες μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ομπάμα.

Αμέσως μετά άνοιξε τον φάκελο και ανακοίνωσε πως το βραβείο, το σημαντικότερο της βραδιάς, απονέμεται στην ταινία «Argo» του Μπεν Αφλεκ.

Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως η εμπειρία της ήταν καταπληκτική και συνεχάρη τους συντελεστές του «Argo».

Ο Μπεν Αφλεκ σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» όταν είδε την Πρώτη Κυρία να ανακοινώνει τη νίκη του. «Όλα αυτά με συγκλόνισαν, ήταν μια τεράστια τιμή για μένα, ήταν τέλεια», τόνισε.





































Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, κατά την 85η απονομή των βραβείων, στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.

Το 'Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού κέρδισε η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το "Skyfall" , θέμα της ομώνυμης τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ.Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το "Skyfall" λίγα λεπτά νωρίτερα κατά την έναρξη της 85ης τελετής των 'Οσκαρ, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια. "Είναι υπέροχο", δήλωσε συγκινημένη και αμέσως πρόσθεσε: "Και εσείς είστε υπέροχοι".

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων αναδείχθηκε το Brave, ενώ το Όσκαρ κοστουμιών πήρε η Άννα Καρένινα. Το Λίνκολν κέρδισε το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Στην κατηγορία ηχητικού μιξάζ ισοψήφισαν δύο ταινίες (Zero Dark Thirty και Skyfall).

Αναλυτικά οι νικητές των 85ων βραβείων Οσκαρ είναι:

-Οσκαρ καλύτερης ταινίας: «Argo» του Μπεν Άφλεκ.

-Οσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού: Ντάντιελ Ντέι-Λιούις

- Οσκαρ Καλύτερης Ηθοποιού: Τζένιφερ Λόρενς

- Οσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου: Κριστόφ Βαλτς κέρδισε για την ταινία «Τζάνγκο ο Τιμωρός»-Django Unchained- του Κουέντιν Ταραντίντο

-Οσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου: Αν Χάθαγουεϊ για την ταινία « Οι Άθλιοι» -Les Miserables- του Τομ Χούπερ.

- Η αυστριακή «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

-Ο Ανγκ Λι κέρδισε το Οσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Ζωή του Πι».

- Καλύτερης Ταινίας Animation στο Brave της Pixar.

- Ο Κλαούντιο Μιράντα κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας με την ταινία «Η Ζωή του Πι», κατά την απονομή των φετινών Όσκαρ.

- Η ίδια ταινία κέρδισε και το Οσκαρ Οπτικών Εφέ.

-Το Οσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης κέρδισαν οι Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».

-Καλύτερο τραγούδι κρίθηκε το Skyfall της Adele για την ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ.

- Το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου κέρδισε ο Κρις Τέριο για το «Argo» ενώ για την ίδια ταινία κέρδισε το Οσκαρ μοντάζ ο Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ.

- Το Οσκαρ κοστουμιών κέρδισε η «Άννα Καρένινα» για την Ζακλίν Ντουράν σε μια ταινία που δεν πολυακούστηκε, παρά το «πρεστίζ» της «μοντέρνας» μεταφοράς (ίσως αυτό να ήταν το πρόβλημα).

-Όσκαρ μακιγιάζ και κομμώσεων δόθηκαν για την ταινία «Οι Άθλιοι» στους Λίζα Γουέσκοτ και Τζούλι Ντάρτνελ.

-Οσκαρ καλύτερου ηχητικού μοντάζ δόθηκε εξ ημισείας στα “Zero Dark Thirty” και “Skyfall”.









Οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες φέτος για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.
Πρώτη και καλύτερη η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε με πρωταγωνιστές τους έξοχους Ζαν Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά. Το φιλμ είναι υποψήφιο σε πέντε κατηγορίες και θεωρείται
σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.Η «Αγάπη» ξεκίνησε πέρσι τον Μάιο τη διαδρομή της, κερδίζοντας το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου στη συνέχεια την τίμησε με τέσσερα βραβεία: καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας. Η «Αγάπη» έχει κερδίσει επίσης και τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς.
Το «Κον Τίκι», η δεύτερη υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, μας έρχεται από τη Νορβηγία και ουσιαστικά αποτυπώνει την ομώνυμη αποστολή του Θορ Χέγιερνταλ το 1947. Ο εξερευνητής εθνογράφος ήθελε να αποδείξει ότι άνθρωποι από την Νότια Αμερική είχαν εγκατασταθεί στην Πολυνησία, από την προκολομβιανή περίοδο. Για να γίνει πιστευτός, έφτιαξε μια σχεδία από τροπικά δέντρα, χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές. Με αφετηρία το Περού, ξεκίνησε στη συνέχεια να φτάσει στην Πολυνησία, έχοντας ως πλήρωμα πέντε άνδρες.
Το «No», η ταινία από την Χιλή που σκηνοθέτησε ο Πάμπλο Λαρέν αφορά ένα διευθυντικό στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, που προσλαμβάνεται από τους αντιπάλους του Πινοσέτ για να πείσει διαφημιστικά τους Χιλιανούς να μην ψηφίσουν υπέρ του στο δημοψήφισμα που οργανώνει ο δικτάτορας. Παρόλο που πολλοί πολιτικοί της αριστεράς θεωρούν ότι ο Πινοσέτ θα νοθεύσει το αποτέλεσμα, ο διαφημιστής πιστεύει ότι μπορεί να δώσει στους συμπολίτες του την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Η ταινία βραβεύτηκε στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών, όπου προβλήθηκε στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών».
Η δανέζικη ταινία «Ο έρωτας της βασίλισσας» του Νικολάι Αρσέλ εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στη βασίλισσα της Δανίας και σε έναν γερμανό γιατρό, ο οποίος είναι ο πιο έμπιστος σύμβουλος του άνδρα της. Η σχέση τους θα αλλάξει την τύχη της χώρας. Παντρεμένη σε εφηφική ηλικία με τον τρελό βασιλιά Κρίστιαν, η βασίλισσα Καρολίνα δεν αισθάνεται κανένα ενδιαφέρον γι’ αυτόν. Ερωτεύεται τον συμπονετικό και ευφυή Γιόχαν Φρίντριχ Στρούνζεε και μαζί προσπαθούν να αλλάξουν τη δανέζικη κοινωνία, φέρνοντάς την κοντά στο γαλλικό διαφωτισμό. Η ταινία συμμετείχε επίσης στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2011.
Το καναδέζικο «War Witch» του Κιμ Νγκουγιέν μας μεταφέρει σε ένα κράτος της Κεντρικής Αφρικής. Ένα 12χρονο κορίτσι απαγάγεται από το χωριό της και εξωθείται να πολεμήσει ως στρατιώτης. Η μικρή Κομόνα θα σημαδευτεί ανεπανόρθωτα σωματικά και ψυχικά, βιώνοντας καθημερινά αυτή την σκληρή εμπειρία. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις παιδιών στρατιωτών από την Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Νγκουγιέν χρειάστηκε δέκα χρόνια για να καταφέρει να φέρει όλη αυτή την ιστορία στη μεγάλη οθόνη.
Ξημερώματα Δευτέρας θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο τυχερός που θα φύγει έχοντας στα χέρια του τον θείο Όσκαρ.

Όσκαρ: οι υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας

Όλη η κινηματογραφική αφρόκρεμα του Χόλιγουντ αναμένεται να δώσει το παρόν στην τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή, στο καινούργιο Dolby Theatre.
Για να δούμε ποιοι είναι οι φετινοί υποψήφιοι για καλύτερη σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία:
Το «Λίνκολν» έχει συγκεντρώσει συνολικά 12 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και καλύτερης ταινίας
Ακολουθεί «Η ζωή του Πι» με 11 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ανγκ Λι και καλύτερης ταινίας. Η ταινία αφηγείται τις περιπέτειες του νεαρού Πι, του γιου ενός ζευγαριού που είχε ένα ζωολογικό κήπο, ο κόσμος του οποίου αλλάζει, όταν οι γονείς του πωλούν τον ζωολογικό κήπο και αυτός ανοίγει πανιά για τον Καναδά με τα ζώα που του έχουν απομείνει.
«Ο οδηγός αισιοδοξίας» με 8 υποψηφιότητες «παίζει» σε όλες τις βασικές κατηγορίες των Όσκαρ. Α΄ και Β΄ ανδρικού και γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας για τον Ντέιβιντ Ο Ράσελ, καθώς και καλύτερης ταινίας. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ένας νεαρός άνδρας με διπολική διαταραχή. Ο Ράσελ που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας έχει ως πηγή έμπνευσής του, το γιο του που πάσχει από την ίδια ασθένεια.
«Τα Μυθικά πλάσματα του Νότου», το μόνο δείγμα καλού αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου που φτάνει στη βραδιά της απονομής, έχει συγκεντρώσει τέσσερις υποψηφιότητες, ανάμεσά τους καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για τον Μπεν Ζάιτλιν. Στην ταινία, ένα νεαρό εξάχρονο κορίτσι, η Χασπάπι προσπαθεί να βοηθήσει μαζί με τον πατέρα της τους υπόλοιπους κατοίκους της κοινότητας που ζουν στη Λουιζιάνα, όταν τα νερά μιας πλημμύρας δημιουργούν κίνδυνο για όλη την περιοχή.
Η ταινία «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε διεκδικεί, αφού πήρε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο δημιουργός της, Μίκαελ Χάνεκε διεκδικεί και το Όσκαρ σκηνοθεσίας. Θέμα της ταινίας η αλλαγή που υφίσταται η ζωή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εξαιτίας της ασθένειας που χτυπά τη γυναίκα.
Τη φετινή χρονιά, έχουμε το παράδοξο του Μπεν Άφλεκ, σκηνοθέτη της «Επιχείρησης: Argo», ο οποίος ενώ έχει κερδίσει σχεδόν παντού το βραβείο σκηνοθεσίας, δεν βρίσκεται στην αντίστοιχη πεντάδα των καλύτερων σκηνοθετών που διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο. Το φιλμ είναι όμως πλέον το βασικό φαβορί για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Το «Django: Ο Τιμωρός», η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε και έγραψε ο Κουέντιν Ταραντίνο βρίσκεται επίσης στη λίστα των ταινιών που κυνηγούν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για φέτος. Η ταινία είναι υποψήφια συνολικά σε πέντε κατηγορίες. Η υπόθεση έχει ως εξής: ο Δρ. Κινγκ Σουλτζ που είναι ανθρωποκυνηγός αγοράζει έναν δούλο, τον Ντζάνγκο και του υπόσχεται να του χαρίσει την ελευθερία του, αφού τον βοηθήσει να πιάσει τους εγκληματίες που ψάχνει.
«Οι Άθλιοι», η κινηματογραφική μεταφορά του πετυχημένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ από τον Τομ Χούπερ είναι υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες, ανάμεσά τους και στην κατηγορία για την καλύτερη ταινία της χρονιάς.
Τέλος το «Zero Dark Thirty» που βγήκε αυτή την εβδομάδα στους ελληνικούς κινηματογράφους κυνηγά επίσης το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ δικεδικεί άλλα τέσσσερα αγαλματίδια.
Αυτές είναι όλες οι υποψηφιότητες για τις δύο βασικές κατηγορίες της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας. Για να δούμε σε ποιους θα κλείσει το μάτι την Κυριακή ο θείος Όσκαρ.

 

Οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου

Η αντίστροφη μέτρηση για τη βραδιά των Όσκαρ έχει ξεκινήσει. Την Δευτέρα τα ξημερώματα θα ξέρουμε ποιοι θα είναι οι φετινοί νικητές. Για να δούμε όμως ποιες είναι οι φετινές υποψηφιότητες στις κατηγορίες καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας.
Η Τζέσικα Τσάστεϊν είναι από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την ερμηνεία της στην ταινία «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου. Η ταινία αφορά το δεκαετές κυνήγι και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν από την CIA.
Η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια στη φετινή απονομή είναι η εννιάχρονη Κουβενζανέ Γουώλις, η οποία ερμηνεύει τη Χάσπαπι, ένα μικρό μορίτσι που βοηθά τους γείτονές της σε μια κοινότητα της Λουιζιάνα να αντιμετωπίσουν την επικείμενη πλημμύρα. Όλα αυτά συμβαίνουν στην ταινία «Τα μυθικά πλάσματα του Νότου».
Ενώ η Γουώλις είναι η μικρότερη σε ηλικία υποψήφια, η 85χρονη Εμανουέλ Ριβά είναι η μεγαλύτερη. Η γαλλίδα ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην ταινία «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε, όπου ερμηνεύει μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει τους τελευταίους δύσκολους μήνες της ζωής της, μαζί με τον άνδρα της.Η Ριβά κέρδισε μάλιστα πριν από λίγες μέρες και το βραβείο BAFTA για την ερμηνεία της.
Στις καλύτερες γυναικείες ερμηνείες της χρονιάς βρίσκεται και η Ναόμι Γουώτς για το ρόλο της στην ταινία «The Impossible», που έχει ως θέμα της το τσουνάμι που έπληξε τη Νοτιοανατολική Ασία το 2004. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στην περιπέτεια που έζησε μια οικογένεια Ισπανών, κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων.
Οι δύο πρωταγωνιστές στην ταινία «Οδηγός αισιοδοξίας», Τζένιφερ Λώρενς και Μπράντλεϊ Κούπερ είναι και οι δύο υποψήφιοι στις κατηγορίες καλύτερης γυναικείας και καλύτερης ανδρικής ερμηνείας αντίστοιχα.
Η Λώρενς ερμηνεύει τη νεαρή χήρα ενός αστυνομικού που μπλέκει ερωτικά με έναν νέο, ο οποίος πάσχει από διπολική διαταραχή, τον οποίο υποδύεται ο Μπράντλεϊ Κούπερ. Η Τζένιφερ Λόρενς βραβεύτηκε με Screen Actors Guild Award Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και με τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία – Μιούζικαλ.
Το φαβορί για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου είναι όμως ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις για την καθηλωτική εμφάνισή του στην ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Εάν κερδίσει θα γράψει πραγματικά ιστορία, καθώς θα είναι ο πρώτος ηθοποιός που κερδίζει τρία όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου. Ο 55χρονος Λιούις ερμηνεύει εξαιρετικά τον πρόεδρο, ο οποίος οδήγησε το αμερικανικό έθνος να υιοθετήσει το άρθρο ενάντια στη δουλεία, το 1865.
Ο Χιού Τζάκμαν έκανε την ευχάριστη έκπληξη, ερμηνεύοντας τον Γιάννη Αγιάννη στην κινηματογραφική εκδοχή του διάσημου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ «Οι Άθλιοι». Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ έχει μεταφερθεί εξαιρετικά στη μεγάλη οθόνη, χάρις στη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του Τομ Χούπερ. Είναι η πρώτη φορά που ο 44χρονος ηθοποιός είναι υποψήφιος για Όσκαρ.
Στην ταινία «The Master», ο Γιοακίν Φίνιξ ερμηνεύει ένα βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είναι αλκοολικός και ζητά βοήθεια από τον ιδρυτή μιας αμφιλεγόμενης θρησκευτικής ομάδας που ονομάζεται «The Cause» και θυμίζει Σαϊεντολογία. Έχοντας ήδη στις αποσκευές του, το βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ της Βενετίας, το οποίο μοιράστηκε με τον συμπρωταγωνιστή του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο Φίνιξ βρίσκεται κι αυτός στην τελική λίστα των υποψηφιοτήτων πρώτου ανδρικού ρόλου.
Υποψήφιος για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία της χρονιάς είναι και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο οποίος είναι υποψήφιος για πέμπτη φορά. Ο ηθοποιός ερμηνεύει έναν πιλότο, ο οποίος σώζει ένα αεροπλάνο από τη συντριβή. Στη συνέχεια όμως, κατά τη διάρκεια της έρευνας φαίνεται ότι έχει κάνει κατάχρηση ουσιών.
Λίγες μέρες απομένουν πλέον για να μάθουμε τους νικητές της 85ης απονομής των Όσκαρ.

Στο δρόμο για τα Όσκαρ

Οι ταινίες της εβδομάδας

Όσκαρ, Όσκαρ, Όσκαρ και... Κάννες. Τρεις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες και μία βραβευμένη (με δύο βραβεία) στην Κρουαζέτ σπρώχνονται για να προλάβουν την τελετή της απονομής. Δεν είναι απαραίτητα οι καλύτερες ταινίες της σεζόν, αλλά είναι απαραίτητες αν θέλετε να έχετε άποψη για τα βραβεία. Ιδίως για την ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου: Τι θέση παίρνει το «Zero Dark Thirty» απέναντι στα στρατιωτικά βασανιστήρια; Η απεικόνισή τους συνεπάγεται και προώθησή τους; Πόση αλήθεια κρύβει η ιστορία της σύλληψης του Μπιν Λάντεν; Έχει σημασία; Πόσα ωραία αντρικά κορμιά μπορούν να χωρέσουν σε μια ταινία;
 

(3) Zero Dark Thirty

Της Κάθριν Μπίγκελοου. Δραματική, 2012, ΗΠΑ. 2 ώρες και 37 λεπτά. Με τους: Τζέσικα Τσαστέιν, Μαρκ Στρονγκ, Κρις Πρατ, Τζένιφερ Ιλ

 


Η Κάθριν Μπίγκελοου γεννήθηκε για να σκηνοθετεί σκηνές δράσης – υπόκωφης ενίοτε, εκρηκτικής άλλοτε – σα να είχε πέσει σε καζάνι με τεστοστερόνη όταν ήταν μικρή (θυμηθείτε την - καλύτερη - ταινία της «Point Break»). Με την επιτυχία του «Hurt Locker», η Μπίγκελοου απέκτησε το στάτους της αυθεντίας σε θέματα απεικόνισης του αμερικανικού στρατού και προσέλκυσε ένα κάρο αντιδράσεις όταν, περνώντας πια στο «Zero Dark Thirty», έδειξε σκηνές βασανιστηρίων ως μέρος της διαδικασίας αναζήτησης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η αλήθεια είναι πως οι σκηνές των βασανιστηρίων, άσχετα με το αν τελικά είχαν ή δεν είχαν καταλυτική επίδραση στο αποτέλεσμα της έρευνας της CIA, ανήκουν σε μια άχαρη πρώτη εισαγωγή στην ιστορία καθώς η Τζέσικα Τσαστέιν, μοναχική καουμπόι στην έρημο των κακών Αράβων (όπως δείχνει η ταινία), αναλαμβάνει το μακρύ δρόμο της εύρεσης του Μπιν Λάντεν. Η πρώτη αυτή ώρα είναι άχαρη κυρίως γιατί δεν περιέχει δράση. Και σε όσα σημεία υπερτερεί ο διάλογος, η ταινία της Μπίγκελοου απλά δεν πείθει, λόγω είτε απροσδιόριστης κατεύθυνσης, είτε ασαφούς ρυθμού. Είναι κρίμα γιατί, αν και σε σαφώς πιο μαζεμένους τόνους απ’ ό,τι υπαγορεύει το αμερικανικό πάθος – και το τραύμα –, το «Zero Dark Thirty» πραγματικά αποστομώνει όταν ανεβαίνουν οι παλμοί. Στην τελική σεκάνς δε, κατά την οποία εισβάλλουν οι στρατιώτες στην κρυψώνα του Μπιν Λάντεν, δεν τίθεται καν θέμα πειστικότητας: νιώθεις πως βλέπεις ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν πολλές ενστάσεις, όπως το τελευταίο απογοητευτικό πλάνο, αλλά το σημαντικό τελικά είναι πως το «Zero Dark Thirty» στρέφει, εκτός αίθουσας, τη συζήτηση σε σημαντικά ζητήματα περί ηθικής και ευθύνης. Μπορεί να μην ξέρει πώς να «μιλήσει», αλλά με κάποιον τρόπο καταφέρνει να κάνει τους άλλους να μιλήσουν γι’ αυτό. Χωρίς κανένα βασανιστήριο.

(3) Μαθήματα ενηλικίωσης / The Sessions
Του Μπεν Λούιν. Δραματική κομεντί, ΗΠΑ, 2012. 1 ώρα και 35 λεπτά. Με τους: Τζον Χοκς, Έλεν Χαντ, Γουίλιαμ Χ. Μέισι.

Μια φωτεινή ταινία βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Μαρκ Ο’ Μπράιαν, ενός παραπληγικού συγγραφέα, ο οποίος αποφασίζει στα 38 του, κόντρα στις καθολικές πεποιθήσεις του, να κάνει για πρώτη φορά έρωτα – εκτός γάμου φυσικά - με τη βοήθεια μιας σεξο-θεραπεύτριας. Παρά τη μια κάποια δόση τηλεοπτικής χροιάς στην κινηματογράφιση, τα «Μαθήματα ενηλικίωσης» είναι μια ενήλικη ταινία για έναν ενήλικα με αναπηρία – χιουμοριστική και γλυκιά και, φυσικά, ωραιοποιημένη.

(3) Ο έρωτας της βασίλισσας / A Royal Affair
Του Νίκολαϊ Άρσελ. Δραματική, 2012, Δανία. 2 ώρες και 17 λεπτά. Με τους: Αλίσια Βικάντερ, Μαντς Μίκελσεν, Μίκελ Μπο Φέλσγκαρντ

Ο «Έρωτας της βασίλισσας» αφηγείται την ιστορία της Βασίλισσας Καρολίνας της Δανίας, η οποία βρέθηκε από ανέμελο κοριτσάκι στην Αγγλία να παντρεύεται τον Βασιλιά Κρίστιαν τον 7ο της Δανίας, να παραμελείται απ’ αυτόν και να ερωτεύεται εν τέλει τον γιατρό και σύμβουλό του, Γιόχαν Στρούνζε. Συμβατική αφηγηματικά, αλλά καθ’ όλα απολαυστική, με τον πάντα υπέροχο Μαντς Μίκελσεν.

(2) Λώρενς για πάντα / Laurence anyways
Του Ζαβιέ Ντολάν. Δραματική, 2012, Καναδάς. 2 ώρες και 48 λεπτά. Με τους: Μελβίλ Πουπό, Σουζάν Κλεμάν, Ναταλί Μπαΐ

Ο Ζαβιέ Ντολάν αγαπά πολύ το ρητό «Οι καλοί καλλιτέχνες δε δανείζονται, αλλά κλέβουν» (αλλά μάλλον δεν το έχει καταλάβει πλήρως). Η ταινία του για έναν άντρα, ο οποίος αποφασίζει να αλλάξει φύλο και να παραμείνει παντρεμένος με τη γυναίκα του, είναι ένα άκρως πληθωρικό, φορμαλιστικό συνονθύλευμα χαοτικών αναφορών. Όχι τίποτα άλλο, αλλά με όλη αυτή την προσοχή στο στιλ και παρά τις σχεδόν τρεις ώρες αφήγησης, δε μαθαίνεις ουσιαστικά τίποτα για αυτόν τον άνθρωπο με την τόσο ενδιαφέρουσα – δυνητικά – ιστορία. Χαζεύεις όμως ρούχα, σκηνικά και μουσικές.




 :“The Impossible”, μια ταινία για το τσουνάμι του 2004... Fast & Furious 6 - Extended First Look




Vin Diesel, Paul Walker and Dwayne Johnson lead the returning cast of all-stars as the global blockbuster franchise built on speed races to its next continent in Fast & Furious 6. Reuniting for their most high-stakes adventure yet, fan favorites Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Sung Kang, Gal Gadot, Chris "Ludacris" Bridges and Elsa Pataky are joined by badass series newcomers Luke Evans and Gina Carano.


Since Dom (Diesel) and Brian's (Walker) Rio heist toppled a kingpin's empire and left their crew with $100 million, our heroes have scattered across the globe. But their inability to return home and living forever on the lam have left their lives incomplete. 

Meanwhile, Hobbs (Johnson) has been tracking an organization of lethally skilled mercenary drivers across 12 countries, whose mastermind (Evans) is aided by a ruthless second-in-command revealed to be the love Dom thought was dead, Letty (Rodriguez). The only way to stop the criminal outfit is to outmatch them at street level, so Hobbs asks Dom to assemble his elite team in London. Payment? Full pardons for all of them so they can return home and make their families whole again. 

Building on the worldwide blockbuster success of Fast Five and taking the action, stunts and narrative to even greater heights, Fast & Furious 6 sees director Justin Lin back behind the camera for the fourth time. He is supported by longtime producers Neal H. Moritz and Vin Diesel, who welcome producer Clayton Townsend back to the series.




















Ναόμι Γουότς και Γιούαν Μακ Γκρέγκορ μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη δραματική ταινία
“The Impossible”, “Το Αδύνατο”, που έχει ως θέμα της το τσουνάμι που χτύπησε την Νοτιοανατολική Ασία το 2004. Η Ναόμι Γουότς ερμηνεύει τη σύζυγο, η οποία παγιδεύεται με τον ένα γιο, ενώ ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, τον άνδρα της, ψάχνει με τους υπόλοιπους να τους βρουν.


“Η ιδέα του να κάνεις μια ταινία για το τσουνάμι και να είναι κατά κάποιο τρόπο θεαματική, ήταν πολλή τρομακτική για μένα στην αρχή, όταν μου παρουσίασαν για πρώτη φορά το σενάριο. Αλλά μόλις το διάβασα, κατάλαβα ότι έπρεπε να το κάνω, γιατί χειρίζεται το θέμα με μεγάλη ευαισθησία και λέει την αλήθεια για την ιστορία της Μαρίας” παραδέχεται η ηθοποιός.

Πηγή έμπνευσης είναι η αληθινή περιπέτεια μιας οικογένειας Ισπανών, στην ταινία είναι μια οικογένεια Βρετανών, που περνά όλες τις διακοπές των Χριστουγέννων, προσπαθώντας να επανενωθεί και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το τσουνάμι. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ θεωρεί ότι η πρόκληση είναι να αποδοθεί με αληθοφάνεια το στόρι, αφού στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα:

“Λοιπόν θεωρώ πολύ σημαντικό ότι ήμασταν εκεί, που συνέβη. Κάναμε γυρίσματα στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου έμενε η οικογένεια, όταν το τσουνάμι χτύπησε την ακτογραμμή. Στεκόμασταν στο ίδιο σημείο, όπου στεκόταν η οικογένεια το 2004. Πολλοί από το ταϋλανδέζικο συνεργείο που χρησιμοποιήσαμε, είχαν θύματα από το τσουνάμι. Άρα περιβαλλόμασταν όλη την ώρα από ανθρώπους που είχαν εμπειρία από πρώτο χέρι της συγκυρίας που προσπαθούσαμε να ανακατασκευάσουμε”.

Η καινούργια ταινία του δημιουργού του Ορφανοτροφείου, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα είναι εντυπωσιακή. Το τσουνάμι της Νοτιοανατολικής Ασίας χτύπησε 14 χώρες και προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους. Είναι η 6η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ιστορικά φυσική καταστροφή.

Η ταινία γυρίστηκε στην μεγαλύτερη δεξαμενή νερού της Ισπανίας, αλλά και στην Ταϊλάνδη σε νοσοκομεία και ξενοδοχεία που πραγματικά αντιμετώπισαν τον εφιάλτη 8 χρόνια πριν.

“Το αδύνατο” βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Ιανουαρίου.




cinema

Όλα τα τελευταία νέα ταινιών με κλιπ, σχόλια και συνεντεύξεις από τον κόσμο του κινηματογράφου.
  • cinema: «Race 2»: Το Μπόλιγουντ στα καλύτερά του

    «Race 2»: Το Μπόλιγουντ στα καλύτερά του

    Μετά τη μεγάλη επιτυχία της μπολιγουντιανής υπερπαραγωγής «Race», το…
    25/01 14:59 CET
  • cinema: «Χάνσελ και Γκρέτελ: Κυνηγοί μαγισσών»

    «Χάνσελ και Γκρέτελ: Κυνηγοί μαγισσών»

    Μια σκοτεινή και αρκετά βίαιη εκδοχή του γνωστού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, «Χάνσελ και Γκρέτελ» προτείνει ο νορβηγός σκηνοθέτης Τόμι…
    24/01 15:56 CET
  • cinema: «Austenland» και «Stoker» έκαναν πρεμιέρα στο Σάντανς

    «Austenland» και «Stoker» έκαναν πρεμιέρα στο Σάντανς

    Με πολλές πρεμιέρες και ενδιαφέρουσες ταινίες συνεχίζεται το φεστιβάλ…
    23/01 12:06 CET
  • cinema: Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, αλκοολικός πιλότος στην ταινία δράσης «Flight»

    Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, αλκοολικός πιλότος στην ταινία δράσης «Flight»

    Έναν αλκοολικό πιλότο ερμηνεύει, ο δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ…
    22/01 15:54 CET
  • cinema: Μαγική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο στο εξωτερικό

    Μαγική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο στο εξωτερικό

    Το 2012 ήταν μια μαγική χρονιά για το γαλλικό κινηματογράφο σε όλο τον…
    21/01 12:22 CET
  • cinema: Πρεμιέρα για το φεστιβάλ Σάντανς

    Πρεμιέρα για το φεστιβάλ Σάντανς

    Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας του σημαντικότερου φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Φεστιβάλ Σάντανς ξεκίνησε το…
    18/01 15:54 CET

  • Η επιστροφή του Άρνι στη μεγάλη οθόνη

    Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μια περιπέτεια δράσης που έχει τίτλο «The Last Stand». Στην ταινία ερμηνεύει το σκληρό…
    17/01 16:56 CETcinema: «Quai D’Orsay»: Ο Μπερτράν Ταβερνιέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
  • «Quai D’Orsay»: Ο Μπερτράν Ταβερνιέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται άλλη μια συνηθισμένη μέρα στο Συμβούλιο…
    16/01 16:39 CET


    Υπόθεση: Το 1988, όταν ο Πινοσέτ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα που θα καθορίσει την προεδρία του στη Χιλή, η αντιπολίτευση αναθέτει σ’ ένα νεαρό μαρκετίστα την καμπάνια της. O Gael Garcia Bernal υποδύεται έναν παράτολμο νέο, στέλεχος μιας διαφημιστικής εταιρίας που ηγείται της εκστρατείας ‘ΝΟ’, εναντίον του Πινοσέτ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους καθεστωτικούς ο René Saavedra παράλληλα με την δική του μάχη στην προσωπική του ζωή, επιστρατεύει τους πιο δυνατούς όρους μάρκετινγκ και με τη βοήθεια των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης καταστρώνουν ένα σχέδιο κι έχουν 27 ημέρες για να το εκτελέσουν σωστά, να κερδίσουν τις εκλογές και να απελευθερώσουν την χώρα τους.

    Σκηνοθεσία: Pablo Larrain
    Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Alfredo Castro, Antonia Zegers



    WARM BODIES
  • Υπόθεση: Ένας μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη, μετατρέποντας τους πολίτες, διαρκώς, σε πεινασμένα ζόμπι χωρίς αναμνήσεις και αισθήματα. Οι ελάχιστοι θνητοί που γλύτωσαν από τη μανιακή επέλαση του ιού παραμένουν στοιβαγμένοι και κατατρομαγμένοι σε πλήρη οχύρωση, αναπολώντας το ευτυχισμένο τους παρελθόν.
    Αλλά όλα αυτά αλλάζουν όταν μερικά ζόμπι θα πέσουν πάνω σε ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν για προμήθειες. Ο R (Νίκολας Χουλτ), ένα καλόψυχο νεαρό ζόμπι, είναι τόσο γοητευμένος από το υπέροχο ζωντανό που ακούει στο όνομα Τζούλι (Τερέζα Πάλμερ), που την ώρα που κάποιοι σύντροφοί του θέλουν να την κατασπαράξουν εκείνος της σώζει τη ζωή.
    Ο R μεταφέρει την Τζούλι σε ένα αεροδρόμιο, το οποίο εκείνος θεωρεί σπίτι του, και την κρύβει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο αεροσκάφος 747, γεμάτο με θησαυρούς που έχει μαζέψει - δίσκους βινυλίου, γυάλινες μπάλες με χιόνι, μουσικά όργανα και διάφορα κειμήλια μιας άλλης εποχής. Τις επόμενες μέρες, σε αυτή την άνετη και ζεστή κρυψώνα τους, η Τζούλι αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον R, καθώς συνειδητοποιεί ότι έχει πολλά περισσότερα από ένα απλανές βλέμμα και μια αργή κίνηση.
    Δεν είναι έρωτας με την πρώτη ματιά… Παρόλο που η Τζούλι έχει παρελθόν με τα ζόμπι καθώς ένα από αυτά είχαν σκοτώσει τη μητέρα της, επιστρέφει σπίτι της με ανάμεικτα συναισθήματά για τον R. Εκεί την περιμένει ο πατέρας της (Τζον Μάλκοβιτς), ο οποίος είναι ένας αδίστακτος κυνηγός ζόμπι. Εν τω μεταξύ, ο ερωτόληπτος R αλλάζει σιγά-σιγά, με τρόπους που ποτέ δεν φανταζόταν και αρχίζει να πιστεύει ότι το δέσιμό του με την Τζούλι είναι η σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

    Σκηνοθεσία: Jonathan Levine
    Πρωταγωνιστούν: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich



    LINCOLN

Υπόθεση: Η ταινία παρακολουθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, του Αβραάμ Λίνκολν. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί τον (δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ ερμηνείας) Ντάνιελ Ντέι-Λιούις σε ένα συναρπαστικό θρίλερ, που εξετάζει τη σύγκρουση ανάμεσα στον Λίνκολν και τους ισχυρούς άνδρες του υπουργικού συμβουλίου του, στην προσπάθειά του να τερματίσει την πιο αιματοβαμμένη σύγκρουση της χώρας, τον Εμφύλιο Πόλεμο, και ν’ αλλάξει τον ρου της ιστορίας βάζοντας τέλος στη δουλεία και επαναφέροντας την Ένωση της Αμερικής.

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Πρωταγωνιστούν: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Tommy Lee Jones, John Hawkes



STORIES WE TELL


Υπόθεση: Η ηθοποιός και σκηνοθέτης («Take this waltz»/ «Το δικό μας βάλς») Sarah Polley, αποφασίζει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για να πει τη δική της ιστορία. Την ιστορία της οικογένειάς της με αφετηρία τη μητέρα της και γύρω από εκείνη ένα γαϊτανάκι συντρόφων ανάμεσα στους οποίους η σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τον πραγματικό της πατέρα. Ένα κουβάρι που ξετυλίγεται παράλληλα με τα γυρίσματα και κάνει ακόμη και τον θεατή να νιώθει μέλος αυτής της οικογένειας, αυτής της ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Sarah Polley

PHGH


Το πρόγραμμα της φετινής Μπερλινάλε

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το πρόγραμμα πλέον έχει διαμορφωθεί. Η φετινή διοργάνωση αποτελείται από επτά διαφορετικές κατηγορίες που παρουσιάζουν νέες ανεξάρτητες, πειραματικές, σινεφιλ ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελείται από 19 παραγωγές που διεκδικούν την Χρυσή Άρκτο.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι από το 2001, ο Ντίτερ Κόσλικ:«Έχουμε ένα διαγωνιστικό που έχει από όλα. Νέους δημιουργούς, πολλές παραγωγές και σκηνοθέτες από την Ανατολική Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί αμερικανοί ανεξάρτητοι σκηνοθέτες στο γενικό πρόγραμμα, αλλά και στο διαγωνιστικό. Και τέλος έχουμε μεγάλες ταινίες, χολιγουντιανά μπλοκμπάστερς, αλλά και φιλμ από την Ασία, όπως την ταινία του Γουόνγκ Καρ Βάι που ανοίγει το φεστιβάλ, την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Σόντεμπεργκ και την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ «Ταξίδι στη Λισσαβώνα».

Ο Γουόνγκ Καρ Βάι θα είναι και ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος. Η ταινία του «The Grandmaster»που θα παιχτεί στην πρεμιέρα της Μπερλινάλε, δεν συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Το σενάριο βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ιπ Μαν, ενός διάσημου δασκάλου πολεμικών τεχνών που ήταν και ο δάσκαλος του Μπρους Λι. Η ταινία υπόσχεται πολλή δράση, εντυπωσιακές σκηνές και γερή δόση από πολεμικές τέχνες.

Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της καινούργιας ταινίας του Δανού Μπιλ Όγκαστ, «Night Train to Lisbon», θα γίνει επίσης στο Βερολίνο. Πρωταγωνιστής της ο Τζέρεμι Άιρονς που υποδύεται έναν καθηγητή Λατινικών από τη Βέρνη που εγκαταλείπει τα πάντα, όταν πέφτει στα χέρια του το βιβλίο ενός πορτογάλου ποιητή. Παίρνει το νυχτερινό τρένο για Λισσαβώνα για να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του τα θέματα που τον απασχολούν.

«Έχουμε πολλές ταινίες που αφορούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε μια κατάσταση και δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν. Για παράδειγμα δύο γαλλικές παραγωγές ασχολούνται με αυτό το θέμα: Η «Καμίλ Κλωντέλ» και επίσης το «La Religieuse». Και οι δύο εκτυλίσσονται, η μία σε ένα ψυχιατρείο και η άλλη σε ένα είδους ψυχιατρείο που είναι ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, γιατί τα συστήματα είναι πολύ ισχυρά», δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ.

Φέτος, υπάρχει και μια ισχυρή τριπλή γαλλική παρουσία στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Η «Καμίλ Κλωντέλ» με την Ζιλιέτ Μπινός να υποδύεται τη διάσημη γλύπτρια, το «Elle s’en va» με την Κατρίν Ντενέβ να ερμηνεύει την 60χρονη Μπέτι που εγκαταλείπει τα πάντα και φεύγει και τέλος το «La Religieuse» όπου μια νέα γυναίκα στέλνεται σε ένα μοναστήρι, παρά τη θέλησή της.

Ο Στίβεν Σόντεμπεργκ επιστρέφει με το ψυχολογικό θρίλερ «Side Effects», όπου ερευνά τις μηχανορραφίες των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών. Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα που παίρνει ψυχοφάρμακα που την οδηγούν σε απώλεια των αισθήσεών της. Μια μέρα ο άντρας της βρίσκεται άγρια μαχαιρωμένος στο διαμέρισμά τους. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζουντ Λο και Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Η φετινή Μπερλινάλε ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 του μηνός.

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΙΝΤΕΡ

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη βραδιά των Οσκαρ

Εφθασε η μεγάλη βραδιά των απανταχού σινεφίλ, η φαντασμαγορική τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ. Φέτος είναι μία από τις πιο απρόβλεπτες χρονιές για τα Όσκαρ. Όχι μόνο σε σχέση με το ποιοι θα είναι οι νικητές, αλλά και στις ίδιες τις υποψηφιότητες.

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη βραδιά των Οσκαρ
Τα 85α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα έχουν επικεφαλής της κούρσας έναν Αμερικανό πρόεδρο, και έναν ναυαγό παρέα με την τίγρη του, «Λίνκολν» και «Η Ζωή του Πι», αντίστοιχα.
Το βιογραφικό δράμα για τη ζωή του προέδρου Λίνκολν συγκέντρωσε 12 συνολικά υποψηφιότητες, ενώ το αλληγορικό παραμύθι του Ανγκ Λι, 11.
Το παράδοξο με την ταινία του Μπεν Άφλεκ «Argo» είναι ότι ο σκηνοθέτης της -αν και έχει κερδίσει τις μεγαλύτερες διακρίσεις από ενώσεις, σωματεία και ακαδημίες- δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.
Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εμπόδιο στον δρόμο του προς τα Όσκαρ. Μόνο τρεις φορές στην ιστορία του θεσμού μία ταινία έχει κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας χωρίς ο σκηνοθέτης της να είναι υποψήφιος. Η τελευταία φορά ήταν «Ο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι» το 1989.
Στην κατηγορία του Α' Γυναικείου Ρόλου, μπορεί η Τζένιφερ Λόρενς, («Οδηγός Αισιοδοξίας») να συγκεντρώνει αρκετά από τα στοιχεία που αρέσουν στα μέλη της Ακαδημίας (νέα, ωραία, ταλαντούχα, αγαπητή σε κοινό και κριτικούς), ωστόσο, δεν αποκλείεται η βράβευση της Εμανουέλ Ριβά για το «Amour», καθώς η Ακαδημία αγαπά τους βετεράνους ηθοποιούς. Σημαντική είναι και η υποψηφιότητα της Τζέσικα Τσαστέιν που ήδη έχει κερδίσει βραβεία για την ερμηνεία της στο «Zero Dark Thirty».

Υποψηφιότητα σε αρκετές κατηγορίες, οκτώ, έχει και το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι» με φαβορί την κατηγορία του
Β' Γυναικείου Ρόλου, που οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι θα κερδίσει η Αν Χάθαγουεϊ.
Στην κατηγορία του Β' Ανδρικού Ρόλου και οι πέντε υποψήφιοι έχουν ξανακερδίσει (Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τόμι Λι Τζόουνς, Κρίστοφ Βαλτς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Άλαν Άρκιν), ενώ κανένας από τους πέντε δεν φαίνεται να ξεχωρίζει έναντι του άλλου.
Αρχικά, φαβορί θεωρείτο ο Τόμι Λι Τζόουνς, ενώ πλέον δεν αποκλείεται να δούμε νικητές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Κρίστοφ Βαλτς (μάλλον τον δεύτερο που κέρδισε και Χρυσή Σφαίρα και Bafta).
Διαβάστε ακόμη: Οσκαρ... ίντριγκας με πρωταγωνιστή τον Μπιν Λάντεν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...