Τα πιο φαντασμαγορικά Καρναβάλια του κόσμου

Τον Φεβρουάριο ξεκινούν μερικοί από τους πιο διάσημους εορτασμούς του καρναβαλιού, λίγο πριν να έρθει το Πάσχα.
Είναι μία πολύ καλή αφορμή για την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και αρχαίων τελετουργικών και κυρίως ξέφρενων χορών με τα πιο παράξενα κουστούμια που θα δείτε ποτέ..

Ωστόσο, αυτές οι μέρες δεν είναι οι μοναδικές με τέτοιους εορτασμούς. Κάντε μία περιήγηση σε μερικές από τις καλύτερες παρελάσεις που γίνονται στον κόσμο, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

J'ouvert, Τρινιντάντ, Δυτική Ινδία

Στις 11 και 12 Φεβρουαρίου κλιμακώνονται οι εορτασμοί του πιο εκρηκτικού καρναβαλιού στον πλανήτη, με ξέφρενη μουσική και τεράστιους δίσκους με ψητά κοτόπουλα, στο Τρινιδάδ, στη Δυτική Ινδία. Ένα συνονθύλευμα μουσικών συγκροτημάτων, εξεζητημένων κουστουμιών, και τελετουργικών που θυμίζουν βουντού, γνωστό ως «J'Ouvert», ή πιο απλά το Καρναβάλι του Τρινιδάδ, δεν έχει σκοπό να σας χαλαρώσει.

Η ενδυμασία είναι αφιερωμένη στους χορούς των σκλάβων του 18ου αιώνα.

Το ίδιο εντυπωσιακό με το καρναβάλι είναι και η παραδοσιακή νηστεία που το ακολουθεί.

Στην παραλία Maracas θα χαλαρώσετε μετά τους χορούς και θα απολαύσετε την θέα των τροπικών δασών του νησιού και τις καταπληκτικές αμμουδιές.

Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε ένα καραβάκι και να πάτε στο διπλανό νησάκι, το Tobago, που οι ντόπιοι αποκαλούν «Παράδεισο».

Βενετσιάνικο Καρναβάλι, Ιταλία
Η Βενετία είναι από τις λίγες πόλεις που διατηρούν ανεξίτηλες τις παραδόσεις του παρελθόντος στην Ευρώπη. Οι ρίζες του φεστιβάλ φαίνετε να βρίσκονται κάπου στον 12ο αιώνα. Αν θέλετε να συμμετάσχετε ντυθείτε σαν κάποιο ήρωα από το Φάντασμα της Όπερας. Η παράδοση των μασκών ξεκίνησε τον 15ο αιώνα σαν ένας τρόπος να κρύβονται στο πλήθος διάφοροι παράνομοι τύποι. Μπορείτε να επενδύσετε στην στολή σας ή και να βρείτε κάποια ευκαιρία, ακόμα και στα 16 ευρώ. Παρόλα αυτά μην πάτε με τη στολή του Μπάτμαν καθώς δεν είναι αυτό ακριβώς το πνέυμα της παρέλασης. 

Η παρέλαση, κατά ένα μεγάλο μέρος της, εξελίσσεται στα κανάλια, και με όλο αυτό το μυστηριακό ύφος, τις γέφυρες και τα Βενετσιάνικα παλιά κτίρια, θα νιώσετε πως κάνετε ταξίδι στο χρόνο. Φέτος το αποκορύφωμα των εορτασμών θα είναι στις 12 Φεβρουαρίου, με ζωντανή μουσική και χορό στην Πλατεία San Marco.

7 χρόνια μετά τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, ένα από τα πιο φημισμένα καρναβάλια του κόσμου επανέρχεται δυναμικά, με μοναδική τζαζ μουσική, παρελάσεις κα χορό.
Η μεγάλη μέρα είναι η λεγόμενη Mardi Gras, ή Χοντρή Τρίτη που φέτος πέφτει στις 12 Φεβρουαρίου.
Αν και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι δρόμοι γεμίζουν με παραδοσιακό φαγητό του δρόμου, καμία σχέση δεν έχει το όνομα με το φαγητό.
Οι παρελάσεις ξεκινούν στις 8:30 π.μ. οπότε και ξεκινάνε να γεμίζουν και τα μπαράκια στους γύρω δρόμους. Μέρος τις παράδοσης είναι και διάφορες «δοκιμασίες» στις οποίες υποβάλλονται οι συμμετέχοντες, όπως το να κατεβάζουν τα παντελόνια τους οι άντρες ή να σηκώνουν τις μπλούζες τους οι γυναίκες.

Mardi Gras, Σίδνεϊ
Όποιες και αν είναι οι σεξουαλικές σας προτιμήσεις αυτή η παρέλαση θα σας συναρπάσει.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη γκέι παρέλαση στον κόσμο.
Το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται έμπρακτα η αγάπη για το ανθρώπινο σώμα, καθώς εδώ θα συναντήσετε πολλούς γυμνούς ανθρώπους να αγκαλιάζονται και να διασκεδάζουν. 
Η πορεία περνάει μέσα από τους δρόμους του Σύντνεϋ, αλλά πολύ πιθανό να χρειαστεί να σταθείτε πάνω σε σκαλοπάτια για να δείτε την παρέλαση καθώς θα σας κρύβουν την θέα, όλοι αυτοί οι άντρες σε ψηλοτάκουνα. Αν θέλετε περάστε από την Flinders Street, όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα. Η παρέλαση αυτή αποτελεί απλά ένα μέρος ενός πολύχρωμου φεστιβάλ μουσικής, κινηματογράφου και τέχνης. 

Flaming Giant, Las Fallas, Βαλένθια
Το καρναβάλι του Las Fallas δίνει καινούργιο νόημα στις ζεστές Ισπανικές νύχτες.
Στην ουσία είναι η γιορτή των πυρομανών, καθώς σχεδόν όλη η πόλη φλέγεται, στους εορτασμούς για την άφιξη της Άνοιξης.
Από τις 15 Μαρτίου, ξεκινάει η περιφορά τεράστιων χάρτινων φιγούρων που απεικονίζουν είτε πολιτικά πρόσωπα είτε ξεπεσμένες διασημότητες και στις 19 του μήνα, τους βάζουν φωτιά, φωτίζοντας όλη την πόλη.
Η παράδοση θέλει το τελετουργικό να καθαρίζει συμβολικά την πόλη από την αρνητική ενέργεια και να εξαγνίζει τους κατοίκους. Οι κάτοικοι τρέχουν στους δρόμους με τα φλεγόμενα ομοιώματα στα χέρια ενώ ακολουθεί γιορτή με βεγγαλικά τόσο δυνατά που απαγορεύονται οι έγκυες στο κοινό.

Olinda, Βραζιλία 
Στη Βραζιλία, τη χώρα με τα πιο διάσημα φεστιβάλ καρναβαλιού, διάφορες πόλεις διεκδικούν την πρωτιά.
Το Ρίο για τα θεαματικά κουστούμια, το Σαλβαδόρ για την ξέφρενη μουσική από τεράστια ηχεία που στήνονται στους δρόμους της Μπάχια.
Όμως, στην Ολίντα θα συναντήσετε μία Βραζιλιάνικη παράδοση του 19ου αιώνα που θα σας συναρπάσει.
Μπορεί να μην έχει τόσο πολύ κόσμο, ούτε να πρόκειται για πανάκριβες υπερπαραγωγές, όμως θα δείτε 400 «παρθένους», Βραζιλιάνους ντυμένους με γυναικεία ρούχα που διαγωνίζονται για να κερδίσουν τον τίτλο της «Βασίλισσας του Καρναβαλιού».
Η πόλη της Ολίντα αξίζει την επίσκεψή σας και μετά τα δρώμενα του καρναβαλιού, καθώς έχει υπέροχο παραθαλάσσιο σκηνικό με φαρδιούς δρόμους και εξαιρετική θέα του λιμανιού του Recife.

Ημέρα των Νεκρών, Μεξικό
Δεν θα συναντήσετε πολλά πάρτυ  για τους πεθαμένους, αλλά αυτό είναι το νόημα της Ημέρας των Νεκρών στο Μεξικό. Κάθε χρόνο τον Νοέμβριο άνθρωποι ντυμένοι με φανταχτερά κουστούμια παρελαύνουν στα νεκροταφεία της πόλης.
Η γιορτή δεν έχει κάποιο μυστικιστικό νόημα, αλλά έχει τις ρίζες της στην παράδοση των Αζτέκων και την ελπίδα πως οι νεκροί συγγενείς περιμένουν να γυρίσουν στα σπίτια τους και έτσι οι ζωντανοί πρέπει να τους κάνουν να νιώσουν ευπρόσδεκτοι. Οι οικογένειες μάλιστα μαγειρεύουν τα αγαπημένα φαγητά των νεκρών τους για την συγκεκριμένη μέρα. 
Οι εκδηλώσεις συμβαίνουν από άκρη σ’άκρη στη χώρα και σε άλλες περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, η παρέλαση επισκέπτεται μνήματα ενώ στην Oaxaca διοργανώνονται επισκέψεις σε νεκροταφεία και μάλιστα κάνουν και διαγωνισμό για το πιο εντυπωσιακό μνήμα.

Windhoek, Ναμίμπια 
Τεράστια ποτήρια μπύρα, τα μεγαλύτερα λουκάνικα που έχετε δει ποτέ και μουσική παντού συνθέτουν το σκηνικό του Oktoberfest. Όμως δεν είναι το αυθεντικό που γνωρίζεται, παρά μία αντιγραφή αυτού σε έναν πιο εξωτικό προορισμό, στην Αφρική, τον Δεκέμβριο.
Σε ένα σεληνιακό τοπίο, με διάσπαρτες τέντες όπου σερβίρονται μπύρες και φαγητό, θα νομίζετε πως έχετε πάει ταξίδι στο χρόνο στην Βαυαρία του παρελθόντος. Αρκεί όμως να κοιτάξετε μακρυά στον ορίζοντα την έρημο της Namiba για να σιγουρευτείτε πως είστε στο σωστό μέρος. Αυτό το καρναβάλι συνδυάζεται τέλεια με ένα σαφάρι στους αμμόλοφους του Sossusvlei (που βλέπετε στην φωτογραφία).

Notting Hill, Λονδίνο 
Νομίζετε πως οι συννεφιασμένοι ουρανοί της Αγγλίας δεν μπορούν να συνδυαστούν με τίποτα εξωτικό; Ξανασκεφτείτε το.
Στο καρναβάλι του Notting Hill, στο Λονδίνο, γίνεται η μεγαλύτερη παράσταση δρόμου.
Οι ρίζες του βρίσκονται κάπου στη δεκαετία του 50, όταν ξεκίνησε με αφορμή τον εορτασμό της απελευθέρωσης των βρετανικών αποικιών στην Καραϊβική.
Οι δρόμοι γεμίζουν κόσμο που χορεύει σε ρυθμούς reggae, jazz και dance, από εξαιρετικούς μουσικούς του κάθε είδους. Για να αποφευχθούν τα απρόοπτα του καιρού, οι εκδηλώσεις ξεκινάνε το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου για να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα τους εορτασμούς με τα περίτεχνα κουστούμια, τις πράσινες καρύδες και τα μπάρμπεκιου.
Η μουσική σταματάει στις 7 το απόγευμα, αλλά η βραδιά συνεχίζεται με πολλά πάρτι όπως το καθιερωμένο στο μπαρόκ μπαρ της περιοχής Beach Blanket Babylon.

Ασπρόμαυρο Καρναβάλι, Κολομβία 
Στη πόλη Pasto, της Κολομβίας, στις αρχές Ιανουαρίου, τα πλήθη ζωγραφίζουν τα πρόσωπά τους με κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, άσπρες και μαύρες μπογιές. Ο Λόγος;  Για να αποδείξουν ότι το χρώμα του δέρματος δεν παίζει κανένα ρόλο στα ολονύχτια πάρτι.
Ή σε έναν φαγητο-πόλεμο. Προς το τέλος της βραδιάς, ξεκινάει ένας πόλεμος με κιμωλίες, αλεύρι και οποιαδήποτε χρωματιστή ουσία βρει κανείς για να πετάξει. Χάρη στις μεταμφιέσεις, κανείς δεν ξέρει ποιος τον πέτυχε.
 Το Καρναβάλι της Βενετίας













            Μάθε Samba στο Ρίο Ντε Τζανέιρο

Το μεγαλύτερο show στον πλανήτη, το Καρναβάλι του Ρίο, θα ξεκινήσει στις 9 Φεβρουαρίου και, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την παρέλαση, το Σαμπαδρόμιο, περίπου 70000 θεατές θα απολαύσουν τις μεγαλύτερες σχολές σάμπα της Βραζιλίας επί το έργο.
Αρχικά, οι ομάδες που χόρευαν στον «Ναό της Σάμπα» εκπροσωπούσαν συγκεκριμένες περιοχές αλλά πλέον οι σχολές που παίρνουν μέρος στο ετήσιο Πρωτάθλημα της Παρέλασης, λειτουργούν ανταγωνιστικά και διεκδικούν τον τίτλο, η καθεμία για λογαριασμό της. 
Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, οι σχολές χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την απόδοσή τους στο παρελθόν και οι καλύτερες διαγωνίζονται στην «Ειδική Ομάδα». Μία κριτική επιτροπή των 40 ατόμων δίνει τελικά τον τίτλο στους καλύτερους, με βάση την χορογραφία, τη μουσική, τον χορό και την αυθεντικότητα.
Ποια σχολή θα φύγει με τον τίτλο φέτος; Λίγο πριν τον διαγωνισμό, δείτε τη λίστα με τις πιο διάσημες σχολές στο Ρίο που ετοιμάσαμε για εσάς.













 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...