Επιστρέφει δυναμικά φέτος στη διεθνή τουριστική σκηνή η Ελλάδα. 17 εκ. αφίξεις με 3 όπλα .

Οπως όλα δείχνουν οι αφίξεις θα σημειώσουν νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 17 εκατ. τουρίστες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να την εμφανίζει η αγορά της Ρωσίας, τουλάχιστον 1 εκατ. αφίξεις (+20%). Και ενώ πέρυσι οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί τουρίστες, γύρισαν την πλάτη στην Ελλάδα, φέτος επιλέγουν για τις διακοπές τους τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.
Ετσι μετά τη μεγάλη πτώση που σημειώθηκε πέρυσι από αυτές τις δύο αγορές, φέτος η χώρα ανακτά και πάλι σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους.

Δυναμικά κινείται και η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας με τις αφίξεις να αναμένεται να σημειώσουν άνοδο της τάξης του 8% με 10%.

Οι Αμερικανοί επίσης «ψηφίζουν» Ελλάδα, ωστόσο οι περισσότερες αφίξεις τους αφορούν την κρουαζιέρα.

Η εικόνα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις των αλλοδαπών είναι αισιόδοξη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την εσωτερική αγορά. Οι Ελληνες δεν προγραμματίζουν καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα φέτος, σε αντίθεση με όσα έζησε πέρυσι ο ελληνικός τουρισμός, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους τουρίστες από τα τέλη Απριλίου ειδικά σε προορισμούς όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, Κως, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Λευκάδα, αναφέρει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας πως πέρυσι ακόμα και το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, υπήρξαν κλειστές μονάδες.

Και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά πως «ήρθε ο καιρός σε συγκεκριμένες περιοχές και προορισμούς οι ξενοδόχοι να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Το 2012 «χτυπήσαμε» τις τιμές για να φέρουμε τουρίστες, συνεχίζει, όμως όσο βελτιώνεται το κλίμα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναπροσαρμογή τους, διότι οι πολύ χαμηλές τιμές είναι σε βάρος της ποιότητας».

Αίτημα για ΦΠΑ 13%
Επίσης ο κ. Ρέτσος σημειώνει πως ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της κρίσης, που πλήττει όλους τους τομείς, με την υπερφορολόγηση να αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή και ζητά άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, κίνηση που θα δώσει ώθηση σε όλους τους φορείς που επιχειρούν στον τουρισμό. Σε αντίθεση με το αισιόδοξο κλίμα για τις αφίξεις εξωτερικού, ο εσωτερικός τουρισμός έχει κατεβάσει για τα καλά ρολά, και όπως αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες, η ζήτηση για πακέτα -ακόμα και για το Πάσχα- ήταν μηδενική. Οι περισσότεροι επιλέγουν ως λύση τις μονοήμερες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς ή επιλέγουν να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ομως χωρίς τον εσωτερικό τουρισμό, οι προορισμοί που στηρίζονται στον Ελληνα τουρίστα, αντιμετωπίζουν σήμερα μείζον πρόβλημα. Πολλές μονάδες -κυρίως ενοικιαζόμενων δωματίων- θα μείνουν κλειστές φέτος το καλοκαίρι.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

123% επιπλέον βίζες το 4μηνο
Μηνύματα από Μόσχα για επισκέψεις εντός και εκτός σεζόν

Βάλσαμο στην πληγή της, πεσμένης στο καναβάτσο, ελλη­νικής οικονομίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει, καιτο 2013, η τουριστική εισροή από τη Ρωσία. Οι διαθέ­σεις φάνηκαν και στις δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στη Μόσχα,το Μάρτιο. Περισσότερες πτήσεις από Μόσχα και μεγάλα περιφερειακά κέντρα, νέα τουριστικά γραφεία που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους την Ελλάδα ως προορισμό,αλλά και εντυπωσιακή διεύρυνση της επιλογής της χώρας μας ως τόπου διακοπών με κρατήσεις μέσω Διαδικτύου. Αυτά και πολλά άλλα έφεραν και σημαντική διεύρυνση της σεζόν.Τα στοιχεία που δίνει το ελληνικό προξενείο της Μόσχας,είναι παραπάνω από εντυπωσιακά,αναφορικά με το πρώτο τρίμηνο.

Αν και μέσα στον ετήσιο απολογισμό το διάστημα αυτό,θεωρείται το πιο «ισχνό» τρίμηνο για την τουριστική Ελλάδα, φέτος έχουμε ποιοτική στροφή από τη Ρωσία, σε επισκέψεις στη μη θαλασσινή ενδοχώρα. Ο αριθμός εκδόσεων βίζας μόνο στο προξενείο της Μόσχας, από την αρχή του 2013 μέχρι τις 15 Απριλίου,αυξήθηκε κατά...123,5%. Από 17.673 το 2012, ανέβηκε στις 39.469. Μέχρι τέλους του μήνα εκτυμάται ότι θα ξεπεράσει τις 46.000, ενώ ο Μάιος πάντα «ανεβασμένος», λόγω του δεκαημέρου διακοπών των Ρώσων, αναμένεται επίσης εντυπωσιακός και η δουλειά στα προξενεία αγγίζει το «κόκκινο», δηλ. τα όρια των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου σε αριθμό έκδόσεων βίζας. Οι προξενικές αρχές που έχουν και τη διαχρονική εμπειρία, εκτιμούν ότι η συνολική αύξηση φέτος μπορεί να ξεπεράσει το 20% και σε απόλυτο αριθμό να προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο βίζες από τα τρία ελληνικά προξενεία της Ρωσίας.

Ο αριθμός των Ρώσων επισκεπτών προβλέπεται να ξεπεράσει το εκατομμύριο αν υπολογιστούν και οι βίζες πολλαπλών εισόδων αλλά και η χρήση βίζας που αποκτήθηκε απο προξενεία άλλων χωρών, για είσοδο στην Ελλάδα. Δεν είναι η ώρα για ανάδειξη προβλημάτων ωστόσο, στις σύγχρονες συνθήκες και με την κρίση να μαστίζει την Ε.Ε, η συμφωνία Σένγκεν τείνει να μετατραπεί σε απαγορευτικό παράγοντα τόσο για την αύξηση των αφίξεων όσο και για ευρωπαίους πολίτες που θα ήθελαν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στις χώρες του μη ευρωπαικού βορρά. Πολλοί Ελληνες-και όχι μόνο επιχειρηματίες- στρέφουν τα βλεμματά τους προς τη Ρωσία. Οσοι δοκιμάζουν να ταξιδέψουν προσκρούν πάνω στο εμπόδιο της βίζας. Τότε είναι που μπαίνουν στη θέση των Ρώσων πολιτών που θέλουν απλά γρήγορα και εύκολα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, να κάνουν διακοπές, να αποκτήσουν εξοχικό, να στήσουν κάποια δουλειά...

Η Τουρκία και η Αίγυπτος παρά τα σοβαρότατα προβλήμματα που εμφανίζουν στις μετακινήσεις και στο σέρβις,με συχνές ανθρώπινες τραγωδίες, παραμένουν χώρες έλευσης εκατομμυρίων τουριστών απο τη Ρωσία. Και η Τουρκία, τουλάχιστον, δεν είναι πλέον ούτε πιο φθηνή ούτε ιδιαίτερα ελκυστική. Ποιοτική ανατροπή για τον ελληνικό τουρισμό μπορεί να γίνει μόνο με την κατάργηση της συμφωνίας Σένγκεν. Η Μόσχα στη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2014, στο Σότσι φέρεται διατεθειμένη να το πράξει μονομερώς. Να προχωρήσει στην κατάργηση της βίζας σε όσους φιλάθλους την επισκεφθούν.

Μόσχα: Δημήτρης Λιάτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...