Βουλγαρία: Εκλογές εν μέσω οικονομικής κρίσης και σκανδάλων .

Οι πολίτες της φτωχότερης χώρας στην Ε.Ε. καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες στις 12 Μαΐου σε κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον του πληθυσμού και της χώρας.
Καμία από τις πάλαι ποτέ ισχυρές παραδοσιακές δυνάμεις δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ανάκαμψης. Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού η χώρα δοκιμάζεται από ένα πρωτοφανές κύμα μαζικής φυγή του κόσμου προς το εξωτερικό.


Το φαινόμενο της μετανάστευσης έχει λάβει ευρεία διάσταση, σε που ο πληθυσμός νε έχει μειωθεί κατά 20% κι ανέρχονται πλέον στα 7,3 εκατομμύρια.

Η Βουλγαρία είναι μία από τις δύο χώρες μαζί με τη Ρουμανία στις τάξεις της Ε.Ε., που παραμένουν εκτός της συνθήκης Σένγκεν, για την ελεύθερη διακίνηση πολιτών.

Η ανεργία μπορεί να βρίσκεται στο 12%, κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με τις πληγείσες από την χρηματοπιστωτική κρίση χώρες της Ευρωζώνης, αλλά με μέσο μηνιαίο μισθό στα μόλις 400 ευρώ οι Βούλγαροι πολίτες προτιμούν να μεταναστεύουν παρά να υπαμείβονται.

Το 70% των νέων, που σπουδάζουν, δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν την Βουλγαρία, αμέσως μόλις τους δοθεί μία ευκαιρία. Ακόμη και η μετάβαση σε χώρες όπως η Ελλάδα ή Ισπανία, που κατέχουν τα πρωτεία στην ανεργία πανευρωπαϊκά, είναι προτιμότερη αφού οι απολαβές είναι υψηλότερες, παρά τις περικοπές.

Μέσα σ’ ένα γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, σκανδάλων, φαινομένων διαφθοράς κι έλλειψης ελπίδας ή προοπτικής, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές αναμένεται να κυμανθεί πέριξ του 60%.

Η μεγάλη αποχή σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων δημιουργούν μία εξαιρετικά ρευστή εικόνα με συνέπεια οι εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων να δίνουν στα πρώτα δύο κόμματα ποσοστό από 19-21%. Βασικοί αντίπαλοι, το κεντροδεξιό GERB και το σοσιαλιστικό BSP.

Το 4% που είναι και το όριο για να εισέλθει ένας σχηματισμός στην βουλή θα ξεπεράσουν άνετα το τουρκικό κόμμα «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες DPS», που αναμένεται να κινηθεί στο 7%, το δεξιό «Βουλγαρία για τους πολίτες» της πρώην επιτρόπου Μεγκλένα Κόυνεβα και του εθνικιστικού-ακροδεξιού Αtaka, τα οποία εκτιμάται ότι θ’ αποσπάσουν το 5% των ψήφων. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδιανόητη οποιαδήποτε σκέψη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Σε δεινή θέση βρίσκεται το κεντροδεξιό GERB και προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, εξαιτίας του αποκαλούμενου βουλγαρικού «γουότεργκέιτ». Μόλις δύο ημέρες πριν το Πάσχα εμφανίστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα με πρωταγωνιστή τον Μπορίσοφ και συνομιλητές τον παραιτηθέντα εισαγγελέα της Σόφιας Νικολάι Κοκίνοφ και τον πρώην Υπουργό Γεωργίας Μίροσλαβ Νάιντενοφ να συζητούν τρόπους για την παρεμπόδιση των δικαστικών διαδικασιών κατά του Ναϊντένοφ, που αντιμετώπιζε κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας. Η συζήτηση έλαβε χώρα στο σπίτι του Μπόικο Μπορίσοφ, στο δυτικό προάστιο Μπάνκια, το πρωί της 15ης Απριλίου. Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το οργανωμένο έγκλημα και τους τρόπους δράσης του.

Κατά συνέπεια ακόμη και οι μετεκλογικές συνεργασίες είναι εξαιρετικά δύσκολες.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...