Στην Ελλάδα χτυπά η καρδιά της ευρωπαικής πολιτισμικής κληρονομιάς- (13-16 Ιουνίου)

Στην Ελλάδα φιλοξενούνται οι εργασίες του 50ού επετειακού συνεδρίου Europa Nostra (13-16 Ιουνίου), που κορυφώνεται με την τελετή απονομής των βραβείων «Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013», την Κυριακή στο Ηρώδειο.
Μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προβάλουν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα στους αιώνες, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερη σύλληψη με τον τίτλο «Άνθρωπος και Φύσις. Από τον Όμηρο στον Ελύτη».

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή διαδρομή στα κορυφαία κείμενα και τις υπέροχες παραδοσιακές μουσικές με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Λυκούργο Αγγελόπουλο, Χάρη Λαμπράκη και το συγκρότημα Eν Xορδαίς.
«Το βράδυ της Κυριακής τα χρώματα και τα αρώματα της ελληνικής γης θα πλημμυρίσουν το Ηρώδειο! Η “Europa Nostra” τιμά την Ελλάδα και τον πολιτισμό της», επεσήμανε η Λυδία Καρρά, ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η απονομή των βραβείων θα γίνει από τον παγκοσμίου φήμης τενόρο και Πρόεδρο της Europa Nostra Πλάθιντο Ντομίνγκο και την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, συμμετέχουν ακόμη οι Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Ήμελλος και Γιώργος Γάλλος. Η μουσική διεύθυνση είναι του Τάκη Φαραζή ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Λυδία Κονιόρδου. Τα έσοδα από την τελετή απονομής θα διατεθούν για τη διάσωση του Βυζαντινού Πύργου της Οινόης στον Μαραθώνα.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες), της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα 7 μνημεία με μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ευρώπη
Η Europa Nostra αντιπροσωπεύει ένα αναπτυσσόμενο κίνημα για την προστασία για την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της Ευρώπης. Αγωνίζεται για τη σωτηρία των μνημείων που βρίκσονται σε κίνδυνο μέσω του προγράμματος «τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κατάλογος με τα 7 μνημεία, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, περιλαμβάνει τη νεκρή ζώνη στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας στην Κύπρο, το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο στο Δυρράχιο της Αλβανίας, τις οχυρώσεις του Βωμπάν του 17ου αιώνα στην πόλη Μπριανσόν στη Γαλλία, την αναγεννησιακή μονή του San Benedetto Po στην Ιταλία, το μοναστήρι του 15ου αιώνα στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας , το ιστορικό τοπίο του ορυχείου της Ρόζια Μοντάνα στη Ρουμανία και την Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μαρντίν της Τουρκίας.
Σημαντική είναι η θέση της Europa Nostra για το Τατόι, που είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των 14 προεπιλεχθέντων μνημείων: «Το Τατόι αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, δεδομένης αφ’ ενός της τεράστιας σημασίας του για τα 4 εκατομμύρια πολιτών της Αθήνας και αφ’ ετέρου της αναγνώρισης της σημασίας του εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Τατόι ως προστατευόμενη περιοχή, με πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας το 2003.
Έκτοτε έχουν εκτελεσθεί διάφορα αποσπασματικά αναστηλωτικά έργα, κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του οποίου το 15-20% της εθνικής συγχρηματοδότησης μπορεί να καλύπτεται με μακροχρόνιο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό συμβαίνει ήδη στο Τατόι, για παράδειγμα, σε σχέση με την συντήρηση και φύλαξη αντικειμένων ιστορικής ή καλλιτεχνικής αξίας. Τα συνεχιζόμενα προβλήματα σε σχέση με το Τατόι προέρχονται, όπως δήλωσε η ελληνική μας αντιπροσωπεία, από την οικονομική στενότητα και την διοικητική αβεβαιότητα».
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...