Η Φωνή της Ρωσίας Bαλκανικά Νέα:Το βαλκανικό ημερολόγιο ενός Ρώσου δημοσιογράφου. Η συμμορία του Αλία Ιζετκμπέγκοβιτς

Η ηγεσία του Σαράγιεβο – ο Αλία Ιζετκμπέκοβιτς (Alija Izetbegovich), ο Χασάν Τσέντιτς (Hasan Chengich) και ο πρώην πρωθυπουργός Χάρις Σιλαϊντζίτς (Haris Silajdzich) κατάφεραν προσωπικά να «ενθυλακώσουν» 900 εκατομμύρια από το 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία οι ΗΠΑ και ο αραβικός κόσμος χορήγησαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να ανόρθωση της καταστραμένης χώρας.


Όλα αυτά τα 900 εκατομμύρια κατέληξαν στους λογαριασμούς αυτής της μουσουλμανικής τρόικας. Σήμερα το Σαράγιεβο έχει κρυφούς λογαριασμούς, όπου μεταφέρονται εκατομμύρια δολάρια και ευρώ από τις μουσουλμανικές χώρες. Όλες οι συναλλαγές καλύπτονται από «ανθρωπιστικά ιδρύματα».

Ο Αλία Ιζετκμπέκοβιτς (1925 – Οκτώβριος 2003) το 1946 για πρώτη φορά βρέθηκε για 3 χρόνια στη φυλακή, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το 1983 βρέθηκε ξανά στη φυλακή για αντεπεναστατική δράση και αποφυλακίστηκε το Νοέμβριο του 1988 με τη γενική αμνησία. Το 1989 ο Ιζετκμπέγκοβιτς δημιούργησε το «Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης». Το 1991 γίνεται πρόεδρος και τον Απρίλιο του 1992 ξεκίνησε τον εμφύλιο πόλεμο αρχικά με τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Ο Αλία Ιζετκμπέγκοβιτς σταδιακά από δημοκράτης έγινε φονταμενταλιστής. Ιδιαίτερη φιλία διατηρούσε με τον ηγέτη όλων των μουσουλμάνων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το Μουσταφά Τσέριτς (Mustafa Cerich). Και ο ένας και ο άλλος ανοιχτά ομολογούσαν την πεποίθηση τους ότι όλο το κακό και το μίσος στη Βοσνία προέρχονται από το γεγονός ότι δεν κατανοούν και δεν αποδέχονται το Ισλάμ στην Ευρώπη.


Στα πολλά χρόνια εργασίας μου στα Βαλκάνια έτυχε αρκετές φορές να πάω σε μακροχρόνιες και δύσκολες αποστολές στη Βοσνία –Ερζεγοβίνη. Συναντήθηκα με την πλειοψηφία των ηγετών της μουσουλμανικής Βοσνίας, οι οποίοι στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας 1990 ήταν υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν στην περιοχή. Θα ήθελα να μάθουν οι αναγνώστες της «Φωνής της Ρωσίας» για ποιο πράγμα επί μακρόν το επίσημο Σαράγιεβο δεν ήθελε να μιλάει.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου στα Βαλκάνια πολλές φορές διασταυρώθηκα με τον κ. Χόλμπρουκ στο Σαράγιεβο, το Ζάγκρεμπ και το Βελιγράδι. Οι δυτικοί συνάδελφοι μου του είχαν δώσει το προσωνύμιο «Μπουλντόζας» και «Εξαγριωμένος ταύρος».
Η Ρωσία στέλνει το αεροσκάφος Be-200 στη Σερβία για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, ενημέρωσε το Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων.
Η Σερβία έστειλε στη Ρωσία αίτημα για την αποστολή στη χώρα αυτή των Βαλκανίων ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.
Οι επιθέσεις του Προέδρου της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου κατά της Ρωσίας στο θέμα της διευθέτησης του προβλήματος της Υπερδνειστερίας εσφαλμένες και αβάσιμες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε τον πρώην διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας Ράντισλαβ Κρστιτς για την κατηγορία της περιφρόνησης του δικαστηρίου λόγω της άρνησης να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Η αντίδραση στη Ρουμανία στη χθεσινή επίσκεψη του Πρόεδρου της Ρουμανίας Τραγιάν Μπασέσκου στη Μολδαβία ήταν διαφοροποιημένη: κάποιοι τον χαιρέτισαν και άλλοι διαμαρτυρήθηκαν. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαίνεσε την Ελλάδα για τις επιτυχίες της στο θέμα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Σόιμπλε παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιοσταθμό ARD πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση.
Γερμανία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Βαλκανική Χερσόνησος, δημοσιονομικό έλλειμμα, μέτρα μείωσης
Την Τρίτη στην Ελλάδα άρχισαν τριήμερες απεργίες: τα ελληνικά συνδικάτα κάλεσαν σε διαμαρτυρίες κατά των σχεδιαζόμενων απολύσεων. Στην Αθήνα έκλεισαν πολλά κρατικά ιδρύματα, παρέλυσαν οι συγκοινωνίες.
Τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που άρχισε σήμερα Τετάρτη επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία, προϋπάντησε μια μικρή αλλά θορυβώδης διαδήλωση των υποστηρικτών και των αντιπάλων της ενοποίησης των δύο χωρών. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα τύπου «Ένωση!» και «Κάτω ο Μπασέσκου!»
Ο Αλία Ιζετκμπέκοβιτς κατάφερε να βολέψει στη «χρυσή κυβερνητική εστία» ουσιαστικά όλους τους συγγενείς του. Ο γιος του Μπακίρ Ιζετκμπέγκοβιτς (Bakir Izetkbegovich) τα χρόνια του αποκλεισμού έσκαψε κάτω από το αεροδρόμιο του Σαράγιεβο τούνελ. Από αυτό το τούνελ έβγαζαν τεράστια ποσά από το πολιορκημένο Σαράγιεβο οι άνθρωποι του και έφεραν από την Κροατία και τη Σλοβενία τσιγάρα, αλκοόλ και θαλασσινές λιχουδιές. Οι άνθρωποι υπέφεραν από την πείνα και στα εστιατόρια, όπου διασκέδαζε η τοπική ελίτ της αστυνομίας και της μαφίας, σέρβιραν ακριβά ευρωπαϊκά κρασιά και φρέσκα ψάρια της Αδριατικής.

Ο ανιψιός Εμίν Σκοπλιάκ (Emin Skopljak) καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ήταν υψηλόβαθμός αξιωματικός της κατασκοπίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Η μικρή του κόρη (Sabina) ήταν η μεταφράστρια του Ιζετκμπέγκοβιτς, ο οποίος δεν γνώριζε καμία από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Δεν ξέχασε ο κύριος Ιζετκμπέγκοβιτς και τους μακρινούς του συγγενείς, μεγάλο μέρος των οποίων εργαζόταν στον μηχανισμό του. Ένας εξ αυτών, ο Μπακίρ Σαντόβιτς (Bakir Sadovich) (εγγονός της αδελφής του προέδρου) ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις με το Στρατό. Ο Αλία Ιζετκμπέγκοβιτς του εμπιστεύονταν τιςπιο μυστικές αποστολές.

Ανάμεσα στους μεγάλους φίλους του Αλία Ιζετκμπέκοβιτς ήταν ο κύριος Χασάν Μουράτοβιτς (Hasan Muratovich), ο οποίος κατάφερε να κερδίσει παράνομα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια με διάφορες ανθρωπιστικές δράσεις και με την πώληση αδειών για την εισαγωγή ναρκωτικών. Ο Μουράτοβιτς ήταν μέλος του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στη Κοινοβουλευτικό Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Αυτό του έδινε θαυμάσιες ευκαιρίες για επαφές με τους Αλβανούς, πριν απ’ όλα με τον σημερινό πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα (Sali Berishaj). Προσωπικά τους έβλεπα να συζητούν σε φιλικό ύφος στους διαδρόμους της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης την άνοιξη του 2004.

Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του αρθρογράφου.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_07_23/229870901/


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...