Περιγραφές που παραπέμπουν σε σκηνές της ταινίας «Νονός» και το παρασκήνιο της διαδοχής στην πυραμίδα της ρωσικής μαφίας παγκοσμίως ακολουθούν έναν 52χρονο Γεωργιανό κρατούμενο στις φυλακές Διαβατών
Ο Λάσα Σουσανασβίλι, που έχει χαρακτηριστεί από τις ισπανικές αρχές «Εσκομπάρ της Ευρώπης», καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε κάθειρξη 14 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρώπης.
Οι μαρτυρίες -που μπορεί να διανθίζονται και από αρκετές φήμες- οι οποίες ακολουθούν τον γεωργιανό κατηγορούμενο μαφιόζο, του αποδίδουν ηγετικό ρόλο στη μαφιόζικη οργάνωση της Ρωσίας, που πριν από λίγους μήνες έχασε τον αρχηγό της, τον αποκαλούμενο «παππού Χασάν», κατά κόσμον Ασλάν Ουσογιάν, που τον Ιανουάριο δολοφονήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή έξω από πολύ γνωστό εστιατόριο της Μόσχας.
Ο Λάσα Σουσανασβίλι, γράφει η Μακεδονία της Κυριακής, είχε χαρακτηριστεί από τις ρωσικές αρχές, όπως φαίνεται από αντίστοιχα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, πρωτοπαλίκαρο του «παππού Χασάν», που έχασε τη ζωή του σε ηλικία 75 χρόνων. Απ’ όσα έχουν διαρρεύσει από τις ρωσικές αρχές, ο Λάσα εδώ και χρόνια πήρε τα ηνία της μαφίας στην Ευρώπη, όταν σκοτώθηκε το νούμερο δύο της οργάνωσης και ανέλαβε την εγκληματική δραστηριότητα σε Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία αλλά και στην Ελλάδα, κατηγορίες που προκύπτουν και από τα διωκτικά έγγραφα των Ισπανών.
Η δολοφονία του ηλικιωμένου αρχιμαφιόζου βρήκε τον Λάσα σε ένα κελί των φυλακών Διαβατών με κατηγορίες που στηρίχθηκαν σε απομαγνητοφωνήσεις υποκλοπών της ισπανικής αστυνομίας και στην κατάθεση του επικεφαλής του τμήματος εξάρθρωσης διεθνών εγκληματικών οργανώσεων της Ισπανίας Χαούν Ρουέδο.
Οι προσπάθειές του να αθωωθεί έπεσαν στο κενό στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, οι δικαστές του οποίου πάντως δέχτηκαν να μη διαβαστούν οι συνομιλίες των ισπανικών αρχών, επειδή δεν είχαν μεταφραστεί. Παρά τους ισχυρισμούς του 52χρονου ότι είναι «πολιτικά διωκόμενος από το καθεστώς της Γεωργίας», δεν έπεισε τους δικαστές της έδρας ούτε τον εισαγγελέα και καταδικάστηκε, επιστρέφοντας στις φυλακές.
Το δίκλινο και ο δοκιμαστής
Ο Λάσα Σουσανασβίλι τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται έγκλειστος στα Διαβατά. Ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (έχει υποστεί εγκεφαλικό), μετάγεται συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις. Άλλωστε, η οργάνωσή του, για την οποία συνελήφθησαν 80 άτομα σε διάφορες χώρες τον Σεπτέμβριο του 2011, ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Ρώσου στη Μασσαλία, που θεωρήθηκε επικεφαλής άλλης ομάδας μαφιόζων στην Ευρώπη.
Στις φυλακές όμως είναι «αρχηγός», όπως ακριβώς τον αποκάλεσε στο δικαστήριο ο ισπανός αστυνομικός. Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι επιβεβαίωσαν στη «ΜτΚ» ότι κρατείται μαζί με ακόμη ένα άτομο και όταν προαυλίζεται συνοδεύεται πάντα από τουλάχιστον πέντε, για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή του στη φυλακή διαφέρει από αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διαθέτει ερκοντίσιον, που αγόρασε ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του.
Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διαθέτει «προσωπικό μάγειρα». Όπως επιβεβαίωσαν και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, με την επίκληση των προβλημάτων υγείας, ο 52χρονος δεν τρώει το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατούμενους, αλλά προβλέπεται ειδικό μενού. Άλλωστε, ένας μάγειρας θεωρείται άνθρωπός του. Το φαγητό, παρότι προέρχεται από δικό του πρόσωπο, δεν το τρώει εάν προηγουμένως δεν το δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον έχει διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτό λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.
Η διαδοχή και η Θεσσαλονίκη
Ο Λάσα Σουσανασβίλι αποδέχτηκε και ο ίδιος ότι τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον μετά το 2009, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, παρότι η σύλληψή του έγινε σε σουίτα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, για ένα μεγάλο διάστημα, που ήταν και εξαφανισμένος, φιλοξενούνταν από ομογενή στο Ωραιόκαστρο, που είχε εμπλοκή με τη μαφία και το καλοκαίρι του 2011 έχασε τη ζωή του από καρδιά.
Η οικονομική επιφάνειά του έχει επιβεβαιωθεί και στο δικαστήριο, αλλά και από τις καταγγελίες ισπανών αστυνομικών ότι έλληνες συνάδελφοί τους χρηματίστηκαν για να μην τον συλλάβουν. «Μας είπαν οι Γεωργιανοί πως είχε δώσει 800.000 ευρώ, για να μη συλληφθεί», κατέθεσε στο δικαστήριο ο ισπανός αστυνομικός, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί σε χρηματισμούς.
Όπως εκτιμούν αστυνομικοί που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της ρωσικής μαφίας στη Θεσσαλονίκη, ο Σουσανασβίλι παρέτεινε την παραμονή του στην πόλη τόσο για να εξαφανιστεί από την ισπανική αστυνομία, που τον αναζητούσε, όσο και για να διασφαλίσει τη διάδοχη κατάσταση στην Ελλάδα, που παρουσίασε εμπλοκές και μάλιστα ακόμη και σήμερα φαίνεται ότι ο ορισμός αρχηγού εκκρεμεί. Πάντως, παρότι την περίοδο εκείνη η ασφάλεια Θεσσαλονίκης παρακολούθησε ομογενείς για εμπλοκή τους σε εγκληματική δραστηριότητα, ο Λάσα δεν εμφανιζόταν σε καμία συνομιλία.
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διαρρεύσει την περίοδο εκείνη ότι ο Γεωργιανός συμμετείχε και σε ευρεία συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των «βορ βζακόνια» (κλεφτών του νόμου), στην οποία «βαφτίστηκε» ο νέος «τοποτηρητής» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως εγκατέλειψε την ηγεσία και έφυγε στη Ρωσία, αναζητούμενος από τις ελληνικές αρχές. Στη συνάντηση αυτή, που είχε απασχολήσει τον ρωσικό Τύπο, είχε αναφερθεί ότι συμμετείχε και ο ίδιος ο «παππούς Χασάν».
phγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου