Για τουλάχιστον 200 νεκρούς κατά τις χθεσινές συμπλοκές κάνει λόγο η Μουσουλμανική Αδελφότητα -Για πολύ λιγότερα θύματα μιλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης-Ελεύθεροι σκοπευτές σκορπούν το θάνατο πυροβολώντας "στο ψαχνό"-Αμερικανική έκκληση για αυτοσυγκράτηση-Εξουσιοδότηση για συλλήψεις πολιτών έχει ο Αιγύπτιος μεταβατικός πρωθυπουργός
Σκηνικό πολέμου στο Κάιρο με παράλληλες συγκεντρώσεις να λαμβάνουν χώρα, μετά την εμπρηστική έκκληση του στρατού προς τους υποστηρικτές του να κατέβουν μαζικά στους δρόμους για να του δώσουν εντολή αντιμετώπισης της βίας και τη διωρία 48 ωρών προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα προκειμένου να υπογράψει τον "οδικό χάρτη" για την πολιτική συμφιλίωση στη χώρα.
Ο νέος κύκλος ωμής βίας μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, στη «χώρα των Φαραώ» κόστισε τη ζωή σε δεκάδες νεκρούς το βράδυ του Σαββάτου.
Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του Μόρσι αγνοούν τις προειδοποιήσεις του στρατού και εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους.
Την ίδια ώρα την εξουσιοδότηση για συλλήψεις πολιτών με προεδρικό διάταγμα, που υπέγραψε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ, έχει πλέον ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Χάζεμ Ελ Μπεμπλάουι.
Σύμφωνα με το διάταγμα μπορούν οι αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν σε συλλήψεις πολιτών εφόσον κριθούν απαραίτητες.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής προεδρίας, ο Μανσούρ δεν σκοπεύει να κηρύξει την Αίγυπτο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από την άλλη, το Συμβούλιο Εθνικής Αμύνης προειδοποίησε τους διαδηλωτές που πραγματοποιούν πορείες υπέρ του Μοχάμεντ Μόρσι, ότι οι ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν αποφασιστική δράση» αν ξεπεραστούν τα όρια.
Το Συμβούλιο κάλεσε τους διαδηλωτές να «μην υπερβούν το δικαίωμα της ειρηνικής, υπεύθυνης έκφρασης της άποψής τους», διαφορετικά «θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστική δράση ως απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση».
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Αστον, πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο για να συνομιλήσει με τη μεταβατική κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, σε τουλάχιστον 200 ανεβάζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου τον αριθμό των υποστηρικτών του τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που έχασαν τη ζωή τους στο Κάιρο , ενώ κάνει λόγο για περίπου 4.500 τραυματίες κατά τη διάρκεια σφαγής, όπως τη χαρακτήρισαν.
Στις καταγγελίες τονίζουν πως ελεύθεροι σκοπευτές είναι ακροβολισμένοι σε ταράτσες κτιρίων και πυροβολούν "στο ψαχνό" σκορπώντας το θάνατο.
Οι φωτογραφίες που έρχονται από τα διεθνή πρακτορεία, δείχνουν οπλισμένους άνδρες με πολιτικά, για τους οποίους ουδείς μπορεί να πειμε βεβαιότητα σε ποιο στρατόπεδο ανήκουν. Το σίγουρο είναι βέβαια πως πολλοί από αυτούς ευθύνονται για δεκάδες θανάτους συμπατριωτών τους.
Το υπουργείο Υγείας ωστόσο ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος γύρος συγκρούσεων κόστισε τη ζωή σε 65 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 269 τραυματίστηκαν.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος των Αδελφών ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;».
Άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν (οι δύο βαριά) τη νύχτα στο Πορτ Σάιντ. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά την κηδεία νεαρού υποστηρικτή του Μόρσι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυρά δέχτηκε κοπτική εκκλησία, ενώ την ίδια τύχη είχαν και όσα καταστήματα είχαν στις προθήκες τους φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Ο Μόρσι ανατράπηκε από τον στρατό στις 3 Ιουλίου, κάτι που η Αδελφότητα και οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν ως πραξικόπημα.
Από την πλευρά του ο στρατός και οι υποστηρικτές αυτού κατηγορούν την Αδελφότητα και τον Μόρσι για υποκίνηση της βίας στην Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρόεδρος της χώρας κρατείται από τον στρατό σε άγνωστη τοποθεσία.
Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 480 τραυματίστηκαν από την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έξω από το Κάιρο, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Δριμεία επίθεση Ερντογάν κατά Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων, επειδή «απέτυχαν να καταδικάσουν σθεναρά» τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών, χθες, στο Κάιρο της Αιγύπτου, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, είχε εκφράσει νωρίτερα τη βαθιά θλίψη της για τους θανάτους, ενώ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό των βίαιων επεισοδίων.
Ωστόσο, ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα είχε αντιμετωπίσει μαζικές διαμαρτυρίες από τούρκους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι είχε επικρίνει τη χρήση δακρυγόνων από τις αρχές στην Τουρκία, αλλά όχι τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στο Κάιρο.
«Όσοι έμειναν σιωπηλοί όταν η εθνική θέληση της Αιγύπτου σφαγιαζόταν, παραμένουν σιωπηλοί ενόσω σφαγιάζονται ακόμα και άνθρωποι. Τι συνέβη στην Ε.Ε. και τις αξίες της, που είναι αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας;» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. «Που είναι τα Ηνωμένα Έθνη;», συνέχισε.
«Που είναι εκείνοι που μας επέκριναν όταν οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν, με ένα εντελώς δικαιολογημένο και νόμιμο τρόπο, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού. Που είναι εκείνοι, τώρα που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στην Αίγυπτο;», είπε.
Έκκληση από ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση
Το Σάββατο , ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η μεταβατική φάση πρέπει να χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ομόνοιας, ότι οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποφεύγουν τις πολιτικοποιημένες συλλήψεις και κρατήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αιματοχυσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λίτλ.
Τα αιματηρά επεισόδια καταδίκασε και ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν.
Τα αιματηρά επεισόδια και τη χρήση βίας καταδίκασαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον και ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Κάλεσαν τις δύο πλευρές να απόσχουν από τη βία.
PHGH
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου