Θρησκευτικά και ιδεολογικά τα αίτια της σύγκρουσης των διαδηλωτών με τον πρόεδρο Μόρσι - Οργή λαού για την ανάδειξη στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στα υψηλότερα στρώματα της εξουσίας
Η χώρα των Φαραώ είναι σε αναβρασμό.
Μετά την ανατροπή, το 2011, του τέως προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, τα βίαια επεισόδια μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων έχουν ενταθεί στην Αίγυπτο, σε μία χώρα με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πλειονότητά του μουσουλμανικό, όπου οι χριστιανοί κόπτες αποτελούν περίπου το 10%.
Η ανατροπή του Μουμπάρακ έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία δράσης στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές, οι οποίοι ήταν θύματα καταστολής στη διάρκεια της εξουσίας του.
Μόλις ένα χρόνο αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο πρώτος ισλαμιστής και δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, η καρέκλα του Μοχάμεντ Μόρσι τρίζει. Ο λαός της Αιγύπτου ζητά την άμεση απομάκρυνσή του από την εξουσία.
Οι διοργανωτές του κινήματος διαμαρτυρίας που έβγαλε εκατομμύρια Αιγύπτιους στους δρόμους, ζήτησαν από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του να τον συλλάβει.
Σε ανακοίνωσή του, το κίνημα "Τάμαροντ" απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί νομιμότητας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του, που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μόρσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα .
"Αυτός ο πρόεδρος τρομοκρατεί το λαό του" και γι' αυτό "δεν τον θεωρούμε πλέον πρόεδρο", δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ο ηγέτης του Τάμαροντ (που στα αραβικά σημαίνει εξέγερση) σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο πρώτος ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, έχουν απορρίψει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων να μοιραστούν την εξουσία με την αντιπολίτευση ή να αντιμετωπίσουν μία λύση που θα επιβάλλει ο στρατός.
Όπως εύστοχα επισημαίνει ο Αιγύπτιος πολιτικός επιστήμονας, Γκαμάλ Σολτάν: «Η χώρα είναι διχασμένη για τους ακόλουθους λόγους. Σε ιδεολογικό επίπεδο βρίσκονται αντιμέτωπες δύο διαφορετικές κοινωνικές αντιλήψεις. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θέλουν να αναβαθμίσουν το ρόλο της θρησκείας στο αιγυπτιακό κράτος. Μια τέτοια θέση δεν είναι δυνατόν να ενσωματώσει όλους τους Αιγύπτιους, ανεξαρτήτως του θρησκευτικού και του ιδεολογικού τους υπόβαθρου. Όμως, η αξίωση αυτή προκάλεσε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα".
Ο Σολτάν εξηγεί πως από τότε που εξελέγη στην προεδρία ο Μόρσι, υπάρχει η ισχυρή τάση να καταλαμβάνονται τα σημαντικότερα αξιώματα από στελέχη ή υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων και να μένουν εκτός παιχνιδιού οι επικριτές τους. Πρόκειται δηλαδή και για μια κατ' εξοχήν ιδεολογική σύγκρουση. Από την άλλη πλευρά, βιώνουμε μια μάχη για την εξουσία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προσπάθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων να μονοπωλήσουν την εξουσία στην Αίγυπτο».
Στο σημείο αυτό η προσπάθειά τους βρίσκει εμπόδιο, καθώς ο στρατός, ο μοναδικός ισχυρός θεσμός στη χώρα, τον οποίο εμπιστεύονται τυφλά οι Αιγύπτιοι, δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο.
Το τελεσίγραφο του στρατού καταδεικνύει ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου