Το καθεστώς Ασαντ έδωσε εντολή να εκκενωθούν τα γενικά επιτελεία του στρατού και της αστυνομίας, εκτοξεύοντας απειλές προς τους δυτικούς. «Εδώ θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ουάελ Αλ Χάλκι.
Στα παντοπωλεία οι πολίτες έκαναν σήμερα προμήθειες: αγόραζαν ψωμί, ξηρά τροφή και κονσέρβες, φοβούμενοι ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε τρόφιμα. Τη μεγαλύτερη ζήτηση είχαν οι μπαταρίες και το νερό.
Σε μια κοντινή κλινική, σχεδόν άδεια αφού κανείς ασθενής δεν εμφανίστηκε στο προκαθορισμένο ραντεβού του, μια νοσοκόμα εκδηλώνει ως εξής την ανησυχία πολλών κατοίκων της πόλης:
«Ζούμε στην πρωτεύουσα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονικά, υπάρχει ένας κυβερνητικό στόχος. Πού να προφυλαχθούμε;», λέει.
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια οι Σύροι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αιματοχυσία και τη συνεχή απειλή των βομβαρδισμών και των εκρήξεων παγιδευμένων οχημάτων. Μέχρι σήμερα, οι νεκροί από τον εμφύλιο που άρχισε ως »ειρηνική κινητοποίηση» εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεπερνούν τις 100.000. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και ζουν σε καταυλισμούς στις γειτονικές χώρες.
Τώρα, όσοι δεν έφυγαν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν πού να κρυφτούν. "Αρχίζω να βλέπω το φόβο στα μάτια των ανθρώπων", είπε μια κάτοικος της πόλης, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. "Αφότου ξεκίνησε η σύρραξη οι άνθρωποι απέκτησαν τη συνήθεια να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα, όμως πλέον αγοράζουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και νερού", πρόσθεσε.
Σε όλη την πόλη, οι τράπεζες σήμερα ήταν γεμάτες από κόσμο ενώ δεκάδες σχημάτιζαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών.
Εν μέσω αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας, ορισμένοι που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση του Άσαντ προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το αίσθημα πατριωτισμού των Σύρων. Τζιπ κυκλοφορούσαν στις γειτονιές παίζοντας εθνικιστικά τραγούδια από μεγάφωνα ενώ νεαροί έβαφαν τσιμεντένιες οδικές πλάκες στα χρώματα της συριακής σημαίας.
Στα περίχωρα, οι κάτοικοι συνοικιών όπως η Χάμεχ, η Τζουμράγια και η Κουντσίγια εμφανίζονταν ιδιαίτερα νευρικοί. Στις περιοχές αυτές, ανάμεσα στα σπίτια τους, υπάρχουν στρατιωτικά ερευνητικά εργαστήρια, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών και στρατιωτικές βάσεις. Πέρσι, η περιοχή γύρω από την Τζουμράγια είχε πληγεί δύο φορές από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία.
Η Ζάινα, μια γυναίκα που κατοικεί στη Χάμεχ, είπε ότι η οικογένειά της και πολλοί από τους γείτονές της έχουν μαζέψει τα πράγματά τους και ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι σε άλλη περιοχή. "Προσπαθούν να απομακρυνθούν όσο μπορούν από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο κόσμος πηγαίνει σε περιοχές όπως το Μασρού Ντούμαρ ή η Παλιά Πόλη, σε οποιαδήποτε συνοικία αμιγούς κατοικίας", είπε.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρουν ένα τέτοιο σπίτι. Η Ζάινα στάθηκε τυχερή: ένας φίλος της οικογένειας που έχει φύγει στο εξωτερικό τους παραχώρησε το σπίτι του σε ασφαλή περιοχή. "Τι θα απογίνει όμως η φίλη μου; Όλη η οικογένειά της μένει εδώ και δεν έχουν πού να πάνε", κατέληξε η κοπέλα.
«Εδώ θα γίνει ο τάφος των εισβολέων»
Πολεμικές προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που απομάκρυναν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τους κατοίκους και την συριακή αντιπολίτευση, οι στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά με παρελκόμενα, προφανώς για να μεταφέρουν τον βαρύ οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού, πιθανόν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους που περιβάλλουν τη Δαμασκό.
Μεταξύ των κτηρίων που έχουν εκκενωθεί μερικώς είναι αυτό του Γενικού Επιτελείου Δυνάμεων στην πλατεία Ουμαγιάντ, το παρακείμενο στρατηγείο της Αεροπορίας και το συγκρότημα διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στο προάστιο Δυτικό Κφαρ Σούσεχ, τόνισαν κάτοικοι της περιοχής και πηγή του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Το κτήριο του Γενικού Επιτελείου, ένα από τα σημαντικότερα στρατηγεία στη χώρα, ήδη λειτουργούσε με μειωμένο προσωπικό αφότου είχε δεχθεί βομβιστικές επιθέσεις από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 2012.
Ανεβάζοντας τον τόνο των απειλών κατά της Δύσης, ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι προειδοποίησε ότι η Συρία "θα γίνει ο τάφος των εισβολέων" σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης.
«Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», υποστήριξε σε δηλώσεις του τις οποίες επικαλέστηκε η συριακή κρατική τηλεόραση.
«Οι αποικιοκρατικές τους απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί», συμπλήρωσε, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για «ψεύδη» και «φανταστικά προσχήματα» σχετικά με την επίθεση με χημικά στη Δαμασκό.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φάισαλ Μέκνταντ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας τη Δύση ότι ενθάρρυνε σε πολλές περιπτώσεις του αντάρτες να χρησιμοποιήσουν το νευροτοξικό αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της χώρας.
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης» είπε.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του που αναμεταδόθηκε από το πρακτορείο Sana ότι "πολλά στοιχεία αποδεικνύουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης" και ότι "οι ένοπλες οργανώσεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα με σκοπό να υποκινήσουν μια ξένη στρατιωτική επέμβαση και μια επίθεση εναντίον της Συρίας".
ΠΗΓΗ: REUTERS
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Βέτο» Ρωσίας-Κίνας στην επέμβαση στη Συρία
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του
Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα— για
το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε, χωρίς να υπάρξει
συμφωνία. Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, με το Λονδίνο να προτείνει
να εξεταστούν πριν την όποια απόφαση, τα στοιχεία που θα συλλέξει η
ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Δαμασκό.
Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν την στρατιωτική
επιλογή, που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρεσβευτής αποχώρησαν από την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις έπειτα από περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο. Οι εκπρόσωποι των άλλων χωρών παρέμειναν στην αίθουσα για λίγο ακόμα, όμως όταν εξήλθαν δεν έκαναν δηλώσεις.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι Ρώσοι «επανέλαβαν τα επιχειρήματα του (Ρώσου υπουργού Εξωτερικών) Σεργκέι Λαβρόφ», για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε στον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να εξετάσει ένα σχέδιο ψηφίσματος για να απαντήσει στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ ανακοινώσουν τα ευρήματα τους.
Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο «να περιμένουμε τα αποτελέσματα» από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Κίνα από την πλευρά της υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι εκπρόσωποι επεσήμαναν ότι θα συζητήσουν το θέμα με τις κυβερνήσεις τους.
«Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στη βάση των οδηγιών που θα δώσουν οι πρωτεύουσες», εξήγησε ένας δυτικός διπλωμάτης. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι «πολύ αισιόδοξος», ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.
Η Βρετανία πιστεύει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει τα ευρήματα της ομάδας των ειδικών του οργανισμού στα χημικά όπλα προτού υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία.
Σύμφωνα με αντίγραφο της πρότασης που θα υποβληθεί αύριο Πέμπτη στο βρετανικό κοινοβούλιο, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξετάσει αυτή την ενημέρωση και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η λήψη μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα υποστηρίζει τη στρατιωτική δράση, προτού αυτή αναληφθεί».
Ο Ουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε σήμερα ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα συνεχιστούν «τις επόμενες ημέρες».
Πάντως οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι το βρετανικό σχέδιο για τη Συρία δεν θα ψηφιστεί, με δεδομένη την συνεχιζόμενη αντίθεση των Ρώσων, όπως δήλωσε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», πρόσθεσε η Χαρφ, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η ίδια. «Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση».
«Δεν πιστεύουμε ότι το συριακό καθεστώς θα έπρεπε να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να εμποδίζουν στο (Συμβούλιο Ασφαλείας του) ΟΗΕ την ανάληψη δράσης για τη Συρία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Χαρφ.
ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Με το χέρι στη σκανδάλη ΗΠΑ, Βρετανία - Θα εκπλαγείτε απαντούν οι Σύροι
Με το χέρι στη σκανδάλη προκειμένου να σημάνουν την έναρξη της
επέμβασης στην Συρία βρίσκονται ΗΠΑ και Βρετανία, δηλώνοντας απολύτως
πεπεισμένες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.
Κλιμακώνοντας την ένταση η συριακή κυβέρνηση απαντά ότι η χώρα θα
αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους πάντες.
Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του Focus αναφέρει ότι οι ισραηλινές
μυστικές υπηρεσίες έχουν παραδόσει πειστήρια σε αμερικανούς
αξιωματούχους που αποδεικνύουν την χρήση χημικών από το συριακό
καθεστώς.Τους κάρφωσαν Ισραηλινοί
Τα εν λόγω τεκμήρια έδωσε η μονάδα «8200» των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, που μέσω ηλεκτρονικής κατασκοπείας κατέγραψε συνομιλίες μεταξύ Σύρων αξιωματούχων, το περιεχόμενο των οποίων περιήλθε σε γνώση των αμερικανών. Η μονάδα 8200 συλλέγει και αναλύει ηλεκτρονικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων καταγεγραμμένων ομιλιών και email.
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έφθασαν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να παραδώσουν τα αποτελέσματα των ερευνών.
«Είμαστε προετοιμασμένοι και είμαστε έτοιμοι» σε περίπτωση που δοθεί μια τέτοια εντολή από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ. «Έχουμε αναπτύξει τις δυνάμεις μας προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν… όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει ο πρόεδρος», είπε.
Στο ίδιο ύφος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αμάχων και πως όσοι εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Την βεβαιότητά τους για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εξέφρασαν, άλλωστε, σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το θέμα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο άνδρες συζήτησαν περισσότερο για τη σημασία της απάντησης που θα δοθεί στη χημική επίθεση της περασμένης εβδομάδας».
Εντωμεταξύ, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα του και εγκρίνει τη λήψη «απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι από αυτά, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε σημερινές δηλώσεις του από τη Χάγη, πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, τονίζει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία για να διαπιστώσουν αν έγινε πράγματι χρήση χημικών όπλων. «Είναι σημαντικό να τεκμηριώσουμε τα γεγονότα», τόνισε ο Κι-μουν.
Σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ άρχισαν και πάλι, μετά από μια σύντομη διακοπή για λόγους ασφαλείας, τις έρευνές τους στους τόπους της επίθεσης, προκειμένου να συλλέξουν αποδείξεις για τη χρήση των χημικών όπλων. Ήδη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν πραγματοποιήσει μια «παραγωγική» συλλογή αποδείξεων.
Υπέρ της επίθεσης, στην περίπτωση που αποδειχθεί η χρήση των χημικών, τάσσονται Γερμανία και Γαλλία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι το Βερολίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε δράση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι «έτοιμη να τιμωρήσει» όσους παίρνουν «την απάνθρωπη απόφαση να δηλητηριάσουν αθώους ανθρώπους».
Για αμυντική στάση που θα «εκπλήξει» τους εχθρούς της, προειδοποίησε από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση μέσω του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Γουαλίντ αλ-Μαλέμ. Ο αλ-Μαλέμ, δήλωσε ότι «είτε θα παραδοθούμε είτε θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τα διαθέσιμα μέσα – νομίζω ότι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή. Έχουμε όπλα αυτοάμυνας και θα εκπλήξουμε τους πάντες με αυτά».
Κάποια «ουσία» χρησιμοποιήθηκε
Την λύπη του για την χρήση μιας «ουσίας» στην επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού στην Συρία, από την οποία έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, εξέφρασε σήμερα ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση σε απάντηση στην καταγγελθείσα αυτή επίθεση με χημικά όπλα θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Φαίνεται ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων, αναμφιβόλως άνω των 100, ορισμένοι μιλούν για 300, άλλοι για 600, ίσως να είναι 1.000, ίσως και άνω των 1.000», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.
Διαβάστε ακόμη:
Ρωσία: Πρόωρη η συζήτηση για τη Συρία χωρίς την έκθεση του ΟΗΕ
Γρίφος η επέμβαση για τη Δύση
Παπούλιας: Να μετρήσουν με προσοχή το θέμα της επέμβασης στη Συρία
Η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί επίσημο αίτημα συνδρομής σε επέμβαση στη Συρία
Επίθεση χάκερς στην ιστοσελίδα των New York Times
Κύπρος: Κανένα αίτημα προς το παρόν για χρήση των βρετανικών βάσεων
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΤΩΝ «FT» ΕΚΑΝΕ ΠΑΤΑΓΟ
«Εδειξε» το κουβάρι των σχέσεων στη Μέση Ανατολή
Καθώς τα γεγονότα στη Συρία επιταχύνονται και τα δημοσιεύματα των
διεθνών μέσων ενημέρωσης αδυνατούν να ξετυλίξουν το κουβάρι των σχέσεων
μεταξύ των «βασικών παικτών» στη Μέση Ανατολή, η επιστολή ενός αναγνώστη
των «Financial Times» έκανε την πρώτη προσπάθεια να βάλει τα πράγματα
στη θέση τους και έγινε αμέσως επιτυχία στο Διαδίκτυο.
Η επιστολή με τίτλο «Ενας σύντομος οδηγός της Μέσης Ανατολής» έγινε
πραγματικά ανάρπαστη και κινητοποίησε ειδικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους
και άλλους χρήστες του Διαδικτύου που βάλθηκαν να την εμπλουτίσουν
φτιάχνοντας μέχρι και το σχετικό γράφημα.Ο αποστολέας
Ο αποστολέας ΚΝ Αλ Σαμπάχ, κάτοικος Λονδίνου, ξεκινούσε την επιστολή του ως εξής: «Κύριε, το Ιράν στηρίζει τον Ασαντ. Οι χώρες του Κόλπου είναι εναντίον του Ασαντ» και συνέχιζε ξεδιπλώνοντας το κουβάρι των σχέσεων μεταξύ ηγετών, κυβερνήσεων, οργανώσεων και κρατών στη Μέση Ανατολή.
Ο επιστολογράφος ανέφερε μετά τις δύο πρώτες προτάσεις στο ίδιο στυλ: «Ο Ασαντ είναι εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο Ομπάμα είναι εναντίον του στρατηγού Σίσι, όμως οι χώρες του Κόλπου είναι υπέρ του Σίσι! Πράγμα που σημαίνει ότι είναι εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας!
Το Ιράν είναι υπέρ της Χαμάς, αλλά η Χαμάς στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα! Ο Ομπάμα στηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά η Χαμάς είναι εναντίον των ΗΠΑ!
Οι χώρες του Κόλπου είναι υπέρ των ΗΠΑ, αλλά η Τουρκία είναι μαζί με τις χώρες του Κόλπου κατά του Ασαντ παρότι η Τουρκία είναι φιλική προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και κατά του στρατηγού Σίσι. Οι χώρες του Κόλπου όμως στηρίζουν τον Σίσι». Ο αναγνώστης των «FT» έκλεισε λέγοντας: «Καλώς ήρθατε στη Μ. Ανατολή και καλή σας ημέρα».
Τα σχόλια που ακολούθησαν πήραν μορφή χιονοστιβάδας. Το γράφημα το έφτιαξε χρήστης του Ιντερνετ, ενώ παρόμοιο γράφημα έφτιαξε και ένας δημοσιογράφος του «Ρόιτερ».
ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
Ρωσία: Πρόωρη η συζήτηση για τη Συρία χωρίς την έκθεση του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να περιμένει πρώτα
την έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού που ερευνούν την ενδεχόμενη
χρήση χημικών όπλων στη Συρία προτού συζητήσει την όποια απάντηση
σκοπεύει να δώσει, υποστήριξε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας
Βλαντίμιρ Τίτοφ.
«Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να
παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο»,
είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.«Στηρίζουμε τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν σύμφωνα με τις οποίες είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη συριακή κρίση», πρόσθεσε ο Τίτοφ.
Από τη Χάγη όπου βρίσκεται, ο Μπαν δήλωσε νωρίτερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να είναι «ενωμένο» ώστε να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε «στην πιο κρίσιμη στιγμή αυτής της σύρραξης».
Αφότου ξέσπασε η συριακή κρίση, το 2011, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το βέτο το οποίο διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εμποδίσει την ψήφιση αποφάσεων καταδικαστικών για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου