«ΕΣΒΗΣΕ» ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ --Το μοιραίο '100άρι' για τον Sprider 1971- 2013 Η άνοδος και η πτώση χωρίς... αλεξίπτωτο

Η Sprider Stores, μία από τις πλέον δημοφιλείς αλυσίδες ένδυσης-υπόδησης στα χρόνια της... «ευδαιμονίας» στη χώρα μας, έβαλε οριστικό λουκέτο την προηγούμενη εβδομάδα, μην μπορώντας να ανταποκριθεί στις καθημερινές της υποχρεώσεις.

Υστερα από 40 και πλέον χρόνια «ζωής» -αρχικά ως Σ. & Ν. Αργυρός Ο.Ε- η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να κλείσει και τα εναπομείναντα 45 καταστήματα της αλυσίδας οδηγώντας στην ανεργία ακόμη 887 άτομα. Θυμίζουμε ότι προ κρίσης ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων άγγιζε τους 2.100.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, βασικός λόγος που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση.
Επιδείνωση
Παράλληλα, την κατάσταση επιδείνωσαν η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, οι καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας -σε συνδυασμό με την άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να την αποζημιώσουν έστω και μερικώς- και η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε προμηθευτής της Sprider Stores.
Το μοιραίο '100άρι' για τον Sprider
Τα τελευταία χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας πραγματοποίησε επαφές με επενδυτές και τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ωστόσο το ευρύτερο περιβάλλον ύφεσης, οι ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας κατέστησαν όλες τις προσπάθειες... άγονες.
Δυστυχώς για την εταιρεία, ούτε η συνεργασία που προχώρησε στα τέλη του 2010 με τον δημοφιλή σταρ Σάκη Ρουβά προκειμένου να λανσάρει ρούχα με την υπογραφή του (Sakis Rouvas Collection), είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έτσι η εταιρεία οδηγήθηκε πολύ γρήγορα στο λουκέτο με τις συνολικές της υποχρεώσεις να αγγίζουν τα 97 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 60 εκατ. αφορούν βραχυχρόνια τραπεζικά δάνεια).
Το μοιραίο '100άρι' για τον Sprider
Ετσι, παρά την αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων και τις μεγάλες περικοπές του λειτουργικού κόστους που επιτεύχθηκαν, η ταμειακή ασφυξία δεν κατέστησε δυνατή την ομαλή τροφοδότηση των καταστημάτων της με εμπόρευμα και έθεσε τα θεμέλια για το οριστικό λουκέτο.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1971
Η άνοδος και η πτώση χωρίς... αλεξίπτωτο
Η Sprider Stores ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία της το 1971 με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης από τον ιδρυτή της Αθανάσιο (Νάσο) Αργυρό και τον αδερφό του, Σπύρο.
Το μοιραίο '100άρι' για τον Sprider
Υστερα από 7 χρόνια, το 1978, ο Αθανάσιος Αργυρός αποχωρεί και συστήνει τη δική του εταιρεία «Αργυρός Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ενδυμάτων» (σημερινή Sprider Stores) με έδρα τον Αγιο Δημήτριο και κύριο αντικείμενο την εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών.
Το 1982 η εταιρεία μεταφέρεται στο Ελληνικό, εξοπλίζεται με σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων, αναπτύσσει ένα δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και στρέφεται και στις εξαγωγές. Στην ίδια περιοχή θα ανεγείρει νέο συγκρότημα εγκαταστάσεων το 1987, με αποθήκες και επεκτάσεις των κτιρίων της.
Το 1990 μπαίνει στη λιανική με τη λειτουργία του πρώτου της πρατηρίου και μέχρι το 1999 ακολουθεί μια δυναμική διαδρομή επέκτασης στη λιανική με την έναρξη των καταστημάτων σε Ελληνικό (1992), Αγία Παρασκευή (1994), Πετρούπολη (1995), Αιγάλεω και Νέα Ιωνία (1996), Καλαμάτα και Καλλιθέα (1997), Χαλκίδα και Πάτρα (1998), Ηράκλειο Κρήτης και Καλαμάκι (1999).
Το 1999 είναι η χρονιά που αλλάζει χέρια το τιμόνι της εταιρείας, καθώς ο όμιλος Χατζηιωάννου εξαγοράζει το 80% της εταιρείας.
Από τα 11 καταστήματα που λειτουργούν την εποχή εκείνη, ακολουθεί μία ήπια επέκταση του δικτύου την επόμενη τετραετία (κατά 3 καταστήματα ετησίως) -εξαγοράζοντας και τη Megathlon Hellas- για να φθάσουμε σε μία κομβική στιγμή για τον όμιλο, αυτή της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών τo 2004.
Στο εξωτερικό
Ο Σάκης Χατζηιωάννου εμπλέκεται πλέον ενεργά στο μάνατζμεντ της εταιρείας με τον Νίκο Αργυρό (γιο του ιδρυτή της εταιρείας) να βρίσκεται στη θέση του αντιπροέδρου. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει μια ραγδαία ανάπτυξη του δικτύου φθάνοντας το 2010 στον αριθμό ρεκόρ των 114 καταστημάτων!
Στο μεταξύ, γίνονται τα πρώτα βήματα στο εξωτερικό ανοίγοντας δύο καταστήματα σε Βουλγαρία και πΓΔΜ το 2006, ενώ την επόμενη χρονιά ακολουθούν Ρουμανία και Κύπρος. Ωστόσο, το ξεκίνημα της κρίσης στη χώρα αποτυπώνεται και στην πορεία της εταιρείας η οποία από το 2010, αρχίζει να παίρνει την... κατιούσα.
Το success story έγινε εφιάλτης
Χρέη και φωτιές τον έριξαν στο καναβάτσο
Η κάθετη πτώση της κατανάλωσης σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Sprider Stores - μην μπορώντας παράλληλα να τα λύσει μέσω του... τραπεζικού κλάδου- την οδηγεί σε μεγάλη συρρίκνωση μεγεθών αλλά και δικτύου.
Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για νέα χρηματοδότηση ομολογιακού δανείου που είχε συνάψει με τις τράπεζες Εμπορική και Γενική τον Ιούλιο του 2011, ύψους 26,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την οριστική... «ταφόπλακα» στο success story της Sprider φαίνεται πως έβαλε η... πέμπτη πυρκαγιά που έπληξε τον όμιλο την τελευταία δεκαετία.
Πιο συγκεκριμένα, μετά τις φωτιές που είχαν προηγηθεί σε αποθήκη της εταιρείας στον Αλιμο το 2004 και στα καταστήματα Λυκόβρυσης, Δάφνης και Ερμού κατά τη διάρκεια των γνωστών επεισοδίων στην πρωτεύουσα τον Δεκέμβριο του 2008, πέρυσι τον Φεβρουάριο (τα ξημερώματα της 13ης) άγνωστοι έκαψαν το κτίριο της αλυσίδας στην Ανθούσα συνολικής επιφάνειας 20.000 τετραγωνικών μέτρων.
Το εισαγγελικό πόρισμα που «βγήκε» τον Δεκέμβριο του 2012 έκανε λόγο για προσχεδιασμένο εμπρησμό του κτιρίου στην Ανθούσα, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου (για ύψος ζημιών περίπου 12 εκατ. ευρώ οι ενδεχόμενες αποζημιώσεις άγγιζαν τα 10 εκατ.).
Κατηγορίες
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης, άσκησε ποινική δίωξη κατά των Σάββα και Σάκη Χατζηιωάννου καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της τότε διοίκησης της εταιρείας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και της απόπειρας απάτης.
Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά. Πάντως, ο Σάκης Χατζηιωάννου διέψευσε πως ο εμπρησμός ήταν εσκεμμένος και δήλωσε πως «ουδεμία σχέση έχουμε με τους εν λόγω ισχυρισμούς».
Λίγες μέρες αργότερα, η διοίκηση της Sprider Stores κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, η οποία δεν έγινε δεκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2012 η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει την έδρα της (από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη), ενώ παράλληλα αποχώρησε από τη διοίκηση ο Σάκης Χατζηιωάννου, με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει ο Βασίλης Καρέλλας με σπουδές στη Σλοβακία και μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.
MAKHΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...