Ντουμπάι: η μετακόμιση κοραλλιογενούς υφάλου ενισχύει τον τουρισμό

Πριν από πέντε χρόνια, όταν κορυφωνόταν ο κατασκευαστικός «πυρετός» στο Ντουμπάι, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου στην περιοχή αποφάσισε να μετακινήσει έναν κοραλλιογενή ύφαλο για να τον σώσει, αλλά και για ανοίξει το δρόμο για νέα έργα. Οι φόβοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων για καταστροφή του διαψεύστηκαν. Ο ύφαλος εξαπλώθηκε και αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.


Το καλοκαίρι του 2008, ο όμιλος Nakheel μετακίνησε το μεγαλύτερο ύφαλο του Ντουμπάι (έκτασης 2.200 τετραγωνικών μέτρων) ανοιχτά των νησιών του «Κόσμου» - μια απόσταση 18 χιλιομέτρων - χρησιμοποιώντας μεθόδους που δεν είχαν δοκιμαστεί μέχρι τότε. Η επιχείρηση διήρκεσε πάνω από ενάμιση μήνα και στοίχισε 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Ήταν ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής ύφαλος σε ολόκληρο το Ντουμπάι και θεωρήσαμε ότι θα ήταν κρίμα να πληγεί εξαιτίας των έργων, τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη», είπε στο BBC ο Μπρέντ αν Τζακ, επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας και περιβάλλοντος στη Nakheel. «Σκεφτήκαμε ότι εάν τον μετακινούσαμε επιτυχώς, θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε με στόχο την εξάπλωση των δικών μας τεχνητών υφάλων.»

Έκτοτε, σύμφωνα με επιστήμονες, ο κοραλλιογενής ύφαλος εξαπλώθηκε κατά 20%, ενώ πλέον συντηρεί 18 τύπους κοραλλιών και 30 είδη ψαριών, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια.

«Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ μετακίνησης υφάλου που έχουν γίνει ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πάνω από 20.000 αποικίες κοραλλιών σώθηκαν από τις συνέπειες της ανάπτυξης υποδομών», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Τζον Μπερτ από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την υποθαλάσσια μεταφορά των κοραλλιών με τον ελάχιστο δυνατό χειρισμό, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά.»

Το Ντουμπάι προσβλέπει τώρα σε τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας και της οικονομίας, καθώς μέχρι σήμερα, οι καλύτερες τοποθεσίες καταδύσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονταν στην άλλη πλευρά της χώρας, στη Φουτζέιρα. Ο κοραλλιογενής ύφαλος αναμένεται να ανοίξει σύντομα για τους τουρίστες.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...