Συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Επειτα από 17 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων, τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες, κατέληξαν νωρίς το πρωί σε προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό ενός Μεγάλου Συνασπισμού, κλείνοντας τον κύκλο των συνομιλιών δύο μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές.
Οπως έγραψαν στο Twitter, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ, οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας κατέληξαν σε συμφωνία στις 6 το πρωί.
Μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις με επικεφαλής τους αρχηγούς των κομμάτων, Άγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες), Χορστ Ζεεχόφερ (Χριστιανοκοινωνιστές -αδελφό κόμμα της Μέρκελ) και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Σοσιαλδημοκράτες), τα 70 μέλη των κομμάτων κατέληξαν σε συμφωνία στα σημεία αιχμής όπως ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις και η διπλή υπηκοότητα .
Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στη 1 το μεσημέρι σήμερα, ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος.
Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν θα γίνει γνωστή έως ότου η βάση του SPD, να εγκρίνει τη συμφωνία συνασπισμού. Ωστόσο το πιο σίγουρο είναι ότι το CDU υπό την Άγκελα Μέρκελ θα έχει έξι υπουργεία (πέντε συν την Καγκελάριο) και τρία οι Χριστιανοκοινωνιστές, ενώ έξι το SPD.
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα υπουργεία, υπάρχουν μόνο δημοσιογραφικές πληροφορίες, που θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών όπως την περίοδο 2005-2009 και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτός από Αντικαγκελάριος, να γίνεται και υπουργός Οικονομίας, με διευρυμένες αρμοδιότητες.
Συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
Στην κάλπη το SPD για την προγραμματική
Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.
Η κάλπη θα στηθεί μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου και θα γίνει με επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι δεσμευτικό εάν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% των μελών (σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαζόταν έκτακτο συνέδριο). Το αποτέλεσμα αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.
Εάν η συμφωνία εγκριθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες, η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Φορολογία: Τα δύο κόμματα συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015.
Κατώτατος μισθός: Το κατώτατο ωρομίσθιο σε εθνικό επίπεδο καθιερώνεται στα 8,5 ευρώ από το 2015
Διπλή υπηκοότητα: Η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν συμπληρώσουν τα 23 τους χρόνια.
Συνταξιοδοτικό: Συμφώνησαν από κοινού στις προτάσεις τους, δηλαδή στου SPD για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια μετά από 45 χρόνια ασφαλιστικών κρατήσεων και στην αντίστοιχη της Ένωσης αύξηση από 1/1/2014 στις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδιά πριν το 1992, καθώς και σε άτομα με αναπηρία. Επίσης, συμφώνησαν για τη θέσπιση μίας σύνταξης «επαρκούς διαβίωσης» θεσπίζεται για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα στα 850 ευρώ ανά μήνα από το 2017. Το κόστος αυτού του πακέτου αναμένεται -κατ' εκτιμήσεις- να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, αμοιβαίες υποχωρήσεις έγιναν και στα ζητήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιβολή διοδίων για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το γερμανικό οδικό δίκτυο, αλλά δεν έχουν γερμανική άδεια κυκλοφορίας.
Οι αναφορές στην Ελλάδα
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων, ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία.
Επιπλέον, θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.
Πηγές: Reuters, DW, Spiegel, SZ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...