Ποιοι κρατικοί φορείς «κρύβουν» 4 δισ. ρευστό- -H κυβέρνηση «Βάζει χέρι» στους φορείς με πλεόνασμα τριών δισ. ευρώ!

«Διάσπαρτα» πλεονάσματα σε Πράσινο Ταμείο, Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και στον Ειδικό Λογαριασμό του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - Δείτε φορείς και ποσά
Να «στραγγίξει» τη ρευστότητα από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα,
θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την προσεχή διετία τουλάχιστον, ώστε να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Τρόικα για νέα μέτρα.

Στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων αυτών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από τους 1.506 φορείς γενικής κυβέρνησης, το 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα 4,147 δισ. ευρώ. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν πλεόνασμα 2,518 δισ. ευρώ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία είχαν περίσσευμα 1,409 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ 235 εκατομμύρια.

Από τον «κουμπαρά» αυτό, ο ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ ετησίως, αφήνοντας στους φορείς και 1.000.000.000 ευρώ, για να «πορεύονται».

Από τις εκατοντάδες των μικρών και μεγάλων φορέων, όπου «κρύβονταν» διάσπαρτα τα πλεονάσματα αυτά, ξεχωρίζουν -ενδεικτικά- φορείς, όπως:

- Το Πράσινο Ταμείο με πλεόνασμα 365 εκατ. ευρώ για το 2013

- Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με 14,5 εκατ. ευρώ

- Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) με 4,5 εκατ. ευρώ

- Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με 500 εκατ. ευρώ.

- Ο Ειδικός Λογαριασμός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με 13 εκατ. ευρώ.

Αν και πρόκειται εμμέσως για εσωτερικό δανεισμό μεταξύ στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί η Τρόικα να έχει επιβάλει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος του Κράτους τα χρέη του ΟΣΕ και άλλων φορέων και οργανισμών, αλλά να μην δεχτεί ότι τα διαθέσιμα από φορείς που έχουν πλεονάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου».
«Θησαυρό»... ανακάλυψαν στο υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού - Θα αντλήσουν ρευστότητα από τους φορείς και θα τους αποζημιώσουν με ρέπος«Θησαυρό» που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ «ανακάλυψαν» στο υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού για το ελληνικό δημόσιο. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προβεί στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης για την προσεχή διετία.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να «βάλουν χέρι» στα πλεονάσματα που λιμνάζουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών θα αντλήσει ρευστότητα για το δημόσιο από τους φορείς και θα τους αποζημιώσει τους κρατικούς φορείς  με ρέπος.

Με την απόφαση Σταϊκούρα παρέχεται η εξουσιοδότηση στον ΟΔΔΗΧ, ως εντολοδόχου του Ελληνικού Δημοσίου, να προχωράει στη σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) με φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών «ο ΟΔΔΗΧ έχει διερευνήσει και προτίθεται να προβεί σε σύναψη πράξεων συμφωνιών repos με αντισυμβαλλόμενους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

1ον. Ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθημερινά παρακολουθεί και ενημερώνεται για τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου με προβλέψεις που αφορούν χρονικό ορίζοντα ενός, δύο, τριών ή και περισσότερων μηνών.

2ον. Ύστερα από ενδελεχή έρευνα των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης διαπιστώθηκε ότι ποσό πλέον των 3 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο για διαχείριση ρευστότητας επ’ αμοιβαίο όφελος. Προς επίτευξη αυτού του στόχου εξετάστηκαν στο σύνολό τους διάφορες τεχνικές λύσεις από τις οποίες προσφορότερη θεωρείται η σύναψη συμφωνιών με τη μορφή repos με αντισυμβαλλόμενους αφενός τον ΟΔΔΗΧ (Ελληνικό Δημόσιο) και αφετέρου φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

3ον. Με κάθε σύμβαση repos ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε συμφωνία με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης διά της οποίας οι τελευταίοι θα επενδύουν συγκεκριμένο ποσό για χρονική διάρκεια ολίγων ημερών, εβδομάδων, ή μηνών με ανάλογο επιτόκιο αγοράς.

Συγκεκριμένα, θα συνάπτει συμφωνία πώλησης και επαναγοράς (sell – buy back) τίτλων, ίσης αξίας με το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί. Οι δεδουλευμένοι τόκοι των τίτλων που θα χρησιμοποιούνται για τη συμφωνία repos θα εισπράττονται από τον αρχικό κάτοχο, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο.        

4ον. Οι περιγραφόμενες συμφωνίες repos, ως μέθοδος διαχείρισης ρευστότητας, έχουν τα ακόλουθα, δημοσιονομικά και λοιπά πλεονεκτήματα:

-   Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ χαμηλό. Ενδεικτικά, τα επιτόκια αγοράς για προτεινόμενο διάστημα 15 ημερών, κυμαίνονται στα επίπεδα του 1,70%-1,75%.
- Δεν επιβαρύνονται ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω συμφωνιών εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδοκυβερνητικού χρέους.

Ειδικότερα, οι τόκοι που προκύπτουν από τις εν λόγω συμφωνίες και θα καταβληθούν από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν δαπάνη (έλλειμμα) της Γενικής Κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ισόποσο έσοδο (πλεόνασμα) των αντισυμβαλλομένων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Σε σχέση με εναλλακτικό δανεισμό μέσω έκδοσης επιπλέον ποσού Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) π.χ. 100 εκατ. ευρώ, τρίμηνης διάρκειας, με επιτόκιο 3,6%, ο οποίος δε θα εντασσόταν στο ενδοκυβερνητικό χρέος, από την σύναψη repos ίσης διάρκειας προκύπτει πραγματικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 900.000 ευρώ. Αντίστοιχα για ποσό 3 δισ. ευρώ μέσω repos, το πραγματικό όφελος σε σχέση με τον προαναφερόμενο δανεισμό από την «αγορά» με ΕΓΕΔ θα ανέλθει σε περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία κίνηση αξιοποίησης του συγκεκριμένου εργαλείου από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο, όταν κρίνεται απαραίτητο, να ενισχύεται η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...