Όχι στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ - -«Δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ η Τουρκία»

Η καγκελάριος Μέρκελ εμμένει στις επιφυλάξεις για μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στη συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν έκανε λόγο «για διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα».

Παρά το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για περισσότερη στήριξη του Βερολίνου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ διατήρησε την επιφυλακτική της στάση. «Δεν είναι μυστικό - και σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση μου - ότι αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό μια πλήρη ένταξη της Τουρκίας (στην ΕΕ)», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μετά τη σημερινή της συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό στο Βερολίνο.
Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή της επιθυμεί να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ στο πλαίσιο μιας διαδικασίας χωρίς χρονικό περιορισμό και με ανοιχτό αποτέλεσμα. Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει ακόμη να επιλυθεί μία σειρά προβλημάτων. Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του διαπραγματευτικού κεφαλαίου που αφορά την περιφερειακή πολιτική και υποστήριξε την υπέρβαση των εμποδίων που παρατηρούνται στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, αυτά δηλαδή που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.
Ερντογάν: Και η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία
Μέρκελ-Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο Μέρκελ-Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο
Ο Ταγίπ Ερντογάν περνά μια δύσκολη περίοδο στο εσωπολιτικό πεδίο, με το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του να πλήττει την εικόνα του και στη διεθνή σκηνή. Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τόνισε με σαφώς πιο εμφατικό τρόπο συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Κατά την ομιλία του ο τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική. Παράλληλα όμως υπογράμμισε ότι περιμένει από τους «φίλους» στη Γερμανία να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά από ό,τι μέχρι σήμερα για την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται μόνο η Τουρκία την ΕΕ αλλά και η ΕΕ την Τουρκία. Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προοπτικές της ειρήνης και σταθερότητας σε αυτές τις περιοχές.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Γερμανία και η Τουρκία συνδέονται με μία στενή εταιρική σχέση. Όπως επισήμανε, περίπου πέντε εκατομ. Γερμανοί κάνουν κάθε χρόνο διακοπές στη Γερμανία, ενώ στην ίδια τη Γερμανία ζουν τρία εκατομ. πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της γερμανικής κοινωνίας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε χιλιάδες συμπατριώτες του που ζουν στη Γερμανία απόψε. Η προγραμματισμένη για το βράδυ ομιλία του σε αίθουσα εκδηλώσεων της γερμανικής πρωτεύουσας θα μεταδοθεί μάλιστα και στην Τουρκία. Το Μάρτιο διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές στην Τουρκία, ενώ τον Αύγουστο ακολουθεί η εκλογή του νέου προέδρου. Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις θεωρούνται βαρόμετρο για την αποδοχή αλλά και το πολιτικό μέλλον του τούρκου πρωθυπουργού.
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής


«Δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ η Τουρκία»

Τί έμεινε από την επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο μέσα από τον τύπο; ο σκεπτικισμός της Μέρκελ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αμφιβολίες για τον εκδημοκρατισμό της και η προεκλογική καμπάνια σε γερμανικό έδαφος.
«Ο Ερντογάν προς άγρα ψήφων», «Τα δύο πρόσωπα του Ερντογάν», «Όχι με την Τουρκία», είναι μερικοί από τους τίτλους που επιλέγουν σήμερα γερμανοί αρθρογράφοι για να σχολιάσουν την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Γερμανία.

«Όχι χωρίς στην Τουρκία ο 21ος αιώνας»


Ενθουσιασμός από τους Τούρκους της Γερμανίας στην προεκλογική ομιλία Ερντογάν Ενθουσιασμός από τους Τούρκους της Γερμανίας στην προεκλογική ομιλία Ερντογάν
Η Frankfurter Rundschau περιγράφει την επιδεικτικά χαλαρή στάση του Ερντογάν, τη στιγμή που η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου επανέλαβε ότι αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι ο προενταξιακός διάλογος είναι μια διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν έλλειψε ποτέ στον Ερντογάν και εξηγεί: «Ο Tούρκος πρωθυπουργός ξέρει ότι χρωστά πολλά στους οπαδούς του στην πατρίδα του και στη Γερμανία. Η φράση που επέλεξε στην ομιλία του ότι ο 21ος αιώνας είναι αδύνατον να διαμορφωθεί χωρίς την Τουρκία ήταν στο πλαίσιο του αναμενόμενου. Σκόπευε να "χαϊδέψει" την εθνική υπηρηφάνεια των Τούρκων και να φέρει ψήφους στο κόμμα του. Η φράση όμως προδίδει και κάτι άλλο για την πολιτική αντίληψη του Ερντογάν. Αναφέρθηκε μεν στο συσχετισμό δυνάμεων, αλλά όχι και στο λόγο για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η δύναμη. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη λέξη ‘διαμόρφωση’, χωρίς να λέει ποιά μορφή θα πρέπει να πάρει - κατά τη γνώμη του - η Ευρώπη».

«Η ΕΕ δεν χρειάζεται αυτήν την Τουρκία»


Ερντογάν: Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς την Τουρκία Ερντογάν: "Ο 21ος αιώνας δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς την Τουρκία"
Η εφημερίδα die Welt του Βερολίνου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. «Η Τουρκία και η ΕΕ συνδέονται μεταξύ τους με ένα υπαρξιακό ψέμα» σημειώνει. «Αφορά στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Οι διαπραγματεύσεις τυπικά γίνονται με ανοιχτό το αποτέλεσμα , αλλά από τη σημερινή σκοπιά η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι πιθανή ένταξη θα έθετε σε μεγάλη δοκιμασία τις αντοχές της ΕΕ, δεύτερον, όταν τελειώσουν οι νεοωθωμανικές φαντασιώσεις τους Ερντογάν, λίγοι από την τουρκική ελίτ θα ενδιαφέρονται για την ένταξη, και τρίτον, θα πρέπει να συναινέσουν και τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ. Γι αυτούς τους λόγους οι δύο εταίροι, θα πρέπει να διατηρήσουν το υπαρξιακό ψέμα».

Για τον σχολιαστή της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt o Ερντογάν απατάται εάν θεωρεί ότι η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία στη σημερινή ασταθή κατάσταση που βρίσκεται. «Το γνωρίζουν καλά εκείνοι που υπεραμύνονται της ένταξης όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ–Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος αναλαμβάνει να συνεχίσει την άχαρη και αναξιοπρεπή παράδοση καθυστέρησης της (προενταξιακής πορείας) της Τουρκίας. Αυτός ο ρόλος που έπαιξαν στο παρελθόν με υποκρισία πάρα πολλοί Γερμανοί , φέρει τραγικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έκανε στην πραγματικότητα πρόοδο στον τομέα του εκδημοκρατισμού, ο Ερντογάν όμως έσπειρε τους τελευταίους μήνες τον σπόρο της αμφιβολίας, για το κατά πόσο ανθεκτική είναι η δημοκρατική πατίνα».
«Οι Έλληνες πιο πλούσιοι από μας»
«Οι Έλληνες πιο πλούσιοι από μας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild «Οι Έλληνες πιο πλούσιοι από μας», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Bild
Την «τιμητική» της έχει η Ελλάδα στην εφημερίδα Bild. Ο αρθρογράφος της εκθέτει τους λόγους που εξηγούν γιατί οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερα ακίνητα, φορολογικά κόλπα».

«Τα στοιχεία είναι επίσημα», αναφέρεται στον υπότιτλο, «Ο μέσος όρος της περιουσίας (των Ελλήνων) είναι διπλάσιος από ότι στη Γερμανία, αλλά η (γερμανική) κυβέρνηση σχεδιάζει τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων».

«Οι απειλούμενοι από τη χρεοκοπία Έλληνες χρειάζονται και πάλι δισεκατομμύρια που πρέπει να πληρώσουμε εμείς», αναφέρεται στο άρθρο επικαλούμενο τις πληροφορίες για ένα νέο πακέτο ύψους μέχρι 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. θα χρεωθεί η Γερμανία. «Είναι απίστευτο, γιατί οι Έλληνες είναι δυο φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς. Τα κάθε νοικοκυριό διαθέτει περιουσία πάνω από 101.900 ευρώ, όπως κατέγραψε το 2013 η ΕΚΤ. Ο μέσος όρος ενός γερμανικού νοικοκυριού είναι 52.000 ευρώ, πώς είναι δυνατόν», αναρωτιέται οι αρθρογράφος. Η εφημερίδα Bild αναφέρει στη συνέχεια ότι γνωρίζει γιατί οι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι και παραθέτει τους λόγους.


«Οι Έλληνες έχουν περισσότερα ακίνητα...» «Οι Έλληνες έχουν περισσότερα ακίνητα...»
«Πληρώνουν λιγότερους φόρους. Ένας μεσαίος μισθωτός πλήρωνε μέχρι και πριν από 3 χρόνια 18,8% φόρους και κοινωνική εισφορά, ένας Γερμανός 39,2%. Το επιτόκιο αποταμίευσης ανέρχονταν στο 10%, στη Γερμανία στο 26,4%. Βέβαια η ελληνική κυβέρνηση αύξησε αισθητά τους φόρους με το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά το ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν καταγράφονται πρόοδοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ο δεύτερος λόγος κατά τη γερμανική εφημερίδα είναι τα πολλά ακίνητα. «Το 72% των Ελλήνων έχει ιδιόκτητο διαμέρισμα ή ολόκληρο σπίτι, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 44%». Ο τρίτος λόγος είναι η μεγάλη σύνταξη, όπου ένας έλληνας συνταξιούχος παίρνει το 110% του ετήσιου μέσου εισοδήματός του, δηλαδή περισσότερο από τον μέσον όρο του μισθού ενός εργαζόμενου, ενώ στη Γερμανία ένας συνταξιούχος παίρνει το 58% του μέσου όρου του μισθού του. Επί πλέον μέχρι πρότινος οι Έλληνες μπορούσαν να πάρουν ολόκληρη σύνταξη μετά από 35 μέχρι τα 37 χρόνια εργασίας, στη Γερμανία μετά από 45 χρόνια σύμφωνα με περσινή μελέτη του ΟΟΣΑ.

Ο τελευταίος λόγος αφορά στα «κόλπα» που μετέρχονται οι Έλληνες για να φοροδιαφεύγουν, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. «Πολλοί Έλληνες κατάφεραν μέχρι πρότινος να μην πληρώνουν το ΦΠΑ ύψους 23% στις αγορές τους και στα εστιατόρια. Η φοροδιαφυγή για τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανήλθε στα 29 δισ. ευρώ το χρόνο, το 1/10 της οικονομικής απόδοσης. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σκληρά της φοροδιαφυγή, παρόλα αυτά οι έλεγχοι σταματούν στις 10 το βράδυ». Η εφημερίδα κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις του νέου αρχηγού του κόμματος των γερμανών Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, να μην επισπευθεί η χορήγης βοήθειας στους Έλληνες, κι αντ’ αυτού η γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά την πρόταση για εφ άπαξ φόρο των πλουσίων.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...